Johan Derksen krijgt nu ook Gijp op zijn dak: ‘Deze is onhandig’

Johan Derksen krijgt na zijn felle uitspraken over het Israëlisch-Palestijns conflict nu ook directe collega René van der Gijp op zijn dak. “Dit is toch heel erg onhandig gekozen?”

René van der Gijp en Johan Derksen © SBS

Het gebeurt heel zelden dat René van der Gijp zijn directe collega Johan Derksen aanvalt in Vandaag Inside, maar af en toe laat hij toch van zich horen. De laatste keer was in de lente, toen er een ijzige sfeer ontstond vanwege hun meningsverschil over het aanschuiven van minister-president Mark Rutte. En nu is er weer een klein hobbeltje op de weg.

Onhandig gekozen

Na een paar dagen ettert het nog steeds door wat Johan maandag heeft gezegd over de terroristische aanslag in Israël. Hij heeft gezegd ‘dat de Joden er wel een beetje om gevraagd hebben’, om dat een dag later enigszins af te zwakken: hij bedoelde niet ‘de Joden’, maar Israël. Maar dan nog vinden veel mensen de uitspraken ongepast.

Ook René van der Gijp hoort bij dat kamp. Hij wendt zich in de VI-uitzending van gisterenavond rechtstreeks tot Johan: “Nee, maar op zich, Johan. Het is toch heel onhandig gekozen als je zegt: ‘Ja, ze hebben het in principe aan zichzelf te danken’? Dat is toch heel onhandig gekozen?”

30 andere manieren

Johan probeert te reageren: “René…”

Dan gaat René onverstoorbaar verder: “Je had het op 30 andere manieren kunnen zeggen, maar deze is onhandig. En dan ga ik er altijd van uit: we maken 200 liveprogramma’s per jaar… Nou ja, er slipt wel eens wat onhandigs doorheen. Dat gebeurt bij mij, dat gebeurt bij Ben, maar dat was toch niet handig?”

Johan: “Nee, maar misschien dat de woordkeuze niet handig was, maar ik wil nogmaals benadrukken: als een volk tien jaar als beesten behandeld wordt, onderdrukt wordt, in een kooi gezet wordt… Ze zijn eigenlijk gevangenen in hun eigen landje. Op een gegeven moment komt er zoveel frustratie en woede…”

Kleine kindjes

Dan nóg is het twijfelachtig geformuleerd, aldus René. “Maar die kindjes die daar met 300 omgelegd zijn, die hebben het niet aan zichzelf te danken. Op een gegeven moment wordt dat wel allemaal bij elkaar gebracht natuurlijk.”

De kersverse Talpa-bobo Frans Klein staat naar eigen zeggen open voor een gesprek met Joodse organisaties, die vinden dat ook Talpa verantwoordelijkheid moet nemen. Johan cynisch: “Ja, ik ben nu een antisemiet. Ik vind gewoon dat Israël zich misdraagt en daar kunnen zij anders over denken.”

Johan vindt dat sommigen er te emotioneel in zitten. “Als het over Joodse zaken gaat, dan is Frits Barend meteen hysterisch, dus die sluit zich daarbij aan.”

Hysterische Frits

Tafelgast Albert Verlinde: “Palestijnen willen niet allemaal Hamas genoemd worden en Joden willen niet allemaal over één kam geschoren worden met wat Netanyahu en consorten willen, snap je? Je moet niet generaliseren.”

Johan: “Nee, ik zeg nu ook – ik heb geleerd – met nadruk Israël. (…) Wilfred, jij snijdt Frans Klein aan. Hij mag in zijn positie best naar die mensen luisteren. Frans Klein heeft ook geleerd van de publieke omroep, waar hij níet naar de mensen geluisterd heeft en dat is ook een chaos geworden.”

Hij besluit: “Tot de laatste snik dat ik hier zit, zal ik zeggen wat ik ervan vind.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Wie steunt u in dit sluimerende conflict?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen