Wolter Kroes: ‘Door Akwasi meer racisme in Nederland’

Geplaatst op di 23 jun 2020 om 9:15

Wolter Kroes heeft het idee dat er door Akwasi meer racisme is ontstaan in Nederland. Zijn uitspraken op de Dam en zijn bizarre optreden bij Beau hebben geleid tot toenemende intolerantie. Dat heeft de volkszanger maandagavond gezegd in Beau. Het optreden van Akwasi bij Beau leidde tot veel kritiek, omdat hij zich onbehoorlijk gedroeg aan tafel. De ergernis bij de toeschouwers was zó groot, dat John de Bever en Wolter Kroes zich ermee begonnen te bemoeien vanuit het publiek.

Het was een heftige uitzending, vindt Wolter. “Ik was erbij. Sterker nog: ik heb nog de tourmanager van Akwasi aan boord gehad. We hebben echt 2,5 uur zitten praten. Het afgelopen weekend was hij er. Hij zat bij mij op de boot, want hij had daar zijn sloepje liggen. Ik zei: ‘Vriend, kom eens aan boord, ik vind het eens even interessant om het hier met jou over te hebben.’”

Het talkshowoptreden van Akwasi ging in heel het land over de tong. “Het is wel ont-zet-tend besproken door heel Nederland, hoor.”

Akwasi heeft veel negativiteit opgewekt, vindt Wolter. “Wat mij opgevallen is – en dat vind ik echt heel jammer – is dat er heel veel mensen zijn die waarvan je eigenlijk nooit hoorde dat ze een hekel hebben aan donkere mensen of er iets van vonden, maar nu hoor ik ineens júist van heel veel mensen dat ze er wél wat van vinden. En ook negatief. Dat vind ik jammer, want dat was niet de bedoeling van dit hele verhaal volgens mij.”

Mensen zijn klaar met het gedoe, aldus de zanger. “Er zijn mensen die zeggen: ‘Ja, hou nou toch op jongens, we zijn met z’n allen wie we zijn.’ Daar heb ik het met hem heel lang over gehad en hij snapte dat ook wel. Het was té heftig.

Gastheer Beau van Erven Dorens: “Ik hoopte eigenlijk dat er een soort nuance en verbinding kwam, maar jij zegt dat sommige mensen nu zeggen: ‘Hou nu op!’”

Wolter: “Ja, en dat realiseerde hij zichzelf ook. Wat Akwasi deed, kun je nooit goed praten. Maar niet iedereen denkt zoals Akwasi.”

In de andere late talkshow, Op1, gaf Hedwiges Maduro aan eenzelfde tweedeling te zien in de maatschappij. “Nu zie je iets gebeuren dat mensen in kampen gaan denken. Team-Derksen of team-Akwasi. Er zijn geen teams. Er is maar één team: team-mensheid. Dat is wel zo.

MAX-baas Jan Slagter: “Wat je zegt is helemaal terecht. We hadden afgelopen zaterdag een witte journalist in de uitzending en hij zei: ‘Ik wil ook meedoen om racisme in Nederland te bestrijden, maar ik wil niet in het kamp-Akwasi en niet in het kamp-Derksen. Nu die twee extremen elkaar aan het bestrijden zijn, voel ik me erbuiten gezet.’ Ik denk dat we moeten praten met elkaar en de gewone verhalen van gewone mensen moeten horen.

Lees ook:
Akwasi woest op Beau: ‘Waarom zit je te schreeuwen?’ (11 juni)
John de Bever-fans juichen na tv-uitbrander Akwasi (11 juni)
Manager geeft Akwasi mediaverbod na Beau-debacle (13 juni)
Johan Derksen is het beu: ‘Akwasi op hol geslagen’ (16 juni)
Johan Derksen straft Beau: ‘Jij liet Akwasi raaskallen!’ (17 juni)

Foto: RTL
46 Reacties op “Wolter Kroes: ‘Door Akwasi meer racisme in Nederland’”


 1. scott_0

  Ah, het debiele broertje van Paul de Leeuw.

 2. Rogier

  Wat een hoofd.

  Is hij familie van speklap Angela?

 3. Jahoor

  En door Wolter Kroes is er meer slechte muziek in Nederland.

 4. Pieterke

  Groeten van team Derksen.

 5. Jan Leeman

  Wat een idioot. Laat hij vooral voor zichzelf spreken. Als hij voor zichzelf zou denken racist geworden te zijn door de discussie, dan was hij er vast al één.

 6. god

  Kan Wolter Kroes niet even samen met zijn kut collega’s dodelijk verongelukken en een verbod op die klote muziek iedereen met een cd in huis van wolter kroes , marianne weber , koos alberts , django wagner , peter beense enz moet gewoon dood

 7. Rogier

  Eens met Wolter. Een verhitte discussie heeft nog nooit tot verbroedering gezorgd. Woede thuis laten en samen in alle redelijkheid een gesprek voeren.

 8. Huismaker

  En denk eens aan corona ?
  Wanneer krijgen we eindelijk eens een OPEN en EERLIJK debat over corona ? Waar is de media bang voor ? Moeten we altijd maar uitsluitend de pratende hoofden zien als grootverdiener Ab. O. of wolf-in-schaapskleren Jort K ?
  Kom op: evenveel voor- als tegenstanders. Evenveel spreektijd. Geen opvallende hinderlijke interrupties door de presentator/regie om het gesprek af te leiden.
  Kijk eens bijvoorbeeld naar “Een oorlog reeds verloren”(Youtube) en nodig eens Prof Karel van Wolferen en Mr Sven Hulleman eens uit. Laat eens zien dat er meer is dan jullie versleten telefoonklapper, waar mensen bij toerbeurt mogen opdraven. De wereld is groten dan jullie enge kleine vloer. NIET BANG ZIJN ! Durf eens naar meningen te luisteren.

 9. Henk

  Ik begrijp wat hij bedoelt.

 10. Jan Leeman

  @Huisman: Moet je echt dat gekke Corona stukje bij ieder onderwerp plakken? Hier denkt Wolter Kroes zwanger geworden te zijn door de maatregelen rond geboortebeperking. Heeft niets met Corona te maken. (Ga dansen!)

 11. René Froger

  Zei iemand “speklap”?

  Natas,
  hoe laat gaan we lunchen?

 12. Wyatt

  Als je door Akwasi opeens racist wordt dan zat het altijd al in je. Want omdat Akwasi wat zegt je gelijk iedereen met een donkere kleur haat dan ben je gewoon raar.

 13. We leven in een hypocriete wereld

  Als je door Johan Derksen opeens racist wordt dan zat het altijd al in je. Want omdat Johan Derksen wat zegt je gelijk iedereen met een blanke kleur haat dan ben je gewoon raar.

 14. sermon

  Hij heeft een punt. Helaas.

 15. Karin

  Kroes heeft gelijk. Sinds de discussie over de anti-racistische Zwarte Piet die voor activisten voor negroïde wordt gezien en uitgemaakt, denken veel mensen dat ZP negroïde is en worden meer Afrikanen voor Zwarte Piet uitgemaakt. Niet dat dit racistisch is, maar sommigen ervaren het als kwetsend. Wel komt het vaker voor dat zij geconfronteerd worden met zinnen als: ‘Jullie hebben onze Zwarte Piet afgepakt’ en krijgen veel mensen het idee dat donkere mensen altijd hun zin krijgen als ze in hun negatieve fantasie iets in een culturele uiting of een woord een onderdeel bedenken dat negatief kan worden geïnterpreteerd. Het aspect of woord moet volgens hen dan veranderen. Maar men weet donders goed dat het alternatief niks oplost. Maar dan kunnen ze daarna daar weer over te keer gaan. Voorbeeld: Roetveegpieten worden allen door blanken gespeeld en is geïnspireerd op Zwarte Piet. Wit in plaats van blank is nog racistischer, omdat het een positiever woord is dan blank en zwart is een zeer negatief woord. Deze ‘anti-racisten’ hebben bekrompen, eenzijdige denkbeelden die tot generaliserende vooroordelen leidt en creëren zo meer discriminatie. Zij doen en denken precies hetzelfde waar ze hun tegenstanders van betichten. Alleen zijn zij veel actiever en krijgen zij van blanke mensen, die stereotypisch gekleurderen altijd als slachtoffer zien, een podium waardoor zij onterecht hun zin krijgen.

 16. Jan

  Wolter heeft helemaal gelijk. Ik wil niet in kamp-Akwasi horen. Ik wil niet in Kamp-Derksen horen. Ik wil horen bij mensen die anderen behandelen zoals ze zelf behandeld willen worden.

  Wel vind ik dat grappen maken moet kunnen. Kwetsende grappen maken moet ook kunnen. Waar ik gekwetst door word, vind een ander hilarisch. En andersom. Dat hoort bij een open samenleving zoals wij Nederland hebben opgebouwd. Mensen die te pas en te onpas gekwetst worden door allerlei dingen (van een poster van kussende homo’s of een man en vrouw met hoofddoek in een abri tot bikkelharde grappen over Christenen) moeten eens bij zichzelf te rade gaan of ze wel in zo’n samenleving willen wonen. “Normale” mensen halen hun schouders op over iets wat ze niet aanstaat als ze zoiets zien of horen en gaan verder met hun leven, de eeuwig gekwetsten klimmen tegenwoordig in hun social media om maar te klagen, klagen en nog eens te klagen.

  Zie ook Hans Teeuwen die dit in 2007 al uitlegde. Helderder dan dit wordt het echt niet. https://youtu.be/p86KllYhG-s

 17. M.

  Wyatt@ Als Akwasi door de zichzelf noemende donkere ‘anti-racistische activisten’ wordt gesteund en nog steeds niet wordt teruggefloten, dan krijg je wel sneller de indruk dat juist zij de racisten zijn.

 18. Albert Verhinderd

  Denk dat Wolter polarisatie bedoeld maar dat zijn net iets te veel lettergrepen.
  Hij heeft wel gelijk overigens, maar als je dat zegt ben je een racist.

 19. Ad

  Kroes heeft gelijk. Zeker de manier waarop het programma M met dit beladen onderwerp omgaat, roept geen saamhorigheid op, maar des te meer polarisatie. Dat komt niet door het onderwerp (racisme), maar de schurende manier hoe Van der Linden en haar/zijn redactie meent dat met alle geweld hun opvatting en keuze leidend moet zijn voor een goede discussie daarover.
  Van een omroep als KRONCRV zou je verwachten dat die met haar achtergrond toch andere eisen zou stellen aan haar medewerkers.

 20. Huismaker

  @Jan Leeman.
  Ook al zo bang voor een andere mening ? Nergens, maar dan ook nergens mag er gesproken worden over een discussie. Alsof onze mening (in alle opzichten !) wordt gedicteerd door een zelfbenoemde media. Mensen denken compleet anders dan wat de media ons toedicht. We willen geen Groot Duits/EU Rijk. We willen geen afschaffing van onze mening (referendum). Mensen stappen massaal over naar Social Media/Yoube, dan de hele dag naar het bashen van Trump of het aloude *-isten te luisteren.
  En weet je waar de grootste Zwarte Piet fans wonen ? Juist: in Suriname en Nederlandse Antillen. Ze vragen zich af of wij gek zijn geworden.

 21. Daantje

  Hij had zijn mond open moeten doen in de bewuste uitzending van beau. Alleen de bever zei wat

 22. Solidarikots

  Racistische achternaam. Stereotype zwarte Piet.

 23. Solidarikots

  Mag je tegen een blanke Nederlander wel zeggen dat hij op een baviaan lijkt of ben ik dan niet racistisch??? Bij deze!

 24. Rogier

  Niet Akwasi maar hypocriet Boomsma!

 25. Jaap

  Zelfs Wolter Kroes slaat de spijker op zijn kop, Akwasi is een dom figuur en een grote schreeuwert.

 26. Jan Leeman

  @Huismaker: Stel je niet aan, mafketel. Ik zeg dat jij vooral namens zichzelf moet spreken en niet ook voor anderen. Jij kan zeggen “Nergens, maar dan ook nergens mag er gesproken worden over een discussie”, wat dom gejank is, want hij en jij en iedereen komt gewoon met meningen. Ik ook, maar dat zint je kennelijk niet.

 27. Xavier

  Beetje laat om je te realiseren dat het doof rondschreeuwen van je eigen gelijk de loopgraven alleen maar dieper maakt. De nazaten van slavenleveranciers gaan weldra op dezelfde wijze behandeld worden, net als bij metoo is het een veenbrand die ook het eigen gebied opvreet

 28. Aardappelpiet

  Ik snap die Margriet niet. Ze zit toch bij de KRO-NCRV? Ze praat in haar show alsof ze bij de VARA zit. Ik snap niet dat KRO-NCRV dit linkse domme kritiekloze getetter van Margriet tolereren.

 29. William Raaf

  De grootste slavendrijvers waren de islamieten die zelf op pad gingen om hele dorpen leeg te roven. Sterker nog ze doen het tot op de dag van vandaag in Zuid-Sudan maar daar maakt niemand zich druk over (lees: Slave van Mende Nazer)
  Ze ontvoerden en maakten ook miljoenen blanken tot slaaf (lees White Gold van Giles Milton)
  De Europeanen hadden inderdaad enkele forten aan de kust waar ze slaven kochten gevangen en doorverkocht door Afrikaanse stammen.

  Van alle volkeren duurde slavernij in Europa het koste. Niet alleen werd slavernij in Europa als allereerste verboden het werd ook met geweld aan de rest opgedrongen. Er werd met name slag geleverd met de moslims van de Barbarijse Staten. Hierbij stierven minimaal 30.000 blanke zeemannen.

  Dit zijn de feiten die je nooit zult horen bij de verrotte corrupte leugenachtige doofpot-MSM (of op onze cultuur-marxistische scholen en Orwelliaanse robot-fabrieken genaamd universiteiten)

 30. John

  god,

  Als jij dat nou eerst eens doet zijn wij van ;n grote idioot verlost!!!

  Je kunt iemand dat niet toe wensen als jij ’t er niet mee eens bent.

 31. Zielepiet

  Is toch het toppunt van een logisch gevolg zoals die rapper te keer ging tegen onze onschuldige leuke Zwarte Pieten! Maar daar is die oliedomme rapper veel te dom voor om dat te beseffen.

 32. HJ

  Wat is een witte journalist? Ronald McDonald als NPO- of RTL-clown?

 33. Whitedog

  Nu is dit natuurlijk sowieso een website waar vele racisten hun ongenoegen spuien en een gote aanhang PVV-ers heeft.

  Maar ik denk dat Wolter wel een klein pount had gisteren. Ik denk niet dat we meer racisistisch worden, maar wel dat witte Nederlanders nu massaal iets krijgen van, jullie zijn welkom, ju;llie mogen integreren, maar wtf, jul;lie gaan niet onze regels, wetten en historie aanpakken.

  Dat zwarte piet gebeuren, daar konden best veel witte Nederlanders nog begrip voor opbrengen, maar de historie van een land wil;len wissen en bepalen wat er moet gebeuren, dat gaat te ver. Onze vrijheden afpakken (h0m0-haat), gaat ook veel te ver!

  De gekleurde Nederlanders zijn allemaal hier zelf heen gekomen voor een beter leven, sommigen zijn derde generatie, maar ze zuijn niet van Nederlandse afkomst. Ze werden al gast binnen gehaald, welkom in on ze multi-cultie samenleving. Maar je bent hier te gast, je bent welkom,. maar je gaat in een gastland niet proberenb de regels te bepalen.

  Als je het hiet zo slecht hebt, staat het jou vrij om te vertrekken. Hoeft niet naar land van herkomst (ik haat de opmerking ga terug naar je eigen land), je mag van mij overal naar toe, maar pas je aan. Dat moeten wij immers ook als wij ergens heen immigreren.

  Kortom: Je bent welkom, maar respecteer hoe het hier gaat. Er moet inderdaad wat aan discrinminatie gedaan woirden, dat is 100% waar en ik vind dat ook. Maar je gaat hier niet de boel slopen en witte-mensen-haat verspreiden en huilen biuj elk grapje wat eventueel naar kan oberkomen.

  Ik ben benieuwd wat jullie van mijn reactie vinden..

 34. gtstfites

  @Wiliam Raaf
  Zijn ze nog steeds kijk in maar Qatar.

 35. zorn

  kan die baviaan niet naar de klapper boomen toe wat een gek zeg laat deze gek zo vlug nederland verlaten op rotten

 36. zorn

  en die voet balertjes moetten zig ook niet aanstellen wat een mietjes zeg gewoon een keer voetballen en verders je muil houden

 37. William Raaf

  gtstfites,

  Klopt. BLM en al die voetbal clowns zijn zo corrupt als de neten. Hypocrisie. Ze interesseren zich helemaal geen *uk om de moderne slavernij in Afrika en het M-Oosten (lees onder meer Slave van Mende Nazer) of de sex-slavernij in Europa (lees de verkrachtingsgolf die door the UK is gegaan waar meer dan honderddiuiende blanke meisjes op indusgtrialer schaal werden verkracht door islamitische bendes (nog zo’n taboo onderwerp waarover niet gesproken mag worden).

  Ze weten ook exact nul procent over de geschiedenis van de slavernij en ik wacht nog steeds op herstelbetalingen vanuit het Miiden-Oosten.

  In Qatar zijn honderden doden gevallen. Neplalezen en Fillipino’s die met de nek worden aangekeken door de Qatari slavendrijvers en kennelijk onze ‘elite’ (incluis de schijnheilige voetballers)

  Ze hebben zero kennis, zero interesse in de hedendaagse slavernij en zero integriteit. Wordt NL uitgeschakeld dan interesseert het me iig geen moer..
  Op een voetbal side stond 94% achter Johan en 6% achter het (anti-Nederlands) elftal. Dat zegt genoeg.

 38. Blank

  Whitedog@ Je bent racistisch, want je noemt blanken wit.

 39. Whitedog

  @Blank: En jij bent dom.

 40. M. De echte!

  Wolter Kroes wat een grafkop zeg!!! Probeert sympathie te winnen onder de liefhebbers van dat meuk wat hij muziek noemt. Ach, negeren!!!

  Talpa laat aan Shownieuws weten dat er geen sprake is dat Johan gaat stoppen met het programma. “We hebben Johan inmiddels gesproken en we gaan door met hem bij Veronica Inside”, laat een woordvoerder weten. Johan blijft. Geweldig. #groenepieten #regenboogpieten

 41. blank

  Whitedog@ Jij denkt zwart-wit als je het zeer negatieve woord ‘zwart’ voor Afrikanen gebruikt en een heel postief woord voor blanken. En het is ook dom gekleurderen ‘gekleurd’ te noemen. Blanken zijn ook gekleurd.

 42. anoniem

  Typische Hollandse traditie is de schuld bij anderen legen voor je eigen fouten..

 43. anoniem

  Oeps, leggen bedoel ik natuurlijk… :-)

 44. Dr. Bibber

  Krankzinnig! Dat kun je toch niet zo zeggen? Wat een waanzin

 45. Pegode

  Waar is Akwasi eigenlijk.
  Hoor en zie niks meer van hem.
  Zou iemand zijn boodschap op de Dam letterlijk hebben genomen?

 46. Harry Dijs

  Kroes in control!

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.