Wilfred Genee laat zien wie de baas is, overklast Hélène Hendriks

Wilfred Genee is terug van zomervakantie en laat direct zien wie de baas is: niet Hélène Hendriks en haar Oranjezomer, maar Vandaag Inside is nog steeds dé talkshowhit van Nederland.

Wilfred Genee en Hélène Hendriks © SBS 6

Hélène Hendriks scoorde deze zomer zó goed met haar talkshow De Oranjezomer dat men zich afvroeg of Vandaag Inside plotseling niet inwisselbaar is geworden. Wilfred Genee kreeg gisteren op de radio zelfs de vraag of hij niet bang is om op termijn ingeruild te worden voor de presentatrice. “We hebben nog een tweejarig contract!”

Wilfred overklast Hélène

Die twijfel is nu direct voorbij: de mannen van VI zijn terug op de buis en ze weten haar diréct te overklassen. Er keken gisteren 1,1 miljoen mensen naar de seizoenspremière en dat is echt heel erg goed. De zomerse VI-vervangers Marcel & Gijs en De Oranjezomer trokken respectievelijk gemiddeld 438 en 752 duizend kijkers, weet Kijk op Kijkcijfers.

Het vorige seizoen van Vandaag Inside startte een jaar geleden met 783 duizend kijkers en afgelopen juni sloten de heren het seizoen af met 1,1 miljoen kijkers, meldt kijkcijferkenner Joost Maiburg van dit analysekanaal. “Hélène Hendriks trok afgelopen maandag op het tijdslot 872 duizend kijkers.”

‘Een droomterugkeer’

Mediapark-fluisteraar Tina Nijkamp is dolenthousiast. “Zo. Een droom-kijkcijferterugkeer voor Vandaag Inside. Zoals verwacht boven de miljoen kijkers en meteen op plek drie in de top 25. Het is tevens een nog veel betere seizoensstart voor VI dan vorig jaar. Prachtige start voor VI dus. Wel ook met kijkcijfermagneet Özcan Akyol aan tafel”, schrijft ze.

Wilfred begon gisteren ook weer met Veronica Offside, maar dat was met 231 duizend kijkers géén succes. “Dat programma wordt geen kijkcijferhit meer en is eigenlijk best een flop. Was het al vorig seizoen. Het komt gewoon niet echt goed van de grond.”

Weddenschap

Rens Muller, redactiechef van De Gooi- en Eemlander, had dit níet verwacht. Hij schrijft op X: “Weddenschap met m’n vriendin verloren. Ik dacht dat Vandaag Inside niet meer dan 1 miljoen kijkers zou trekken. Zij zei van wel.”

Story-baas Guido den Aantrekker: “De uitzending was minder waard, overigens.”

Rens: “Ja, zeer stroeve start. (…) Mis Hélène Hendriks.”

René Oosterman, zendermanager van SBS 6, jubelt op X (zie onderstaand): “Gemiddeld 1.142 en 30.1% marktaandeel voor Vandaag Inside en oplopend naar 1.3 miljoen. Welkom terug 😊.”

Jubelberichten

Een jubelbericht vanuit SBS 6 dus, en terecht. De grote vraag is: hoe lang duurt dat gejubel nog? Over twee weken gaan tv-zenders hun kijkcijfers geheimhouden, omdat alleen de live-kijkcijfers een niet volledig genoeg beeld zouden geven. Ze gaan dan een weekje wachten totdat de scores zijn opgefluft met uitgestelde kijkers.

Tv-zenders zelf blijven de kijkcijfers wél gewoon al de volgende ochtend krijgen en het zou behoorlijk hypocriet zijn als ze bij mooie kijkcijfers gewoon jubelberichten blijven sturen, zoals René nu doet met de VI-score. Als media alle overige kijkcijfers niet kunnen zien, geeft dat immers een beeld dat nog vele malen onvollediger is.

‘Onzin!’

Als de jubelberichten wél blijven komen, dan is het duidelijk waar het de tv-zenders nou écht om te doen is, namelijk het sturen van de berichtgeving over tv-flops. Een laag kijkcijfer is na een week immers niet zo urgent meer, maar als je een hoog kijkcijfer wél direct bekendmaakt, dan kan dat wél gelijk worden opgepikt.

Volgens kijkcijferanalisten Joost Maiburg en Tina Nijkamp is het geheimhouden van de kijkcijfers een draak van een maatregel. “Zo’n onzin dat geheimhouden”, zegt Joost. En Tina: “De kijkcijfers gaan in de ban omdat RTL 4, SBS 6 en NPO niet meer willen dat wij die te zien krijgen in verband met kritische berichtgeving!”

Terug naar VI: vanavond is Albert Verlinde de tafelgast.

Jubeltweet

De jubeltweet van René:

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen