Maarten van Rossem krijgt steun van VI-heren: ‘Relnicht? Kan wél!’

Maarten van Rossem wordt normaal gesproken alleen maar verguisd in Vandaag Inside, maar nu ze een gezamenlijke vijand hebben – ‘zo’n wokejuffrouw’ – krijgt hij plots hun steun.

Maarten van Rossem en Johan Derksen © Manon van der Zwaal, Johan Derksen

De veranderingen in het leven zijn soms niet bij te benen voor de oudere generatie. Dit mag niet meer, dat mag niet meer. Sommige senioren worden er doodmoe van of missen simpelweg het gevoel wat nog wél kan in de samenleving en wat níet meer door iedereen geaccepteerd wordt. En die generatiekloof heeft Maarten van Rossem nu ervaren op de radio.

Gelijkgestemd met VI

Maarten, inmiddels 80 (!) jaar oud, is door Mischa Blok terechtgewezen toen hij tijdens hun gesprek heel terloops twee keer het woord ‘relnicht’ zei. Dat is volgens haar kwetsend voor sommige mensen. En daar heeft het jurylid van De Slimste Mens een beetje kribbig op gereageerd. “Nichterig gedrag? Wat is daar tegen? Neverig gedrag dan?”

Hé, horen we hier nou een VI-achtig geluid? ‘Opzouten met woke en ik zeg gewoon nicht’? Verdraaid, na een periode van polarisatie tussen Maarten en het VI-trio, vinden ze elkaar hier als gelijkgestemden. En plotseling krijgt de verguisde tv-ster de héle VI-tafel mee.

Wokejuffrouw

Johan Derksen is er heel erg verbaasd over. “Ik hoorde dat Maarten van Rossem geen relnicht mag zeggen op de radio”, merkt hij op in Vandaag Inside.

Collega René van der Gijp: “Bij die Mischa Blok.”

Wilfred Genee: “Over Willem Oltmans was dat, toch?”

Johan: “Nou ja, als iemand goed getypeerd is, dan is het Willem Oltmans. Dat was een echte relnicht. Maar dan zo’n Mischa Blok, weet je wel… Dat is dan zo’n wokejuffrouw en dan denk ik: die wil denk ik hele saaie, deugende mensen hebben, maar kleurrijke mensen die eens een keer iets leuks zeggen, zijn niet bij haar welkom.”

Voor de bühne

Johan ergert zich aan Mischa. “Ik vind het wel erg dat dat soort juffrouwen voor de bühne willen deugen.”

Wilfred: “Ja, maar volgens mij valt het bij haar wel mee, want ik heb haar wel eens meegemaakt.”

Johan: “Ik vind dit wel vrij schokkend hoor.”

Wilfred: “Het is meer dat ze het gewoon vraagt.”

Özcan Akyol is hierin helemaal team-Johan: “De woordpolitie. Dat je op je woorden moet letten.”

Dikke Van Dale

Johan heeft het woordenboek erbij gepakt. “Ik heb het nog even in de Dikke Van Dale opgezocht en het is gewoon een heel normale uitdrukking die gewoon gebezigd kan worden.”

Heeft hij écht het woordenboek opengeslagen? “Ik heb het echt opgezocht. Ik heb nog zo’n oude Dikke Van Dale. Dat is heel ouderwets, maar dat vind ik lekkerder dan het op het internet opzoeken. Daar staat relnicht in met een keurige omschrijving en dat typeert Oltmans precies.”

Wilfred besluit: “Ja, dat kun je wel stellen. Dat was wel een relnicht, ja.”

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen