Margriet boos op Natacha: ‘Waar was je in racismerel?!’

Margriet van der Linden vond dat Natacha Harlequin zich tijdens de Black Lives Matters-rel niet activistisch genoeg gedroeg. Ze heeft haar daarop aangesproken. Dat vertelt de advocate in gesprek met Villamedia. Natacha wilde aanvankelijk niet bij M komen praten over de dood van George Floyd op 25 mei. “Sla mij maar even over bij dit onderwerp“, liet ze de redactie weten. Ze wilde even aankijken wat er precies aan de hand was, maar dat Margriet haar niet in dank af.

Toen Natacha even later alsnog te gast was bij M, werd ze erop aangesproken door Margriet. “Ik spreek Margriet nooit inhoudelijk voor de uitzending, maar een paar minuten voordat de show zou beginnen, sprak ze me aan. ‘Waar was je de vorige keer?’, vroeg ze.

Margriet was ‘not amused’. “Ik vertelde dat het niet mijn moment was. Toen zei ze: ‘Ik wil je één ding zeggen en daar moet je maar even over nadenken: als wij het niet doen, wie doet het dan wel?’

Daarmee doelde Margriet erop dat zij zich als lesbienne inzet voor de LHBT-gemeenschap en dat Natacha dat zou moeten doen voor de zwarte gemeenschap. “Daar had ze gelijk in. Er was – en is – een momentum om over het onderwerp te praten en dat momentum moet je pakken.”

Vindt Natacha ook niet dat M iets té activistisch is, of, zoals Esquire-baas Arno Kantelberg het noemde op NPO Radio 1, ‘journalistiek van een bedenkelijk niveau’?

Natacha: “M zit in mijn hart, dus je zult mij niet snel negatief horen spreken over dat programma. Ik zie hoe het er achter de schermen aan toe gaat. Je bent als redactie afhankelijk van de gasten die op dat moment kunnen. Dan kan het wel eens gebeuren dat de tafel te eenzijdig is samengesteld.”

Aan de andere kant: in het racismedebat is M er juist in geslaagd om alle stemmen binnen de zwarte gemeenschap te laten horen. Want mensen van kleur zijn het echt niet allemaal met elkaar eens.”

Het Villamedia-interview met Natacha kunt u lezen via Blendle.

Foto:

Meer in KRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen