RTL 4 stelt bekering ‘rabiaat rechtse’ Gerard Joling uit

RTL 4 stelt het programma Joling en de Buitenlanders, waarin de islam- en immigratiekritische Gerard Joling moet worden bekeerd tot een progressieve tv-ster, uit. Dat heeft contentbaas Peter van der Vorst laten weten via clubhuis RTL Boulevard. Het nieuws volgt kort na de ophef over een kandidatenoproep die vorige week uitlekte. Op een gesloten forum werden Marrokaanse dames die van beauty houden gevraagd of ze Gerard willen ‘in laten zien dat wat hij denkt niet juist is’.

Niet kies, vond Volkskrant-columnist Emma Curvers dat. “Kan Gerard Joling zijn racistische vooroordelen niet in zijn eigen tijd ontkrachten?“, brieste ze.

Peter heeft er nu even helemaal geen zin meer in. Joling en de Buitenlanders wordt even ‘on hold’ gezet, omdat het programma een beetje gevoelig ligt in deze tijden van polarisatie.

Het zou zomaar kunnen dat het programma zenderster Gerard Joling in tijden als deze zou kunnen beschadigen. Collega Angela Groothuizen noemde hem onlangs nog ‘rabiaat rechts‘, in de woke-hoek ook wel bekend als racistisch.

Statement

Hoe dan ook, Joling en de Buitenlanders gaat on hold en de titel gaat overboord. Het statement van Peter luidt als volgt:

De opdracht voor het programma ‘Joling en de buitenlanders’ is anderhalf jaar geleden gegeven aan Vincent TV. Het programma is nog steeds volop in productie, omdat er vertraging is opgelopen door het coronavirus. We zijn op de hoogte van de reacties op het concept. We begrijpen ze en zijn er blij mee. Het draagt bij aan de kennis die we hebben en elke dag vergaren over stereotypering en beeldvorming.”

We houden die kennis actief op peil door zelf veel onderzoek te doen en met experts te praten. We gaan samen met producent Vincent TV in gesprek over de verdere invulling van het programma. Want we willen allemaal dat dit programma begrip en verbinding brengt. Het programma krijgt een andere naam en we kijken kritisch naar het materiaal dat al is gedraaid en wat er nog wordt gedraaid.”

We verwachten dat het programma in 2021 in de schema’s komt te staan.

Foto: RTL

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen