Peter R. de Vries valt GeenStijl aan in talkshow Eva Jinek

Waar GeenStijl een maand geleden nog geprezen werd in Jinek vanwege de steun aan de Primera-mevrouw uit Den Bosch, kreeg de opiniesite er gisteren juist van langs in de talkshow op RTL 4.

Peter R. de Vries © RTL

Eva Jinek had de moedige Jantine Jongebloed (33) aan haar talkshowtafel zitten. Ze ging afgelopen weekend viral met haar persoonlijke verhaal in de Volkskrant, waarin ze vertelt over het confronteren van de daders die expliciete foto’s van haar verspreidden toen ze 16 jaar oud was. Het materiaal was toen ook te zien via GeenStijl.

Sleaze en dirt

Peter R. de Vries, die ook aan de talkshowtafel zat, besloot GeenStijl nog eens flink aan te pakken. “Het gaat erom hoe de maatschappij ermee omgaat. In dat verband mag in dit verhaal eigenlijk ook niet onvermeld blijven dat het niet alleen om een paar onwetende scholieren ging die dingen naar elkaar doorstuurden, maar dat er bijvoorbeeld ook een website als GeenStijl bij betrokken was.”

Daar krijgt Peter de kriebels van. “Dát vind ik eigenlijk nog een van de meest kwalijke dingen, want GeenStijl en bijvoorbeeld ook de website Dumpert zijn geen obscure websitejes die op een zolderkamer door een paar snotjongens in elkaar worden gezet. Dat waren tot voor kort volledige dochters van het Telegraaf-concern, om maar wat te noemen, die met deze sleaze and dirt gewoon geld verdienden en daar een verdienmodel mee ontwikkeld hadden.”

Traumatische schade

GeenStijl heeft hier alle normen met voeten getreden, meent Peter. “Die hebben dit vaak eerst ontzettend aangezogen en vervolgens aangejaagd ook door dat te verspreiden, waardoor de traumatische schade voor slachtoffers verduizendvoudigd werd. Daar wordt vaak niet over gesproken.”

Eva tegen Jantine: “Jij benoemt het wel in jouw stuk, want je hebt ook contact gezocht met GeenStijl. Uiteindelijk bleek het er nog gewoon op te staan. Zeventien jaar later.”

Jantine: “Ja, de linkjes naar mijn foto’s waren gelukkig al na twee dagen offline, maar het artikel stond er nog op ja.”

Filosofie

Eva: “Wat voor verklaring gaven zij voor dit? Strikt genomen was het toch kinderp*rno? Je was toch kind toen of niet?”

Jantine: “Hij legde uit dat de filosofie van GeenStijl zeventien jaar geleden was: alles wat openbaar is, is openbaar, dus alles wat op het internet staat mogen wij delen. Er is iemand anders geweest die deze foto’s publiceerde en GeenStijl heeft zijn website overgenomen.”

“Het is bovendien niet zo dat de opinie zeventien jaar geleden bij GeenStijl zo was, want ook tot zeer voor kort hebben ze dit in een aantal zaken gedaan. Daar zijn ze ook voor veroordeeld zelfs”, besloot Peter, wijzend op de Patricia Paay-zaak.

Fragment

Het fragment bij Jinek ziet u onderstaand. De hele aflevering vindt u hier.

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen