Johan Derksen: ‘Als John de Mol me weg wil, prima’

Het ging er gisteren heftig aan toe in de Veronica Inside over racisme: een uitgebreid verslag daarvan leest u in een eerder artikel, maar ook ging het nog even kort over de adverteerdersboycot die is uitgeroepen tegen het programma. De aartsvijand van het programma, Arie Boomsma, heeft merken onder druk gezet om hun reclames rondom VI terug te trekken en dat is een heel laffe actie, oordeelde Johan Derksen. Hij liet weten nooit te zullen buigen voor de ‘hypocriete’ adverteerders.

Albert Heijn, Gilette en andere merken die zijn afgehaakt kregen een veeg uit de pan van Derksen. “Die adverteerders die hun commercials terugtrekken willen zich politiek heel correct gedragen. Het is ook een beetje schijnheilig en laf.”

Als Talpa-baas John de Mol een programma wil waarin men buigt voor de adverteerders, dan hoort Johan Derksen het wel. In dat geval is hij namelijk weg. “We kunnen ook een tv-programma gaan maken waarbij de inhoud betaald wordt door adverteerders en voetballers. Daar zal de commerciële tv heel blij mee zijn, maar daar ben ik niet geschikt voor. Dan moeten ze tegen mij zeggen: ‘Rot jij maar op.’ Als John de Mol dat wil, dan moet hij me morgen bellen, dan gaan we zitten en dan komen we er ongetwijfeld uit.”

Johan hoopt dat er altijd wordt gekozen voor journalistiek onafhankelijke televisie. “Als je een spraakmakend en onafhankelijk programma wil maken, dan balanceer je wel eens op het randje en ga je er ook wel eens overheen. Zo’n grap komt nu op een verkeerd moment denk ik.”

Racisme

Maar is het niet logisch dat adverteerders niet met racisme geassocieerd willen worden? Zijn zwartepietgrapje wás geen racisme, benadrukte Johan. “Het was als grap bedoeld.”

Tafelgast Natacha Harlequin: “Kijk, en dat is nou precies wat mensen graag willen horen, en dat is dan nu besproken. Als je iets labelt als een grap en iedereen stuitert meteen alle kanten op en jij zegt: ‘Het was als grap bedoeld’, dan zijn we er.”

Johan: “Die fragmenten die we net gezien hebben, gaan over racisme. Dan zitten we serieus inhoudelijk over racisme te praten, maar als wij zo’n discussie hebben dat René die verklede Zwarte Piet heeft gezien, zeg ik: ‘Nou, dat is wel een held, want je speelt wel met je leven als je zoiets doet.’ Dan roep ik nog iets om grappig te zijn. Nu realiseer ik me best dat ik niet de beste grappenverteller van Nederland ben, maar ik had me ook niet gerealiseerd dat daar zó’n heisa van zou komen.”

Ook Gijp wil niet met meel in de mond praten

Ook voetbalanalist René van der Gijp heeft geen zin om een programma met de handrem erop te maken. “Ik vind wel dat ik een voorbeeldfunctie heb, maar ik wil niet doorgaan als een De Wereld Draait Door-type dat mensen de hand wil reiken en mensen een richting op wil sturen. Die hoogmoedswaanzin heb ik gewoon niet in me.”

Johan: “Het enige wat ik van dit programma kan zeggen, is dat dit het enige programma op de Nederlandse tv is waar de mensen zich aan tafel geestelijk onafhankelijk opstellen en gewoon hun mening geven, wat je ook van die mening vindt.

Heel veel mensen zijn het er niet mee eens, maar al die talkshowtafels zitten vol met mensen die het liefst om de hete brij heendraaien en politiek correcte antwoorden geven. Dat is onze kracht en ik ben het met je eens dat we soms over de rode lijn heen gaan. Dat is onze kwetsbaarheid.”

Lees ook:
Na week vol ophef: emotionele en heftige uitzending VI (gisteren)
Racisme-rel levert Veronica Inside megakijkcijfers op (vandaag)
BN’ers over racisme-VI: ‘Wilfred Genee is ineens woke’ (vandaag)
Arie krijgt veel haatreacties na bashen VI: ‘NSB’er!’ (vandaag)

Foto: Talpa

Meer in Talpa

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen