Makers De Slimste Mens werken aan opvolging Philip en Maarten

De makers van kijkcijferhit De Slimste Mens denken al na over een toekomst van het programma zónder Philip Freriks (78) en Maarten van Rossem (79). “Dat kan natuurlijk niet anders.”

Maarten van Rossem en Philip Freriks © KRO-NCRV

De kans is klein dat Philip Freriks en Maarten van Rossem nog jarenlang het programma De Slimste Mens kunnen maken met elkaar. Toch wil producent Skyhigh TV ook zónder hen door met de spelshow. “Ik moet er niet aan denken natuurlijk om afscheid van die heren te nemen. Maar ja, ik bedoel: ze zijn bijna tachtig”, zegt producent Marc Dik.

Nog heel vitaal

Marc vertelt in de podcast Content Wars dat er op dit moment geen acuut probleem is. “Ze zijn nog heel vitaal, want ik lees allemaal stukken, ook in de krant over dat Philip Freriks ontketend is dit seizoen. En dat hij losser is dan ooit. Ik spreek Maarten regelmatig ook zelf en laat ik zeggen: daar zit de sleet nog niet op.”

Voorlopig zullen ze nog wel even te zien blijven, verwacht hij. “Die mannen gaan wel goed met hun gezondheid om. Je hebt het alleen niet helemaal zelf in de hand natuurlijk. Maar het zijn hele fitte mannen. Ik teken ervoor als ik straks én de brains heb én de vitaliteit die zij hebben.”

Vervangen

Toch wordt er achter de schermen wel nagedacht over een toekomst van De Slimste Mens zonder de heren. “Ja, die gedachten gaan natuurlijk door ons hoofd en daar zijn we ook over aan het nadenken. Niet in de zin dat er al contracten klaarliggen ofzo met nieuwe mensen, maar we moeten daarover nadenken. Ja, dat kan niet anders natuurlijk.”

Tv-maker Kirsten Jan van Nieuwenhuijzen, de neef van Philip, denkt dat het programma door kan zonder de mannen. “Ik denk dat de Slimste Mens inmiddels zo’n ontzettend sterke titel en populair is, dat als je het met andere presentatoren zou doen, het nog steeds zou scoren. Al scoor je de helft, dan is het nog steeds een hit.”

80 jaar

Maarten vertelt in het programma Nooit Meer Slapen dat hij moet wennen aan het idee dat hij bijna 80 is. “Omdat je nu langzamerhand wel érg oud wordt. Ik treed nog op in het theater en dan vraag ik wel eens of er mensen van voor 1943 zijn. Een enkele maal is er iemand die dan zes jaar ouder is dan ik ofzo, maar dat begint steeds zeldzamer te worden.”

Is hij dagelijks bezig met zijn leeftijd? “Niet van dag tot dag, maar ik besef wel dat wat ik nu doe over tien jaar niet meer zo is. Dat besef ik nu wel. Ik werk harder dan toen ik 35 was.”

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen