Twee maanden na Akwasi bij M: ‘Was écht bizar’

Het is alweer bijna twee maanden geleden dat Akwasi en Margriet van der Linden voor een zeer veelbesproken tv-moment zorgden. Hij had in de talkshow wel een héél slap excuus voor zijn geweldsoproep tegen Zwarte Piet (‘het is een fictief figuur dat geen BSN heeft!’), maar Margriet vond het allemaal ‘helder’ en dat is haar nog lang nagedragen. Wat je ook vindt van Zwarte Piet: veel mensen vonden Akwasi’s geweldsoproep veel en veel te ver gaan. Maar Margriet kennelijk niet.

Rob Hoogland, stercolumnist van De Telegraaf, blikt in Nieuwe Revu terug op dat tv-optreden. “Ik vond het echt onbegrijpelijk dat hij kort daarop bij Margriet van der Linden – en later bij Beau, die ik heel graag mag – als een soort van held werd ontvangen en nog een keer de gelegenheid kreeg om het uit te leggen.

De media waren echt aan het meten met twee maten, vindt Rob. Hij wijst op Johan Derksen, die vanwege zijn grapje over Zwarte Piet meer onder vuur lag dan Akwasi. “Die hele discussie is totaal op hol geslagen. Wat heeft Derksen nou geroepen? Het is toch veel kwalijker wat Akwasi riep, daar op de Dam? Dat hij in november wel even hoogstpersoonlijk Zwarte Piet op zijn gezicht zal trappen als hij hem tegenkomt.

Akwasi is echt héél mild aangepakt, vindt Rob. “Echt, dat iemand dát zegt, daar kan ik met mijn verstand niet bij. Het is de moeder aller demoniseringen. Als een Zwarte Piet straks iets wordt aangedaan, heeft hij het op zijn geweten.”

Rob was behoorlijk boos over de tv-optredens van Akwasi. “Helemaal omdat Akwasi zich ook nog eens openlijk durfde af te vragen waar we ons in vredesnaam zo druk om maakten. ‘Zwarte Piet bestaat niet eens’, riep hij zelfs. Dan denk ik: júllie maken je toch zo druk om die niet-bestaande Zwarte Piet? Wij niet! Echt, dat steekt me zo.”

Lees ook: M behandelt Akwasi met fluwelen handschoenen (6 juni)

Foto: KRO-NCRV

Meer in KRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen