Shula Rijxman gaat Sigrid Kaag-docu ‘zeker niet’ tegenhouden

NPO-bazin Shula Rijxman is ‘zeker niet’ van plan om de VPRO-documentaire over D66-leider Sigrid Kaag tegen te houden. Ze heeft het niet gezien, maar spreekt bij WNL van ‘echte journalistiek’.

Shula Rijxman © WNL op Zondag

De NPO gaat redelijk vlak voor de verkiezingen een lange film over D66-ster Sigrid Kaag uitzenden. Dit kun je niet maken, vinden veel critici, waaronder Angela de Jong, Shownieuws en Martin Bosma. Het PVV-Kamerlid stelde er zelfs Kamervragen over. Shula Rijxman ziet echter niet wat het probleem is en is niet van plan om in te grijpen.

Shula grijpt niet in

Shula gaat de uitzendende omroep VPRO geen strobreed in de weg liggen, zei ze gisteren desgevraagd tegen presentator Rick Nieman in WNL op Zondag. “A: ik heb hem niet gezien en B: het is een VPRO-documentaire. Ik ga er zeker niets aan doen. En C: er zijn ongelooflijk veel politici waar portretten van zijn gemaakt.”

Er worden zo veel politici geïnterviewd en geportretteerd bij de publieke omroep, zegt Shula. “Eus knipt ze in zijn stoel. We hebben ook Jesse Klaver gehad. Ik heb begrepen dat het een journalistiek product is, dus dat het een zuiver beeld is en niet een beeld van een lijsttrekker. Nogmaals: ik heb hem zelf niet gezien.”

Journalistiek portret

De NPO greep een paar jaar geleden wel in bij de controversiële documentaire over Jesse Klaver, maar dit is een heel ander geval, meent Shula. “Ik heb begrepen dat dit echt een journalistiek portret is van haar, waar geen enkele verkiezingsstrijd of verkiezingselement in zit, maar ik heb hem niet gezien. Ik ga hem wellicht nog even kijken, ja.”

Eerder liet ook Frans Klein, de tv-baas van de NPO, weten geen reden te zien om in te grijpen. Dit is een journalistieke afweging van de VPRO, zei hij op NPO Radio 1.

Ook Arie grijpt niet in

Mediaminister Arie Slob heeft op Kamervragen van de PVV laten weten dat ook hij geen reden ziet om in te grijpen. “De omroepen zijn redactioneel onafhankelijk en zelf verantwoordelijk voor hun media-aanbod. De NPO is verantwoordelijk voor de plaatsing en coördinatie van het media-aanbod.”

“De onafhankelijkheid van de publieke omroep is een groot goed. Vanuit mijn positie als minister voor media is het niet aan mij om hierover te oordelen.”

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen