Johan Derksen extreem onder vuur: ‘Joden hebben erom gevraagd’

Johan Derksen ligt extreem onder vuur, met name vanuit zijn eigen achterban, vanwege zeer controversiële uitspraken over de grootschalige aanval van Hamas op Israël. “Hij is seniel!”

Johan Derksen © SBS 6

De militante Palestijnse beweging Hamas heeft dood en verderf gezaaid op een muziekfestival in Israël en beide partijen zijn nu met elkaar in oorlog. Op veel plekken in Europa wordt de Israëlische vlag gehesen, maar niet in Vandaag Inside. “Ik vind dat we slaafs achter de Joodse gemeenschap aan lopen”, zegt Johan Derksen in de talkshow op SBS 6.

‘Ze vroegen erom’

Johan ergert zich eraan dat veel mensen partij trekken voor Israël. “Het spijt me wel, maar ik vind wel dat Nederland er wat popiejopie achteraan holt met Joodse vlaggen halfstok. In Vlaardingen hebben ze een héle grote Palestijnse gemeenschap en die hangen de Joodse vlag halfstok terwijl er op de Gazastrook ook honderden mensen omkomen.”

Het is met name de volgende uitspraak van Johan die voor veel woede zorgt: “Natuurlijk is het erg, natuurlijk is het erg, maar we moeten ook niet vergeten dat de Joden er wel een beetje om gevraagd hebben, want die Palestijnen zijn echt als honden behandeld.”

Hij beseft wat hij zegt: “Ik denk niet dat Nederland me dit in dank afneemt.”

‘Israëli zijn terroristen’

Johan deed bovenstaande uitspraken in de promo van VI, direct na Chateau Meiland, maar in de uitzending ging hij volop verder: “Wat Israël nu doet met zijn reactie, vind ik ook terroristisch. (…) Vergelden is een net woord voor terrorisme. Als je geen militaire doelen aanvalt maar burgerdoelen, dan zijn het oorlogsmisdaden.”

Hij vervolgt: “Je moet wel even verder denken hoe dat tot stand gekomen is, want dat heeft Israël toch echt zelf op zijn geweten. Die heeft 2,3 miljoen mensen daar opgesloten (in de Gazastrook, red.). De gemiddelde leeftijd is 18 jaar, dus dat zijn eigenlijk meer dan 2 miljoen kinderen die daar wonen.”

“De Palestijnen worden net zo zwaar getroffen als de Israëli.”

Woeste reacties

Johan is al sinds de uitzending van VI trending op X. Er heerst ongelooflijk veel woede over zijn uitspraken. “Je lult als een kip zonder kop, Johan. Je hebt geen feitenkennis, en wat jij denkt wat feiten zijn, is bedrog. Jammer, daar gaat mijn favoriete programma”, zegt schrijver Leon de Winter.

Oud-CIDI-directeur Ronny Naftaniel: “Na eerder Marokkanen, homo’s en zwarten beledigd te hebben, doet Johan Derksen een langverwachte antisemitische uitspraak. Hoe lang mag deze vent nog onze tv vervuilen? Het is om te kotsen zoals hij de Joden de schuld geeft van de massaslachtingen door Hamas, naar het voorbeeld van IS.”

Weerzinwekkend

Telegraaf-columniste Nausicaa Marbe is klaar met Johan. “Wordt het niet langzamerhand tijd om Johan ‘de Joden hebben erom gevraagd’ Derksen van de buis te halen? Zijn weerzinwekkende seksisme is niet weg te slaan bij SBS 6, maar wil de zender ook kijkcijfers vangen met antisemitische uitlatingen?”

Shownieuws-ster Guido den Aantrekker: “Derksen wordt seniel. Wel tragisch om te zien. Of hij doet alsof, voor de show. Even tragisch. En wat een waardeloze uitzending dit. Zelfs Genee trekt het niet meer vlot.”

‘Politici weg bij VI!’

Oud-Kamervoorzitter Frans Weisglas vindt dat lijsttrekkers hun optreden in Vandaag Inside moeten annuleren. “De lijsttrekkers die in de rij staan om tijdens de verkiezingscampagne te gast te zijn bij Vandaag Inside zouden dat moeten heroverwegen.”

DENK-prominent Tunahan Kuzu steunt de uitspraken van Johan. “Amusant om te zien dat de bubbel die het vaak hartstochtelijk eens is met Johan Derksen, hem nu affakkelt en verguist vanwege zijn voortreffelijke analyse over het lot van de Palestijnen.”

Johan reageert

Johan reageerde nog tijdens de uitzending van VI op de felle kritiek. “Dat had ik ook verwacht, maar het is mijn mening. Er wordt net zoveel leed aangedaan aan de Palestijnen als aan de Israëli.”

Tafelgast Özcan Akyol: “Gaat het misschien niet íets te snel? Je ziet die jonge mensen weglopen van het festivalterrein, ze worden ontvoerd en meegenomen. Je moet die mening inderdaad kunnen hebben, maar ik snap ook wel dat het misschien te snel gaat voor sommige mensen die nog niet weten of hun kinderen wel of niet levend terugkomen.”

Johan: “Ja, maar die situatie doet zich op de Gazastrook net zo voor. (… ) Ik las toevallig vandaag dat al 125 duizend Palestijnen de dood hebben gevonden bij deze incidenten. Door de jaren heen.”

Fragment

VVD-prominent Ruben Brekelmans is in shock over de uitspraken van Johan:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Vindt u de uitspraken van Johan Derksen te ver gaan?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen