Kijker zapt weg als M begint, zapt terug als M klaar is

NPO 1 moet de brede volkszender van de publieke omroep voorstellen, maar tussen zeven en acht wordt uitsluitend het elitaire vriendinnengroepje van Margriet van der Linden bediend. Dag in dag uit oeverloos oreren over onderwerpen als inclusiviteit is leuk voor types als Halina Reijn, maar al die opgetrokken wenkbrauwen en verongelijkte gezichten leiden bij de massa tot flink zapgedrag. Inmiddels zorgt M structureel voor een wel héél flinke kijkcijferdip in het vooravondschema van de zender.

Als M begint, zapt men massaal weg. Zo hield M gisteren van de 782.000 kijkers van EenVandaag slechts 512.000 kijkers over. Pas als M afgelopen is, keert de kijker weer massaal terug: het Achtuurjournaal scoorde 1,9 miljoen kijkers (41 procent). En zo gaat het eigenlijk elke avond.

Eén ding is zeker: de kijker vindt M niet te pruimen. In het begin was het vooral slecht, nu is het vooral grachtengordel en saai. Highbrow, zoals haar vroegere fan Angela de Jong het onlangs noemde.

Waar Angela aanvankelijk nog ongelooflijk onder de indruk was van M, is ze er inmiddels helemaal klaar mee. “Ik vind M dit seizoen een moeizaam programma. Een hoop highbrow gefilosofeer, geforceerde negativiteit (…), weinig aansprekende gasten, gesprekken die je snel weer vergeet, optredens die je nog sneller wíl vergeten. Dat was vorig jaar wel anders“, bitchte ze onlangs in het AD.

De massa is het kennelijk behoorlijk eens met Angela, maar volgend seizoen zien we M gewoon weer terug in de uitzendschema’s: achter de schermen zijn de banden innig tussen Margriet van der Linden, haar producent Irene van den Brekel (de vrouw van D66-minister Kajsa Ollongren) en NPO-bazin Shula Rijxman.

GeenStijl omschreef dit viertal onlangs als een ‘lesbisch kwartet’. Ook Rob Goossens, tv-journalist van De Telegraaf, kijkt er met scepsis naar. “Bij M heeft nota bene nog de vrouw van de producent aan tafel gezeten voor een kritiekloos interview. Het is allemaal zo next level schaamteloos“, zei hij onlangs.

Na de zomer begint de opvolger van De Wereld Draait Door. Veel is daar op dit moment nog niet over bekend.

Foto: KRO-NCRV

Meer in KRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen