Sjoerd Sjoerdsma ondergekotst in talkshow Hélène: ‘Huichelaar!’

D66-politicus Sjoerd Sjoerdsma, die na de verkiezingen na tien jaar vertrekt uit de Tweede Kamer, is gisteren stevig aangepakt in de Hélène Hendriks-talkshow De Oranjezomer. “Huichelaar!”

Sjoerd Sjoerdsma en Rutger Castricum © NPO, SBS

Sjoerd Sjoerdsma was de afgelopen jaren een van de controversieelste politici van D66, met name onder de boeren. Nu hij stopt als Tweede Kamerlid, is boerenpolitica Caroline van der Plas dan ook niet rouwig: “Ik zal Sjoerd als Kamerlid totaal niet missen. Had niks met hem als Kamerlid en niks met zijn vingerwijzende ‘moral high horse-politiek’.”

Kwaad van alles

Die trap na van Caroline wordt nu gevolgd door een schop na in de talkshow van Hélène Hendriks: De Oranjezomer. “Wil jij het nog even over Sjoerd Sjoerdsma hebben?”, vraagt ze in de uitzending van gisterenavond aan tafelgast Rutger Castricum. “Want jij zegt al de hele week: ‘Ik wil daar iets over kwijt!’”

Rutger: “O, nou ja, nee, ja, ja…”

Collega Jeroen Pauw: “Ja, tijdens het eten zeur je er ook altijd over!”

Rutger: “Ja, klopt, ja. Ik vind niet zoveel mis met D66, prima dat dat er als evenwicht is enzo, maar deze man… Ja, dit is eigenlijk echt wel het kwaad van alles.”

‘Vlag moet uit!’

Rutger vindt het top dat Sjoerd vertrekt. “Ik denk dat in Nederland de vlag uit moet, want dit is een man die het altijd heeft over verbinding en niet-polariseren, maar het is tegelijkertijd de man die een roddel over Remkes de wereld in brengt dat hij dronken zou zijn en ook nog gaat zeggen bij Sven op Radio 1 dat hij dat niet was, maar een medewerker.”

Dus ‘hij naait er gewoon ook nog even een medewerker bij’, vervolgt Rutger. “Ik vraag me dat trouwens zeer af, want hij was in die tijd campagneleider, dus hij was daar gewoon überhaupt verantwoordelijk voor. Kortom: hij is een man die we met z’n allen kunnen missen als kiespijn!”

Er volgt applaus in de studio.

Beetje sceptisch

Hélène wijst Rutger op een inconsequentie. “Tegelijkertijd: ik ben wel een beetje sceptisch daarin, want jij zit dit nu te vertellen en gisteren zei jij over Trump, die zijn tegenstander een vet varken noemt, dat je het allemaal grappig en leuk vindt. En nu zeg je: ‘Ja, maar je mag geen roddel verspreiden over drank.’ Dat is toch meten met twee maten?”

Rutger: “Nee, helemaal niet. Dat kun je toch ook helemaal niet met elkaar vergelijken? Dat zijn toch twee totaal verschillende dingen? Remkes heeft een drankje gedronken tijdens een formatie. Daar hou je toch überhaupt je kop over dicht? Waarom zou je dat de wereld in brengen? Dan ga je ook nog eens een keer zeggen dat ‘de drank in de man’ zit.”

Vet varken

Dat is gewoon ‘echt naar’, aldus Rutger. “Ik vind dat wel wat anders dan het hebben over iemand die er wat dikker uitziet.”

Hélène: “Nee, dat zei hij niet. Hij zei: ‘Vet varken!”

Rutger: “Dat is hij toch ook?”

Hélène: “Hahahaha.”

Volgens tafelgast Ben van der Burg schijn je wel te kunnen lachen met Sjoerd. Dat heeft hij van iemand gehoord. Rutger: “En dat was niet iemand die uit het GGZ kwam?”

Donald Trump doet alles tenminste met open vizier, besluit Rutger. “Dat kun je allemaal niet chic noemen en daar ben ik het misschien ook wel mee eens, maar het huichelachtige, dat is wat mij hier stoort.”

Wat vindt u?

Alle polls

Denkt u dat Rob Kemps narcistisch is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen