Dominee Gremdaat uit zijn plaat in HLF8: ‘Jij bent een homohater!’

Dominee Gremdaat is gisterenavond in de talkshow HLF8 vollédig uit zijn plaat gegaan tegen een ietwat intolerante oud-voetballer. “Waar homohaat vandaan komt? Nou, van jou.”

Anouar Diba en Dominee Gremdaat © HLF8

Hélène Hendriks leidde gisteren in de talkshow HLF8 een discussie over Feyenoord-aanvoerder Orkun Kökcü. Hij weigerde zondag de OneLove-aanvoerdersband te dragen tijdens een wedstrijd tegen AZ. Die band is een statement tegen alle vormen van discriminatie en ging dit weekend, in het kader van coming-out-dag, vooral over homo-acceptatie.

Dominee breekt in

De Nederlands-Marokkaans oud-voetballer Anouar Diba zat aan de talkshowtafel van HLF8 om Orkun te verdedigen. Vanuit het publiek begon ook vaste gast Dominee Gremdaat, het alter ego van Paul Haenen, zich ermee te bemoeien.

Dominee Gremdaat vindt het goed dat Orkun de band niet wilde dragen. “Mag ik even iets zeggen? Is het ook niet juist fijn dat het helder wordt waar homohaat vandaan komt? Dat we niet net doen alsof heel Nederland heel tolerant is en dat ze allemaal een bandje dragen en dat ze daarna homo’s in elkaar slaan.”

‘Homohaat van jou!’

We weten nu tenminste wat het standpunt van die Orkun is, aldus de televisiedominee. “Ik vind het juist wel goed dat hij het niet draagt en dat je meteen weet: daar komt de homohaat vandaan. Laten we elkaar geen mietje noemen en daar helder in zijn. Dat is mijn opinie.”

Anouar: “Waar komt de homohaat vandaan dan volgens jou?”

Dominee meedogenloos: “Van jou, onder anderen.”

Anouar: “Van mij, omdat ik geen band draag? Bent u zelf homo?”

Discriminatie

Dominee: “Heel veel moslims, daar komt de homohaat vandaan.”

Anouar: “En van joden.”

Dominee: “En van streng evangelische mensen komt homohaat vandaag. Het is wijdverspreid de homohaat en dat moet naar voren komen.”

Anouar geïrriteerd: “We weten nu ook waar discriminatie vandaan komt.”

Op de vraag of hij het nog gezellig vindt aan tafel, zegt Anouar: “Ik vind het heel gezellig aan tafel, zolang die meneer niet aan tafel zit.”

‘Niet mijn niveau’

Anouar is er helemaal klaar mee. “Ik ga die discussie met die meneer achter mij niet voeren, omdat het niet mijn niveau is.

Jack van Gelder: “Dat is te makkelijk. Hij heeft behoorlijk wat intelligentie.”

Anouar: “Dat laat hij niet zien.”

Jack: “Dat heeft hij al veertig jaar laten zien.”

Anouar: “Al veertig jaar ken ik hem niet. Ik ken hem net één minuut.”

Dominee: “Ik heb liever dat in de hele voetbalwereld duidelijk wordt waar de haat vandaan komt, waar de haat van de hooligans vandaan komt, en dat daar iets aan gedaan wordt. Met schijntolerantie schiet je niets op.

Steun van VI

Later op de avond kreeg Dominee Gremdaat nog steun van de mannen van Vandaag Inside. Tafelgast Özcan Akyol: “Die Diba ziet alles verkeerd, hè? Hij begon over joden, weet ik veel wat, discriminatie.”

Johan Derksen: “Het is moeilijk discussiëren met mensen uit die groepering.”

Özcan: “Het zou makkelijk zijn als je het gewoon open zegt, van: ‘In onze cultuur is het raar als een man met een man gaat.’ Hij draait eromheen. Dat vind ik wel een beetje vreemd.”

Fragment

Een fragment uit HLF8:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Voetballers die geen bandje tegen homodiscriminatie willen dragen: duidelijk aan welke kant ze staan?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen