IJzige sfeer Vandaag Inside: luidt René van der Gijp nieuwe crisis in?

René van der Gijp heeft gisterenavond in Vandaag Inside zwáár geprikkeld gereageerd toen het ging over het tweede bezoek van Mark Rutte aan het programma. “Dan blijf ik thuis!”

René van der Gijp en Johan Derksen © SBS

Minister-president Mark Rutte komt volgende week woensdag voor de tweede keer in korte tijd op visite in de studio van Vandaag Inside. Zijn eerste bezoek leverde weinig inzicht op, omdat de premier continu antwoord moest geven op de vraag of het niet eens tijd is om te vertrekken. Hij kreeg weinig gelegenheid om zijn verhaal te doen.

‘Echt belachelijk’

René van der Gijp was tijdens de bewuste uitzending vrij stil en nu blijkt waarom: hij vond dat zijn collega’s al veel te veel aan het woord waren. Gisterenavond deed hij er zijn beklag over: “Ik vond het verleden keer echt belachelijk dat gedoe. Met drie man op die man, wat moet ik ermee? En niet naar z’n antwoorden luisteren enzo. Joh, waar gaat het over?”

Collega Wilfred Genee sarcastisch: “Je moet hem heel vriendelijk behandelen?”

Het lijkt erop dat René dit al die tijd heeft opgekropt: “Je moet wel naar z’n antwoorden luisteren, lijkt mij. Hem wel uit laten praten af en toe.”

Bek houden

Wilfred verdedigt de manier waarop hij Rutte interviewde. “Maar je weet toch wat hij gaat zeggen? ‘Het is een geweldig land, het gaat hartstikke goed, goede dingen neergezet’.”

Dan laat René blijken hoe hoog het hem zit. Serieus: “Dan moet je vragen of hij z’n bek kan houden. Dat wij alleen tegen hem praten. Dat kan hij ook. Dan kan hij na vijftig minuten in de auto evalueren wat wij gezegd hebben.”

Wilfred verweert zich: “Hij vond het zelf een toffe uitzending. Hij was er heel blij mee.”

René geprikkeld: “Daarom. Daarom.” Dan: “Ik weet: hij geeft te lange antwoorden, maar dan moeten een soort iets hebben, een knop ofzo, dat we hem dan uit kunnen zetten even.”

IJzige sfeer

Johan Derksen begint vervolgens zijn vaste riedeltje over Rutte af te steken: “Jawel, maar ik vind ook: een man die verantwoordelijk is voor de grootste chaos die ik in elk geval meegemaakt heb in Nederland en die níets oplost… Helemaal niets…”

René daarop: “Maar jij wou hem hetzelfde behandelen als verleden keer?”

Om daar snel aan toe te voegen: “Dan blijf ik thuis.”

Iedereen aan tafel is letterlijk vijf seconden (!) stil. Er heerst een ijzige sfeer in de studio. Johan: “Ik heb hem volgens mij niet raar behandeld.”

Veertien keer

René besluit Johan en plein public op de vingers te tikken. Bloedserieus: “Jij hebt veertien keer gezegd dat hij weg moest, maar hij is niet achterlijk. Na twee keer heeft hij dat ook in de gaten.”

Johan ongemakkelijk: “Ja, nee, maar ik heb gewoon mijn mening gezegd.”

René: “Ja, maar je hebt veertien keer gezegd dat hij weg moest, maar na twee keer weet hij dat wel.”

Johan: “Nou ja, dat kwam zo in de discussie uit, maar dat vind ik nog steeds.”

René: “Hij heeft gewoon een school gehad die man.”

‘Ik stap op!’

Wilfred: “Maar de essentie is dat het hem niet raakt en dat het hem ook niet duidelijk wordt…”

René: “Maar wat moet hij dan zeggen? ‘Ik stap nu op’? Dat hadden jullie het liefst gewild.”

Wilfred: “Nou ja…”

René: “‘Ik stap nu op jongens, het is gebeurd, ik ga naar de auto en ik rij naar huis.’”

Wilfred grijpt dan in. “Wat de bedoeling volgens mij van dit programma was, René, is dat hij iets meer zelfreflecterend vermogen zou hebben vertoond dan hij vaak toch laat zien. Dat is natuurlijk heel opmerkelijk dat je twaalf jaar inmiddels de minister-president bent”, zegt hij. En zo gaat hij nog wel even door.

Patstelling

Johan lijkt ondanks het beklag van René geen gas terug te willen nemen bij het tweede bezoek van Rutte. “Ik zal me ook niet inhouden nu, want de chaos is nog steeds even groot en er is geen enkel uitzicht dat het opgelost wordt.”

René vindt echter dat je anders om moet gaan met een patstelling van meningen. “Jij (Wilfred, red.) zegt nou iets en dat wordt dan wel door een heel groot gedeelte van Nederland gedragen, want anders was er niet zo op de BBB gestemd, maar dan vindt hij (Johan, red.) dat niet. Ja, en dan?”

Wilfred: “Ja, dat weet ik. Daarom krijg je zo’n soort programma. De vraag is of je het nog een keer zo moet doen. Volgens mij kunnen we beter gewoon in stijl afscheid nemen van hem volgende week. Gewoon bedankt voor alles.”

‘Gaan we wel door?’

Pas na het eerste reclameblok ontdooit het weer een beetje aan tafel bij Vandaag Inside, maar zo ontspannen als anders wordt de uitzending op geen moment meer.

Aan het eind merkt Wilfred op: “Hoe lang gaat dit programma nog door? Dat vraag je je elke keer weer af, hè, als je weer naar huis toe rijdt! Zeker na vanavond! Maar dat geheel terzijde.”

René: “Hoezo?!”

Wilfred: “Nee, dat maakt verder niet uit. Er zijn van die momenten dat je denkt: nou…”

Sluimerende irritatie

Kijkers schrikken van dit gedoe bij VI. “Er broeit iets bij Vandaag Inside”, merkt Plint op. En Eric: “Er komt volgens mij een relletje dankzij Gijp.”

Duo: “Het lijkt wel of Hélène voor de make-up heeft zitten huilen, Gijp die chagrijnig is, en een overzicht van 10 minuten (lange terugblik op de afgelopen week, red.). Daar moet wat aan de hand zijn.”

Julio: “Vreemde flow, of eigenlijk geen, bij Vandaag Inside vanavond. Sluimerende irritatie.”

Brabo: “Volgens mij is er weer een fittie tussen Gijp en Derksen.”

Douwe: “Na de opmerking van Gijp over Rutte voel ik toch enige spanning tussen de heren.”

En Diana: “Rare sfeer vandaag…”

Update 12.35 uur

Update 12.35 uur – Lees ook ‘Wilfred Genee bevestigt ‘spanning in de lucht’ bij Vandaag Inside‘.

Fragment

Het bewuste fragment:

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen