‘Martien Meiland op stretcher is middelvinger naar woningnood’

Martien Meiland en zijn vrouw Erica hebben een pension geopend in Noordwijk, maar hun vergunningen blijken helemaal niet in orde. “Ze stappen wel héél gemakkelijk over die plicht heen.”

Rob Goossens en de Meilandjes © RTL

Een pension beginnen zonder te controleren of je over de juiste vergunningen beschikt: de Meilandjes ondernemen volgens critici als een kip zonder kop. Leuk voor de televisie, maar zit er ook geen kwalijke kant aan het feit dat ze nu in Noordwijk hoteliertje aan het spelen zijn terwijl er een woonbestemming op het pand van Code Rosé zit?

Slapen is wonen

Rob Goossens, de showkenner van RTL Boulevard, vindt van wel. Hij wijst erop dat het klip en klaar is dat er een enkelbestemming ‘wonen’ op de lap grond van de Meilandjes zit. Er is weliswaar sprake van toestemming voor een ‘specifieke vorm van wonen’, namelijk het runnen van een ‘pension ter plaatse’, maar dan moeten ze er wel wonen.

De Meilandjes zijn nu aan het proberen om alsnog de juiste vergunning te krijgen en in de tussentijd slaapt Martien op een stretcher in het pension. Maar volgens strafrechtadvocaat Natacha Harlequin neemt hij daarmee een loopje met de wet en regelgeving. “Slapen is niet wonen”, zegt ze streng aan de desk van Shownieuws.

Rob verwondert zich

Je kunt de regels niet om deze manier omzeilen, vindt Rob. Hij zegt aan de desk van RTL Boulevard: “Ik zit me ook een beetje te verwonderen over hoe gemakkelijk ze over die vergunningsplicht heen stappen. Ik heb vandaag nog eens gekeken en de basisbestemming is wonen en niet ‘pension en o ja, trouwens ook nog een beetje wonen erbij’.”

Hij vervolgt: “Toen heb ik nog eens verder gekeken: de gemeente Noordwijk, waar Erica dus in de gemeenteraad zit, maakt zich enorm zorgen over de betaalbaarheid en beschikbaarheid van woningen. Je wil dat als je daar juf op de basisschool bent, dat er een woning voor je is.”

Middelvinger

Eigenlijk steekt Martien vanaf zijn stretcher gewoon een middelvinger op naar de woningnood, wil Rob zeggen. “Als er dan een huis is waar gewoond móet worden en er is iemand de regeltjes handig aan het omzeilen door daar op een stretcher te gaan liggen en zegt dan: ‘Ja, maar nu woon ik er’…”

Hij vervolgt: “Ik kan me niet voorstellen dat de gemeente dan denkt: nou, prima zo. En zeker niet omdat de gemeente niet de indruk wil wekken dat ze gemeenteraadsleden voortrekken. Ik denk dat het best wel pittiger kan worden dan ze nu denken. Als ze uiteindelijk een beheerder vinden die er écht gaat wonen, dan kan het alsnog.”

Oude situatie

Wellicht is dat de beste oplossing, zegt Boulevard-advocate Clarice Stenger. “Dan is de situatie ook weer zoals het was. De vorige eigenaar had ook een pension en woonde er.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Martien Meiland op een stretcher in de woonkamer: is dat hetzelfde als daar wonen?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Rob Kemps staat nog negen maanden onder contract bij SBS 6. Gaan ze verlengen?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen