Khalid Kasem streng tegen Dilan Yesilgöz: ‘PVV wil mij uitsluiten!’

Khalid Kasem heeft Dilan Yesilgöz gisterenavond streng op het matje geroepen omdat zij de PVV niet wil uitsluiten als mogelijke coalitiepartner. “Geert Wilders wil míj feitelijk uitsluiten!”

Khalid Kasem en Dilan Yesilgöz © NPO

VVD-leider Dilan Yesilgöz moet zich overal flink verdedigen voor het feit dat ze Geert Wilders niet wil uitsluiten als mogelijke coalitiepartner. Ze werd er gisterenavond ook streng over ondervraagd in de talkshow Khalid & Sophie. “Ik begreep dat u de kiezers van de PVV niet uit wil sluiten. Hoe bedoelt u dat precies?”, aldus gastheer Khalid Kasem.

Khalid kritisch

Khalid ziet dat zelf anders. “Eigenlijk zegt u niet tegen die miljoen mensen: ‘U mag niet meedoen’, u zegt het tegen een partij die niet rechtstatelijk is. Ik noem maar een paar dingen uit het programma: het moskeeverbod, koranscholen mogen niet meer, de koran moet zelfs uit mijn huis verdwijnen bij wijze van spreken…”

Hij vervolgt: “Mensen met een hoofddoek mogen niet in overheidsgebouwen komen en niet eens hun paspoort of rijbewijs verlengen. Dat is niet het verleden, dat is het heden waar hij het over heeft en de toekomst. U kunt ook zeggen: ‘Een partij die niet rechtsstatelijk is, dat is een partij waarmee ik niet kan samenwerken.’”

Droomcoalitie

Volgens Yesilgöz is het niet goed om de indruk te wekken dat ze graag met de PVV in een coalitie wil. “Ik heb niet gezegd dat ik met hen wil samenwerken of dat het mijn droomcoalitie is, hè? Daar heb ik sowieso nog niets over gezegd. Dat komt als de kiezer heeft gesproken. Ik heb gezegd dat ik niet bij voorbaat partijen wil uitsluiten.”

Ze vervolgt: “U heeft gelijk dat er in het programma dingen staan waar ik echt totaal niks mee heb, maar laat maar zien hoe hij aan tafel zit en laat de kiezer spreken.”

‘Hij sluit mij uit!’

Khalid stelt dat Wilders tegen mensen zoals hij is. “U heeft het over kiezers niet uitsluiten; Geert Wilders wil míj feitelijk uitsluiten en mensen die op mij lijken. Dat deed Mark Rutte… En ik heb hem daar vaak om geprezen… Die ging staan voor de basiswaarden van de samenleving en de democratische rechtsstaat.”

Hij vervolgt: “Partijen en geluiden die indruisen tegen hoe mensen zich optimaal volwaardig Nederlander kunnen voelen, daar vond hij wat van. Even los dat u zegt dat u geen partijen wil uitsluiten, u kunt ook zeggen: ‘Ik ga daarvoor staan, omdat Khalid en mensen die op Khalid lijken ook Nederlander zijn en erbij horen en niet uitgesloten mogen worden.’”

‘Ik ben liberaal’

Yesilgöz begrijpt de zorgen van Khalid, maar: “Dat is de reden waarom ik in de politiek zit en daar doe ik niks aan af. Ik begrijp heel goed dat u zegt: ‘Maar als je niet bij voorbaat uitsluit, dan ervaar ik dat zo.’ Daar heb ik ook respect voor. Ben ik blij dat ik u kan uitleggen en in de ogen kan kijken dat dat het tegenovergestelde is van wat ik wens.”

Ze besluit: “Ik ben een liberaal, ik ben in de politiek gegaan om op te komen voor uw rechten en dat zal ik altijd doen. Daar zal ik ook elke gesprekspartner aan zo’n tafel straks op beoordelen.”

Fragment

Het fragment uit Khalid & Sophie:

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen