Machtsspel bij RTL: ‘John de Mol gaat Peter van der Vorst overrulen’

John de Mol wordt de ergste nachtmerrie van Peter van der Vorst nu hij een flinke vinger in de pap krijgt bij RTL, verwacht Angela de Jong. “Ik mag hopen dat RTL weet waar ze voor tekenen.”

John de Mol en Peter van der Vorst © NOS, RTL

RTL Nederland en Talpa Network willen fuseren. Weliswaar moet John de Mol genoegen nemen met een minderheidsbelang van 30 procent, maar zijn productiebedrijf blijft buiten de deal. De mediamiljardair heeft namelijk vergaande afspraken gemaakt met RTL over een afnameverplichting van zijn nieuwe programma’s.

‘Peter van der Vorst de klos’

AD-opiniediva Angela de Jong begrijpt niet waarom RTL hier aan begint. Ze wijst op de periode van 2011 tot 2017, toen John nog samen met Sanoma in SBS zat (33 vs 67 procent). Ook toen had John een afnameverplichting bedongen. “Geloof me, sommige mensen worden nog steeds gillend wakker van dat ‘zakendoen’ met De Mol en z’n mensen.”

Daar gaat RTL’s programmadirecteur Peter van der Vorst straks ook last van krijgen, verwacht Angela. “Laat er geen misverstand over bestaan: hij bepaalt waar en wanneer zijn programma’s te zien zijn en niemand anders. Ook de programmadirecteur van RTL niet.”

En wat als Peter niet luistert? “Als de zender daar niet naar luistert, heb je een zware dobber. Dan is het oorlog. Daarmee houdt hij natuurlijk een enorme vinger in de pap.”

‘RTL is gewaarschuwd’

John wil programma’s ontwikkelen en die op prominente tijdstippen uitzenden. Met hoge kijkcijfers in de hand kan hij zijn formules vervolgens verkopen aan het buitenland. Hij is er dus bij gebaat dat zijn programma’s op het hoofdpodium worden uitgezonden en heeft daarover afspraken gemaakt.

Het verbaast Angela dan ook niet dat John gisteren op ’triomfantelijke’ wijze de media te woord stond. Hij gaf aan dat hij totaal niet het gevoel heeft dat hij is overgenomen. “Laat ik dat in mijn eigen woorden vertalen: RTL is gewaarschuwd.”

AD-column

De AD-column van Angela, ‘Ik mag hopen dat RTL weet waar ze voor tekenen met John de Mol’, kunt u hier lezen.

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen