Shownieuws zet RTL’s Daniël Verlaan neer als leugenaar

Geplaatst op ma 17 dec 2018 om 11:30

Het programma Shownieuws heeft Daniël Verlaan, techjournalist bij RTL Nieuws, vrijdagavond neergezet als leugenaar. Dat was te zien in de uitzending op SBS 6. Verlaan meldde vorige week dat hij tijdens online research is gestuit op een netwerk van mensen dat naaktfoto’s van gehackte BN’ers deelt. Hoewel hij discreet is over de slachtoffers, wilde Shownieuws toch graag langskomen voor een interview. Daar stemde hij mee in, niet wetend dat hij keihard genaaid zou gaan worden.

Vrijdagavond op SBS 6. Presentatrice Airen Mylene: “BN’ers zijn zich rotgeschrokken van het nieuws dat er nieuwe naaktfoto’s van verschillende Nederlandse sterren op het dark web circuleren, maar die angst lijkt vandaag ineens ongegrond.

Privé-baas Evert Santegoeds: “Dat durven we voorzichtig te concluderen, ja. Het dark web is het afgesloten, duistere gedeelte van het internet. Daar moet je toch echt wel een hele kenner zijn om dat allemaal uit te zoeken. We hebben er een paar benaderd om te vragen: hoe zit dat? Die zijn meteen begonnen met het afstruinen van het dark web en ze hebben werkelijk geen één spoor daarvan gevonden. Het zijn absolute techneuten, experts op hun vakgebied. Als die tot de conclusie komen dat er niets te vinden lijkt, dan kun je dat verhaal toch wel in twijfel gaan trekken.

Verlaan komt in beeld: “Er is een online netwerk van mensen die BN’ers hackt en hun naaktfoto’s steelt. Dat bestaat en ik wil eigenlijk die BN’ers waarschuwen dat dit gebeurt en hoe ze zichzelf kunnen beveiligen.

Vervolgens verschijnt tech-expert Richard Lamb in het item: “Wat hij nu aangeeft is dat er foto’s van BN’ers beschikbaar zijn voor een klein groepje op internet. Hoe groot weten we niet en wie het zijn ook niet. Daniël geeft aan dat hij er zelf wel bij geweest is, maar dat kunnen wij niet checken.

Airen Mylene: “Richard Lamb is dus een expert in de internettechnologie en hij werkt samen met de politie, dus we kunnen er wel vanuit gaan dat hij het bij het juiste eind heeft.

Evert Santegoeds: “Het is echt een autoriteit en hij stelt eigenlijk die BN’ers gerust dat er niet een enorme partij foto’s gehackt is. Als hij dat zegt, dan denk ik dat we mensen een rustige kerst kunnen wensen.

Daniël Verlaan waarschuwt collega’s voor Shownieuws

Verlaan reageert op Twitter vol ongeloof. “Shownieuws heeft me dus lekker genaaid. De afgelopen dagen ben ik door veel entertainmentmedia gebeld met de vraag: WIE zijn de gehackte BN’ers waarvan hun naaktfoto’s circuleren. Daar geef ik geen antwoord op. Wilde BN’ers alleen maar waarschuwen met de beperkte middelen die ik heb (Twitter).

Hij vervolgt: “Ook tegen Shownieuws heb ik gezegd dat ik geen vragen over dit netwerk of de BN’ers ga beantwoorden. Wel wilde ik uitleggen hoe tweestapsverificatie werkt, en hoe je dat kunt inschakelen. Dat wilden ze graag in de uitzending om BN’ers te waarschuwen. Top, dacht ik.

Ze komen langs bij RTL, stellen me vijf vragen waarvan er vier gaan over dat netwerk. Elke keer geef ik geen of half antwoord. De quote over tweestapsverificatie haalt de uitzending niet eens, en ze zetten mijn paar halfbakken quotes achter elkaar over dat netwerk.

Vervolgens komen ze met een heel verhaal dat de foto’s worden verspreid op het dark web. Geen idee waar ze die informatie vandaan halen. Heb ik nooit gezegd. Komt er een expert die vertelt dat hij ze niet kan vinden op het dark web, en dat ze mij dus in twijfel trekken (lol).

Die foto’s worden helemaal niet op het dark web verspreid overigens. Gewoon op het ‘normale’ internet. Maar trek vooral de persoon in twijfel die al meerdere van dat soort netwerken heeft opgerold 👋.

AD-journalist Chris Klomp, Blendle-baas Alexander Klöpping, SP-Kamerlid Peter Kwint en NOS-techjournalist Joost Schellevis hebben inmiddels hun steun uitgesproken aan Daniël Verlaan.

Eén ding is zeker: Shownieuws kan het wel vergeten om nog eens een prominente techdeskundige in de uitzending te krijgen. Gelukkig weet Shelly Sterk ook het één en ander van tech. Zo legde ze kijkers in maart nog uit dat gebruikers van Facebook gewoon veilig over straat kunnen, ondanks het privacyschandaal rondom het sociale netwerk.

Item

Het item ziet u hier:

Foto: SBS
21 Reacties op “Shownieuws zet RTL’s Daniël Verlaan neer als leugenaar”


 1. Steven

  Als het iets te moeilijk voor ze wordt, moeten ze het zelf maar wat makkelijker maken. Als dan het nieuws niet helemaal klopt zoals het moet zijn, ach ja.

 2. Ricardo

  ‘Trendwatcher’ Richard Lamb is een charlatan. Kan me niet voorstellen dat de politie met hem samenwerkt. Domme, domme gansjes bij Shownieuws.

 3. Nick

  Als die werkschuwe talentloze bn’ers nu eens iets nuttigs gaan doen ipv naaktfoto’s maken..

 4. Momo

  Die Verlaan is duidelijk een fantast met een opgeblazen ego.

 5. Rabboud

  Nou momo dat weet ik nog niet zo zeker. Je zult zeker die Richard bedoelen?

 6. RaymondVL

  Weer zo’n irritant hip ventje met een vieze hipsterbaard met een ziekelijke drang naar aandacht. Dus noemt hij zichzelf maar “techjournalist”.

 7. Robert

  Nou hup met die foto’s dan, kunnen we nog eens beetje lachen.

 8. Bart

  Alexander Klopping Ha Ha!

 9. Deadly Viper

  Shownieuws… achterlijk roddelprogramma zonder inhoud.

 10. Rob

  Die verlaan liet toch zien dat hij ook daadwerkelijk fotos had. Hij moet gewoon die lui van shownieuws aanpakken en fotos van hun online zetten. Gewoon een normale foto. Alleen maar om te laten zien dat het niet goed beveiligd is. Het was alleen een waarschuwing, maar shownieuws maakt er een heel ander verhaal van.

 11. Sjaak

  Leuk ventje die Verlaan en ook nog verstand van zaken.
  Ik mag hem wel!

 12. Rubicon

  Geen best verhaal van Shownieuws. Zender heeft het al zo zwaar….

 13. Willem

  Verbaast het iemand dat Verlaan niet wordt geloofd door complоtdenker Мomo? Het vermogen om onzin te detecteren is namelijk 180 graden gedraaid bij complоtdenkers.

 14. Trammellander

  Als Shelly zegt dat het veilig is, dan is het toch zeker zo?

 15. match

  Ach nee moet shownieuws nodig zeggen, ze liegen zelf over alles en nog wat. Die deskundigen daar zijn nog d0mmer dan een stoeptegel, een ego van niets.

 16. Joop

  Zelden zo’n arrogant kereltje gezien als Daniël Verlaan. Matige journalist met matige verhalen, maar hij presenteert zichzelf als de techmessias die ons allen komt verlossen. Als iemand op Twitter zijn kunde in twijfel trekt, opent hij meteen het vuur.

  Kansloos mannetje. Zijn directe RTL-collega’s maken hem achter zijn rug om belachelijk, wat dan wel weer grappig is.

 17. Thomas

  Joop klinkt als een gefrustreerde ex-RTL-werknemer.

  On topic: erg belachelijk van Shownieuws… Ook nooit van die Lamp gehoord…

 18. Simon

  Als je bij Google afbeeldingen zoekt op naaktfoto BN dan vind je er al heel wat (waarschijnlijk gefotoshopt) dus ik denk ook niet op het darkweb. Nu ja, met al die naakt datingprogramma’s die slecht scoren vraag ik mij af of het iemand nog interesseert.

 19. Donald Dumb

  Het moet niet gekker worden…een showroddelrubriekje en de baas van een blaadje dat bestaat van/uit leugens die iemand uit maakt voor leugenaar…

 20. Meneer Kaktus

  Die van Virgien staan gelukkig alleen op de Huawei van Meneer Kaktus!

 21. Mike

  Zo zie je maar weer: jews zijn niet te vertrouwen.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.