Na week vol ophef: emotionele en heftige uitzending VI

Johan Derksen heeft de kijkers van Veronica Inside vanavond direct aan het begin van de uitzending aangegeven niet zijn excuses aan te zullen bieden voor zijn zwartepietgrap over Akwasi, maar dat haalde niet de angel uit het debat. Er volgde een spannende, emotionele en soms ook heftige uitzending, waarin de gasten aan tafel flink met elkaar botsten. “Johan, wat er vanavond ook gebeurt: we zullen het nooit goed doen voor iedereen“, merkte Wilfred Genee aan het begin van de show op.

Johan hielp de kijkers gelijk uit de brand. “Ik heb in de loop van de week het idee gekregen dat niet iedere grap van mij goed valt. In Grolloo maakt niemand zich er druk over. Ik kan Nederland meteen wel even uit de brand helpen: ik bied mijn excuus niet aan, ik trek het boetekleed niet aan en ik ga niet door het stof.”

De tafel van VI is veel groter dan normaal om ‘de ruimte voor dialoog op te zoeken’. “Ik vind het nu al een circusvoorstelling“, zei Johan.

Wilfred gaf aan graag Ruud Gullit, Humberto Tan en Akwasi in de uitzending te hebben gehad, maar zij wilden niet komen. “Dat is leuk voor onze gasten hier, zij zijn nu zevende keuze“, aldus Johan.

De ‘special guests’ aan tafel waren Natacha Harlequin en oud-voetbalprof Dries Boussatta. Buiten Natacha om wilde er volgens Wilfred niemand met een Surinaamse of Antilliaanse achtergrond aan tafel zitten.

Natacha zegde wél toe. “Omdat ik denk dat de dialoog altijd goed is. Elkaar boycotten en elkaar niet aankijken is de oplossing niet. Jij belde en ik zei meteen ja.

Ze voelde zich alsof ze in het hol van de leeuw zat: “Het is hier gewoon een mannenhol en ik ben van een vrouwenhol.”

Johan: “Ik ben ook wel van een vrouwenhol hoor. Of valt die grap ook niet goed?

Gelukkig kon Natacha er wel om lachen. Al snel was de toon aan tafel erg serieus. Het voelde voor René van der Gijp wat ongemakkelijk: “Ik heb daar niet zo veel mee met discussies. Ik geef al heel snel iemand gelijk. Je hoeft mij niet te overtuigen. Ik voel niet de behoefte om mij er heel erg mee te bemoeien.

Tikje terug

Johan gaf aan de ophef niet te begrijpen. “Ik heb heel cynisch als kat naar Akwasi gezegd: ‘Het is toch niet Akwasi?’ Dat was alles. Je hebt in dit programma meningen. Als wij over racisme praten, dan heb je een mening, maar je hebt in dit progamma ook grappen.”

Ik maak een verkeerde grap, maar die grap wordt uitvergroot en een nationale rel. Maar Akwasi roept op tot geweld en dat wordt geaccepteerd. Dat vind ik gek.

De voetbalkenner wilde Akwasi ‘een tikje terug geven’ na zijn agressieve speech op de Dam en obstinate optreden bij Beau. Hij vindt dat de demonstratie werd gekaapt ‘door zijn geschreeuw over Zwarte Piet’. Natacha: “Maar dat tikje terug is een vuistslag geworden op zijn huidskleur. Dat is hoe Akwasi het aanvoelt.

Johan: “Ja, maar hoe Akwasi het aanvoelt. Hij moest eens weten hoe het bij het Nederlandse volk aanvoelt als hij oproept tot geweld. Ik vond dat ik het volste recht had om iets te zeggen over het gedrag van Akwasi. Als Akwasi wit geweest was en hetzelfde gezegd had op de Dam, dan had ik dezelfde grap gemaakt.”

Natacha: “De intentie is een tik uitdelen, maar Akwasi en anderen hebben aangegeven hoe het overkomt. Wat denk je als je dat hoort?

Johan: “Ik vind het eerlijk gezegd niet zo relevant wat Akwasi ervan vindt, want ik heb me ontzettend gestoord aan het gedrag van Akwasi.”

Fittie Johan en Wilfred

Wilfred: “Dan ga je toch niet in de verbinding, Johan? Dan ben je alleen bezig met je eigen woede.”

Johan: “Helemaal niet, maar als die man zich dit kan permitteren, dan kan ik toch wel een grap over zo’n man maken?

Wilfred: “Maar een paar maanden geleden vond je het zelf ook nog een slechte grap als mensen over donkere mensen zeggen dat ze Zwarte Piet zijn.

Johan: “Ja, maar ik heb helemaal niet gezegd dat hij een Zwarte Piet was. Ik heb gezegd: ‘Weet je zeker dat het Akwasi niet is?‘”

Wilfred: “Ja, maar er stond op dat moment een Zwarte Piet in beeld.”

Johan: “Ja, maar jij zit hier altijd de boel op te ruien en ons dingen te ontlokken en nu word je plotseling de advocaat van de duivel? Ik heb totaal geen spijt van deze grap, ondanks het feit dat het een verkeerde grap was. Dat wil ik wel accepteren. Er zit helemaal geen intentie aan. Het ontstaat spontaan aan tafel hier.

Even later gaf Johan aan wél een ommezwaai gemaakt te hebben in de zwartepietdiscussie. “Ik ben ook zo ver dat als Zwarte Piet zo’n pijn doet, maak er dan maar een groene piet van. Ik ben net Rutte, ik heb het ook wel gehad met die discussie.

Marokkanen

Even later ging het over Marokkanen. René van der Gijp: “Ik las vandaag ook dat wij ook regelmatig Marokkaanse mensen zouden schofferen, maar wij hebben hier aan tafel nog nooit van ons leven een Marokkaans geschoffeerd. Als ik door de stad loop, moet ik ze van me af slaan. Al die gasten willen met mij op de foto, man.”

Dries Boussatta: “Als ik nu vraag aan de redactie of ze alle opmerkingen over Marokkanen op een rij willen zitten, dan denk ik dat we een hele uitzending kunnen vallen.”

Gijp: “Ach, man, dat is niet waar, dat is niet waar.”

Boussatta: “Dat is wel waar! Wacht nou, je vraagt het aan mij toch?

Gijp geïrriteerd: “Ach ja joh, leg het uit.”

Boussatta gaf aan dat Marokkanen in VI weggezet zijn als een probleemgroep en dat dat onterecht is. Johan: “Als ik jou hoor praten, dan zullen de criminaliteitscijfers onder de Marokkanen ook wel niet bestaan. Maar die zijn er echt.

Anti-racisme

VI liet een aaneenschakeling van beelden zien waarop Johan Derksen flink van leer trekt tegen racisme. Te zien was bijvoorbeeld hoe hij racisten ‘gekken’ noemde. “Als er racisme is in een stadion, dan moet je káppen met een wedstrijd.

En: “Ieder weldenkend mens is tegen racisme. Wie is er nou voor racisme? Die moet opgeborgen worden.

Natacha: “Het valt me natuurlijk op wat je zegt, dat je tegen racisme bent. Maar ik hoor ook de woordkeuze: ‘die mensen’, ‘steen en been klagen’. Wie zijn die mensen? Je doet alsof het de ander is. Het zit soms ook in de uitspraken die je doet.

Boussatta: “Je klaagt net dat het filmpje online is geknipt en geframed, maar dit lijkt wel een promotiefilmpje van Johan Derksen met allemaal fantastische uitspraken. Ik heb de redactie vandaag ook gevraagd om alle fragmenten van Johan te laten zien wat hij heeft geroepen over Marokkanen en donkere mensen. Dat wordt nu niet gedaan.

Spanning tussen Johan en Boussatta

Er was een flinke spanning tussen Johan en Boussatta. Johan: “Ik wil jou even antwoord geven.

Boussatta: “Je hoeft niet helemaal zo te wijzen.

Johan: “O, ik mag niets meer zeggen en ik mag niet meer wijzen?

Boussatta: “Je zit nu helemaal met je vinger. Rustig, nou.

Wilfred: “Dat doet hij bij mij ook altijd, daar moet je niet te veel aandacht aan geven.

Gijp: “Nee, dat zit een beetje in de mimiek, kom op.

Boussatta liet Johan herhaaldelijk niet uitpraten. Johan boos: “Ik mag niet wijzen, maar jij mag wel steeds door mij heen lullen?

Sowieso.

Johan: “Dit is zinloos. Ik zit met een in zichzelf gekeerde eigenwijze Marokkaan te lullen.”

Wilfred: “Wat is dit nou weer? Laat het nou.”

Natacha: “Jeetje, jongens jongens.”

Wilfred: “Het is echt niet nodig dit.”

‘Je bent een goed mens!’

Johan werd behoorlijk aangevallen, maar er klonken ook lieve woorden. Natacha: “Persoonlijk heb ik het idee als ik jou zie en gevolgd heb dat je geen racist bent. Ik hoor dat anderen dat wel denken. Laten we daar even een streep onder zitten.”

Johan: “Die kwalificatie krijg je vrij snel in dit land, hè?

Natacha: “Ja, maar wat ik jou nu vraag: kun je het opbrengen om empathie te hebben? Ik maak me zorgen om dit land en dat is ook de reden waarom ik hier zit. Dan denk ik: kun je die empathie opbrengen?

Johan: “Ik heb geen idee. Ik vind dat ik me heel fatsoenlijk gedraag ten opzichte van alle rassen die in Nederland wonen.”

Wilfred: “Weet je waarom we naar jou toegingen? We hebben soms verschrikkelijke bonje met elkaar, de afgelopen weken ook weer, maar we hebben een band met elkaar. We zijn familie van elkaar en daarom zijn we ook naar je toe gereden. Je gaat wel elke dag naar het ziekenhuis met je chauffeuse die doodziek is. Je brengt haar elke dag, blijft wachten en rijdt terug. Je bent gewoon een goed mens, dat ben je gewoon. Maar er zijn dingen die je niet kan voelen en dan is het zo lastig dat je het ook niet kan verwoorden zo nu en dan. Daardoor wordt het zo hard.”

Johan: “Dingen die je niet voelt kun je niet verwoorden. Ik heb niet het idee dat ik ooit zwarte mensen gekwetst heb.”

Verbinding

En zo ging het nog wel even door. Naarmate de uitzending vorderde, werd de sfeer aan tafel iets kalmer. Wilfred Genee riep op tot verbinding. “Er zijn twee kampen aan het ontstaan en dat willen we niet.

Johan gaf aan dat er bijna niet te praten is met voetballers. Hij roept hen op om zich nu ook uit te spreken tegen het WK Voetbal in Qatar. “Ik wil eigenlijk dat het Nederlandse elftal een ethisch statement tegen de gebeurtenissen in Qatar geeft, maar dat denk ik niet.”

Ik wil de dialoog met iedereen aangaan, maar met die mensen valt haast niet te praten.”

Foto: Veronica

Meer in SBS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen