Slimste Mens-rel: Maarten en Philip willen niet wijken voor Herman

Een rel rond De Slimste Mens: Herman van der Zandt is overduidelijk naar KRO-NCRV gehaald om de presentatie over te nemen, maar Maarten en Philip willen niet weg. Hoe gaan ze dit oplossen?

Herman van der Zandt en Maarten van Rossem © KRO-NCRV

De makers van De Slimste Mens gaven begin dit jaar voor het eerst toe dat ze nadenken over de opvolging van Maarten van Rossem (79) en Philip Freriks (79). Van de week, een paar maanden later dus, maakte Herman van der Zandt bekend dat hij na twintig jaar vertrekt bij de NOS én zijn MAX-klus Met Het Mes Op Tafel opgeeft om naar KRO-NCRV te gaan.

Maarten wil niet weg

Alles wijst er volgens kenners op dat Herman is overgehaald met de belofte dat hij een van ’s lands meest bekeken programma’s in handen krijgt: De Slimste Mens. Hij zou dan de rol van Philip krijgen en wie er op de plek van Maarten moet komen? Een cabaretier, net zoals in Vlaanderen, vonden ze aan tafel bij De Oranjezomer.

Maar wat blijkt nu? Ze willen helemaal niet weg bij De Slimste Mens, zegt Maarten. “Ja, ik zag dat ook op Twitter. Dat hoe-heet-ie, Van der Zandt, overstapt naar de KRO-NCRV. Ik zou zeggen: bij deze speculatie moet ik constateren dat wij allebei nog leven en dat wij voorlopig niet van plan zijn om op te houden met leven”, reageert hij in zijn podcast.

‘Heel erg onbeleefd’

Maarten vindt dat hij nog lang door kan. “Als deze waarnemers een beetje serieus nadenken, dan zien ze toch wel in dat mijn functie bij De Slimste Mens feitelijk nog dertig jaar vervuld kan worden door mijzelf. Ik zit gewoon in een stoel en een keer per kwartier zeg ik drie zinnen, dus dat is te doen, desnoods met een zuurstofflesje achter de stoel.”

Hij vervolgt: “Philip is gezond, die is niet zo dik als ik, die wandelt veel en is nog in topconditie. Dus dankjewel voor de suggestie van: ‘Kunnen die oude lullen nou niet eens een keer opsodemieteren?’, en: ‘Kunnen we niet eens lekker speculeren over wie dat zouden kunnen doen?’, maar ik vind het eerlijk gezegd nogal onbeleefd.”

Hupse blondine

Het is een beetje respectloos om zo openlijk over hun opvolging te speculeren, vindt Maarten. “Voor veel mensen zijn wij eigenlijk al dood. Een soort van The Walking Dead die een programma presenteren.”

Klopt het wel dat Maarten ook stopt als Philip ermee ophoudt? “Ja, dat is wel het idee, dat ik dan ook stop, ja. Het programma zal dan, over tien jaar ofzo, gepresenteerd gaat worden door een of andere hupse blondine met zo’n vlecht.”

Eh, Herman, toch? “O ja, sorry, ik was even Herman vergeten. Dat is geen hupse blondine.”

En Herman doen?

Wat moet Herman dan gaan doen als de tachtigers per se willen blijven zitten? “Ik neem aan dat hij bij de KRO-NCRV allerlei andere leuke dingen gaat doen. Iedereen gaat culturele programma’s maken. Jinek ook. Kennelijk is dat ineens in de mode gekomen. Ik denk ook dat ze ook wel zien dat talkshows een beetje een passeerstation is. Het zijn er te veel.”

Dus Maarten heeft nog niet zijn laatste Slimste Mens gemaakt? “Niet dat ik weet. Het kan natuurlijk zijn – je weet hoe Hilversum in elkaar zit – dat je ineens hoort dat je eigenlijk dood bent en dat de KRO-NCRV twee exemplaren van de pil van Drion toezendt van: u kunt uw verjaardag nog vieren, maar dan moet het ook maar eens een keer afgelopen zijn.”

Bejaardendiscriminatie

Nee, Maarten wil nog niet weg. “Ik vind het bejaardendiscriminatie dat ze er zo vanzelfsprekend van uitgaan van: dat moet nu toch wel een keertje afgelopen zijn, dat zijn toch wrakken? Het zijn juist de dingen die Philip en ik doen – voor Philip kost het iets meer energie dan voor mij – ook voor de lange termijn een heel aantrekkelijk perspectief.”

Hij besluit: “Ik vind het eigenlijk opmerkelijk. Is dat bij al die tv-gasten zo? Dat je al meteen begint te denken: kan die man niet eens opsodemieteren? Ik hoor dat hij al over de 50 is! ‘Hoezo? Is Wendy al 50? Ik wist dat helemaal niet! Zou ze niet eens op moeten donderen?’ (…) Ik heb persoonlijk de ambitie om door te gaan tot ik honderd ben.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Vindt u dat tachtigers als Maarten en Philip hun tv-tonnen aan de jongere generatie moeten gunnen?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen