Dominee Gremdaat hekelt rol Jinek en Op1 in mediarel Johan Derksen

Dominee Gremdaat, het alter ego van tv-maker Paul Haenen, vindt dat de talkshows Jinek en Op1 een kwalijke rol hebben gespeeld in het van de buis verdwijnen van Johan Derksen.

Dominee Gremdaat © HLF8

Er klinken steeds meer geluiden dat de mediarel rondom Johan Derksen vorige week misschien wel ietsjes te heftig was. Volgens tv-kenner Victor Vlam hebben de talkshows Jinek en Op1 een dubieuze rol gespeeld in het van de buis verdwijnen van Vandaag Inside en daar sluit Dominee Gremdaat zich bij aan.

Mediahysterie

Dominee Gremdaat, het alter ego van Paul Haenen, denkt dat Vandaag Inside van de buis is verdwenen vanwege massale mediahysterie. “Je hebt mensen die alleen naar een tv-programma kijken omdat ze zin hebben om verontwaardigd te worden: ‘Nou, wat je nu ziet, dat kán toch helemaal niet! Wat verwerpelijk is dit!!!’”

Vroeger was dat ook zo, legt hij uit. “Je had mensen die alleen naar een satirisch programma keken omdat ze zín hadden om zich op te winden. Mies Bouwman, de koningin van de Nederlandse televisie, deed mee aan het satirische programma Zo Is Het Toevallig Ook Nog Eens Een Keer, en ze werd daarna met de dood bedreigd.”

Van Op1 tot Jinek

Toen werd de verontwaardiging alleen nog gestimuleerd door De Telegraaf, meent Paul. “En nu haast door alle kranten en haast alle praatprogramma’s. Het zijn niet de social media die de verontwaardiging aanwakkeren, maar de gewone tv-programma’s en de gewone kranten. Van de Volkskrant tot het Algemeen Dagblad, van Op1 tot Jinek.”

Talkshows als Op1 en Jinek zijn volgens hem uit op sensatie. “Zin om verontwaardigd te worden! Zin om van een mug een olifant te maken! Zin in sensatie! Niet Johan Derksen is het probleem, maar de figuren en de media die zin hebben in een extreme uitvergroting, die zin hebben in oorlog, die zin hebben in het misverstand.”

Worst

Er zijn volgens Paul ook genoeg mensen ‘die zin hebben om gekwetst te raken’. “En dan zoeken ze wel naar een aanleiding. Ja, dames en heren, veel mensen hadden de afgelopen week zin om verontwaardigd te raken, maar de meerderheid in Nederland zal het allemaal een worst wezen.”

Misschien moeten we eens leren om van een olifant een mug te maken, zegt hij. “Even kalmeren, even geen olie op het vuur, even ouderwets relativeren of zoals we vroeger zeiden als iemand met een extreem verhaal kwam: ‘Ja, geloof je het zelf?’”

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen