BN’ers over racisme-VI: ‘Wilfred Genee is ineens woke’

De racismespecial van Veronica Inside heeft maandagavond niet alleen een recordaantal kijkers opgeleverd, maar ook enorm veel reacties uitgelokt. Er was medeleven met de in de hoek gedreven Johan Derksen, er waren complimenten voor de beheerste Natacha Harlequin, veel mensen vonden Dries Boussatta een irritant Farid Azarkan-achtig figuur en er was opvallend veel kritiek op de leider van de tafel: Wilfred Genee. Is het niet heel hypocriet dat hij ineens helemaal ‘woke’ was?

Als er een paar mannen níet woke zijn – een hippe actieterm die gebruikt wordt om aan te geven dat je niet blind bent voor de veranderingen in de wereld – dan zijn het de mannen van VI wel, maar Wilfred Genee dreef zijn collega Johan Derksen gisteren toch behoorlijk in de hoek met een progressief geluid.

Terwijl Wilfred heel goed weet dat hij het merendeel van de controversiële uitspraken van zijn collega’s zélf heeft uitgelokt – hij verzorgt de inzetjes, Derksen en Gijp koppen hem in – speelde hij nu de vermoorde onschuld.

Johan stipte het gisteren zelf al even aan in de uitzending op Veronica: “Jij zit hier altijd de boel op te ruien en ons dingen te ontlokken en nu word je plotseling de advocaat van de duivel?

‘Wilfred is een hypocriet!’

Veel BN’ers reageren kritisch op Wilfred. “De spanning aan tafel is evident. Het lijkt wel of Genee een schnabbel heeft als dagvoorzitter. Dit is je eigen programma, waarin je als geen ander de boel steevast opport“, zegt Story-baas Guido den Aantrekker.

Opiniemaker Jan Roos was verbaasd. “Zit Margriet van der Linden in het pak van Genee? Als ik Johan was zou dit mijn laatste uitzending zijn. Hij krijgt geen enkele steun. Die dame sprak helder, Johan hield de rug recht. De rest was passief, Genee opeens helemaal woke en Dries enorm storend agressief met leugens en bedrog.

Telegraaf-journalist Wierd Duk: “Wat een rare inquisitie is dit. Derksen móet en zal boete doen.

Oud-Veronica Magazine-hoofdredacteur Rens Muller: “Genee = ander woord voor genaaid worden #TeamDerksen.

Nieuw Israëlietisch Weekblad-baas Esther Voet: “Ik heb geboeid zitten kijken. En het was heel wat opener en eerlijker dan ik aan andere tv-tafels zie. Behalve Genee dan. Want wat ik niet snap, met al z’n aanvallen, is waarom hij vorige week na die opmerking van Derksen dan niet meteen heeft ingegrepen.”

GeenStijl-ster Bart Nijman: “Wilfred Genee vanavond. Weten we zeker dat het niet Akwasi was?

Telegraaf-presentator Pim Sedee: “Conclusietje: Beetje opvallend dat Wilfred Genee echt altijd de slinkse voorzetjes geeft en nu vermoorde onschuld speelt.

‘Goede uitzending!’

Veel BN’ers zijn te spreken over de racisme-VI. AvroTros-gezicht Mischa Blok: “Rustig en met een open houding het gesprek met Johan Derksen aangaan, wat doet Natacha Harlequin dat geweldig. Zo’n gesprek brengt mensen samen in plaats van ze uit elkaar te drijven.

Komediant Viggo Waas: “Interessant gesprek bij Veronica Inside. Is iedereen het daarmee eens?

Presentatrice Barbara Barend: “Goede uitzending.

RTL-techster Daniël Verlaan: “In tijden niet zo genoten van live televisie als vanavond met Veronica Inside.”

RTL-ster Humberto Tan: “Ooh..goede tijdlijn weer. Waarom zou ik bij VI MOETEN zitten? Zou wat zijn als alle redacties iedereen zou noemen die niet kan of wil komen. Maar kennelijk is het boeiend om te zeggen dat ik gevraagd ben. En als ik niet netjes ga opzitten: de Twitter wind van voren. So be it…..”

Schrijfster Saskia Noort: “Ik wil Natascha Harlequin als premier. Poeh, wat een lef.”

Acteur Bastiaan Ragas: “Ok…ik heb ineens zin in een hele lange zomervakantie met alleen maar grappige, lieve, goedbedoelende mensen aan een lange tafel met heul veel wijn. Zonder op je woorden te hoeven letten.”

Presentatrice Fidan Ekiz: “Was echt een goede uitzending. Tuurlijk, absurd dat hij zich moet verantwoorden. Maar in the end ging het niet alleen over hem. Werd metafoor voor grotere discussie. Saai was het niet.”

Tv-kenner Ron Vergouwen: “Ik denk dat deze #veronicainside (met hun kijkerspubliek) meer aan ‘t racismedebat in NL heeft bijgedragen dan twintig afl. #DitIsM over dit onderwerp.”

Acteur Thijs Romer: “Goede poging tot een dapper en open gesprek. En nog goeie tv ook. (Misschien +2 gasten volhouden tot begin van het voetbalseizoen?)

Late talkshows

De racisme-VI werd ook besproken in de late talkshow. Albert Verlinde in Beau: “Je zag wel in beeld dat hij aangeslagen was. Ik denk dat hij voor zijn eigen achterban dacht dat hij niet anders kon dan doorgaan op de ingeslagen weg.”

538-dj Wietze de Jager in Shownieuws: “Het was spannende televisie en ergens vond ik het ook wel mooie televisie.”

Weekend-baas Bart Ettekoven: “Ik vond het spannende televisie. Ik denk dat heel veel mensen op het puntje van hun stoel hebben gezeten. Ik schrok wel even van de eerste reactie van Johan dat hij meteen zei: ‘Ik ga niet door het stof en geen excuses aanbieden.’ Toen dacht ik: oké. Het ging er soms hard aan toe aan tafel. Ze waren soms met z’n allen op hem aan het inhakken en volgens mij is dat nooit een goed uitgangspunt om iemand iets te laten vertellen. Volgens mij kun je beter de discussie aangaan dan alleen maar afvuren en afvuren. Ik vond het een legendarische uitzending.”

Minister Cora van Nieuwenhuizen: “Ik ben een voetballiefhebber, dus ik kijk er best regelmatig naar en kan best om die grappen lachen. In dit geval denk ik dat je onbedoeld mensen op de ziel trapt. Dan moet je zeggen: ‘Het spijt me.‘”

Talkshowhost Beau van Erven Dorens: “Johan is een heel lieve man, maar het heeft hem diep geraakt dat hij een tijd is geterroriseerd door een groep Marokkanen. Dat speelt misschien ook mee bij hem. Wat VI siert is dat ze er de hele uitzending mee bezig zijn.

Lees ook:
Na week vol ophef: emotionele en heftige uitzending VI (gisteren)
Racisme-rel levert Veronica Inside megakijkcijfers op (vandaag)

Foto: SBS

Meer in SBS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen