Bilal Wahib-slachtoffer ontroert op tv, wel kritiek op Humberto Tan

Leonardo, het inmiddels 15-jarige slachtoffer van Bilal Wahib, heeft tv-kijkers ontroerd met zijn persoonlijke verhaal aan de talkshowtafel van Humberto Tan. Toch is er ook kritiek…

Humberto Tan en Leonardo © RTL

Hij was nog maar twaalf jaar oud toen hij tijdens een drukbezochte livestream met Bilal Wahib zijn broek naar beneden trok: Leonardo. De jonge knul werd uitgedaagd door de acteur, die hem zeventienduizend euro beloofde. Het bleek een extreem misplaatste grap te zijn. Het gevolg? Leonardo werd verstoten door al zijn vrienden. Bizar.

Leonardo op tv

Leonardo heeft jarenlang niet willen reageren, maar deed dat gisteren alsnog in de talkshow Humberto. Hij heeft het er emotioneel nog steeds enorm moeilijk mee en moest aan tafel meerdere malen zijn verhaal onderbreken. Hoe vaak heeft hij in de afgelopen tweeënhalf jaar kunnen zeggen dat het goed met hem gaat? “Twee keer. Op vakantie.”

Uitgebreid vertelt Leonardo over de avond van het incident. Zijn hele gezin zat thuis met corona en Leonardo zat alleen op zijn kamer toen het gebeurde. Hij durfde niets tegen zijn ouders te zeggen. “Uiteindelijk had een van mijn broertjes de tv aangedaan beneden en toen hoorde ik het nieuws over mij en die ding, dus ik schrok. Ik begon te huilen.”

‘Mama was in shock’

Pas die avond had Leonardo de moed verzameld om zijn ouders in te lichten. “M’n ma kon niet meer praten letterlijk, ik zag haar alleen maar huilen. Ik had haar verteld dat ik die jongen was van tv. Mijn ma kon niet praten en mijn vader ook niet. Ik zag mijn ouders nooit huilen. Zo pijnlijk om mijn ouders te zien huilen. Ik heb ze nooit zien huilen, man.”

Heeft hij zijn vrienden van toen nog over? “Nee. Niemand. Ik ben door m’n eigen beste vriend in elkaar geslagen. Hij deed mee met die andere jongeren die mij pestten. Ze deden mee. Ik ben m’n allerbeste vriend ook kwijtgeraakt, allemaal door dit. (…) Ja, geen vrienden meer… Tja, f*cked up, man.”

Kinderen helpen

Leonardo heeft vier maanden thuis gezeten, maar volgt tegenwoordig acteerlessen. En hij heeft een missie. “Ik zou nog willen als ik sterk ben dat ik kinderen die zoiets meemaken – maar ik hoop dat niemand dit meemaakt – kan gaan helpen en laten zien van: dit moet je doen, dat moet je doen. Al die dingen die ik heb gedaan, dat zij dat ook kunnen.”

Veel kijkers zijn geroerd door het verhaal van Leonardo en prijzen hem om zijn eerlijkheid en openhartigheid, maar er is ook felle kritiek op met name gastheer Humberto Tan. “Uitermate ranzig van Humberto om die arme jongen aan tafel te zetten. Niet om aan te zien dit”, zegt X-influencer Mies.

Gejaag naar kijkcijfers

Het is allemaal voor de kijkcijfers, meent ene Erik. “Wat is tv toch sneu zeker door dat gejaag naar kijkcijfers… Niet te doen die uitnodiging van dat kereltje over ‘Bilal-gate. Op z’n minst: bescherm zo’n ventje voor jullie gekke medium.”

Esther: “Beste Humberto, ik had gehoopt dat je dit belangrijke onderwerp op een manier voor het voetlicht had gebracht zonder dit kind nog meer te beschadigen. Zijn pijn opnieuw laten herbeleven op de nationale tv is niet die manier…”

Bij de meeste mensen overheerst respect voor Leonardo: “Lef hoor, om op tv te komen. Goed gedaan en veel sterkte jongen!”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Vindt u het prima dat Humberto Tan deze 15-jarige jongen aan tafel had zitten?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen