RTL 4 wil Gerard Joling bekeren, Sylvana weigert

Het is de bedoeling van RTL 4 om Gerard Joling te bekeren in zijn nieuwe tv-programma Joling en de Buitenlanders. Dat blijkt uit een kandidatenoproep die de zender richt aan islamitische vrouwen. Gerard heeft in het verleden veel islamkritische uitspraken gedaan en daarom heeft RTL 4 hem gevraagd om voor televisie de dialoog aan te gaan met mensen uit andere culturen. Nu lekt de bedoeling van de zender uit: ze wil Gerard ‘in laten zien dat wat hij denkt niet juist is’.

Een redacteur van RTL heeft in de facebookgroep Fadim’s Beauty de volgende oproep gedeeld: “Voor een tv-programma van RTL 4 kom ik graag in contact met Marokkaanse dames die dol zijn op beauty en presentator Gerard Joling in de wereld van beauty willen meenemen. En hem kennis te laten maken met de Marokkaanse cultuur.

Waarom zouden Marokkaanse dames hem kennis moeten laten maken met hun cultuur? “Hij heeft namelijk nogal wat (pittige) vooroordelen over Marokkanen die we met dit programma volledig willen ontkrachten en hem in te laten zien dat wat hij denkt niet juist is. Hij denkt bijv. dat Marokkaanse vrouwen worden onderdrukt en zich niet mooi mogen maken, terwijl dit dus helemaal niet klopt natuurlijk.”

Tot slot: “Het lijkt ons daarom leuk om een beauty activiteit samen met een paar meiden en Gerard te gaan doen om hierover in gesprek te gaan. We willen dolgraag dat jullie hem ook kritische vragen gaan stellen, waarom hij bijvoorbeeld zo denkt. Wie lijkt het leuk om op deze manier haar tv-debuut te maken op rtl?

Gekkigheid

Volkskrant-recensent Emma Curvers vraagt zich af wat dit allemaal voor gekkigheid is. “Kan Gerard Joling zijn racistische vooroordelen niet in zijn eigen tijd ontkrachten?

In de facebookgroep klonken veel boze reacties. “Wij hebben geen goedkeuring of acceptatie van Gerald [sic] nodig“, zei ene Miryam.

En Bouchra: “Pittige vooroordelen, zeg maar gerust racist as fuck.

Al snel werd opgeroepen tot een boycot van Joling en de Buitenlanders. Emma van de Volkskrant begrijpt dat. “Wiens probleem is dat eigenlijk, om Joling te laten bijdraaien? Had Joling zichzelf in zijn lange leven en internationale carrière niet al lang kunnen genezen van zijn ‘pittige vooroordelen’, als hij op zoek is naar persoonlijke groei?

Sylvana

Er zijn ook een aantal bekende Nederlanders benaderd om Gerard te bekeren. Zo werd Achmed Akkabi een jaar geleden al gevraagd om Gerard kennis te laten maken met Marokko, zegt hij op Twitter.

Achmed vindt dat een onnozel verzoek. “Weinig tot geen in NL geboren Marokkanen kennen Marokko. Ieder jaar op zomervakantie er naartoe telt niet imo.”

En ook Sylvana Simons heeft geweigerd. “Ik was ervoor ‘gepolst’, alweer een tijd geleden. Of we naar Suriname konden. Dan kon ik het allemaal uitleggen. Ik ben daar 2x op vakantie heen geweest.

Foto: RTL

Wat vindt u?

Alle polls

Rob Kemps staat nog negen maanden onder contract bij SBS 6. Gaan ze verlengen?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen