Wolter Kroes: ‘Door Akwasi meer racisme in Nederland’

Wolter Kroes heeft het idee dat er door Akwasi meer racisme is ontstaan in Nederland. Zijn uitspraken op de Dam en zijn bizarre optreden bij Beau hebben geleid tot toenemende intolerantie. Dat heeft de volkszanger maandagavond gezegd in Beau. Het optreden van Akwasi bij Beau leidde tot veel kritiek, omdat hij zich onbehoorlijk gedroeg aan tafel. De ergernis bij de toeschouwers was zó groot, dat John de Bever en Wolter Kroes zich ermee begonnen te bemoeien vanuit het publiek.

Het was een heftige uitzending, vindt Wolter. “Ik was erbij. Sterker nog: ik heb nog de tourmanager van Akwasi aan boord gehad. We hebben echt 2,5 uur zitten praten. Het afgelopen weekend was hij er. Hij zat bij mij op de boot, want hij had daar zijn sloepje liggen. Ik zei: ‘Vriend, kom eens aan boord, ik vind het eens even interessant om het hier met jou over te hebben.’”

Het talkshowoptreden van Akwasi ging in heel het land over de tong. “Het is wel ont-zet-tend besproken door heel Nederland, hoor.”

Akwasi heeft veel negativiteit opgewekt, vindt Wolter. “Wat mij opgevallen is – en dat vind ik echt heel jammer – is dat er heel veel mensen zijn die waarvan je eigenlijk nooit hoorde dat ze een hekel hebben aan donkere mensen of er iets van vonden, maar nu hoor ik ineens júist van heel veel mensen dat ze er wél wat van vinden. En ook negatief. Dat vind ik jammer, want dat was niet de bedoeling van dit hele verhaal volgens mij.”

Mensen zijn klaar met het gedoe, aldus de zanger. “Er zijn mensen die zeggen: ‘Ja, hou nou toch op jongens, we zijn met z’n allen wie we zijn.’ Daar heb ik het met hem heel lang over gehad en hij snapte dat ook wel. Het was té heftig.

Gastheer Beau van Erven Dorens: “Ik hoopte eigenlijk dat er een soort nuance en verbinding kwam, maar jij zegt dat sommige mensen nu zeggen: ‘Hou nu op!’”

Wolter: “Ja, en dat realiseerde hij zichzelf ook. Wat Akwasi deed, kun je nooit goed praten. Maar niet iedereen denkt zoals Akwasi.”

In de andere late talkshow, Op1, gaf Hedwiges Maduro aan eenzelfde tweedeling te zien in de maatschappij. “Nu zie je iets gebeuren dat mensen in kampen gaan denken. Team-Derksen of team-Akwasi. Er zijn geen teams. Er is maar één team: team-mensheid. Dat is wel zo.

MAX-baas Jan Slagter: “Wat je zegt is helemaal terecht. We hadden afgelopen zaterdag een witte journalist in de uitzending en hij zei: ‘Ik wil ook meedoen om racisme in Nederland te bestrijden, maar ik wil niet in het kamp-Akwasi en niet in het kamp-Derksen. Nu die twee extremen elkaar aan het bestrijden zijn, voel ik me erbuiten gezet.’ Ik denk dat we moeten praten met elkaar en de gewone verhalen van gewone mensen moeten horen.

Lees ook:
Akwasi woest op Beau: ‘Waarom zit je te schreeuwen?’ (11 juni)
John de Bever-fans juichen na tv-uitbrander Akwasi (11 juni)
Manager geeft Akwasi mediaverbod na Beau-debacle (13 juni)
Johan Derksen is het beu: ‘Akwasi op hol geslagen’ (16 juni)
Johan Derksen straft Beau: ‘Jij liet Akwasi raaskallen!’ (17 juni)

Foto: RTL

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen