Show: ‘Facebook-gebruikers kunnen veilig over straat’

Het SBS 6-programma Shownieuws heeft woensdag frontaal de aanval geopend op het sociale medium Facebook. Dat was te zien in de showrubriek. Facebook ligt onder vuur omdat informatie van 50 miljoen gebruikers misbruikt is voor politieke reclame en dat technieuws was de opening van het shownieuws. Het netwerk kreeg er compleet van langs van de kersverse presentatrice Shelly Sterk. “Goedenavond en welkom bij Shownieuws. Facebook staat op instorten.

Sterk: “Het bedrijf heeft heel veel over zich heen gekregen, omdat het niet netjes omging met de privacy van de gebruikers. Nu zakken de aandelen in waarde. Koos en Maik, hebben jullie de app nog?

Koos van Plateringen: “Ik heb hem nog wel, maar ik houd wel het nieuws echt in de gaten, want ik vind het wel schokkend hoor, wat ik hoor allemaal.”

Maik de Boer: “Vijf jaar geleden gedelete, helemaal geen spijt van.

Koos: “Echt waar?! Heb je helemaal geen Facebook? Dat wist ik helemaal niet joh.”

Maik: “Nee, lekker rustig.”

Shelly: “Nou, ik heb hem nog wel, maar ik weet niet of ik hem nog lang heb, want steeds meer internationale en nationale bekendheden roepen op om de app te verwijderen.”

In de instart kwam de boze 3FM-dj Michiel Veenstra voorbij: “Ik heb Facebook gedelete omdat het al eigenlijk een jaar of twee sluimert. Je hoort dan over privacyschandalen bij Facebook. Je ziet de hele tijd dingen waar je het over hebt gehad of wat je op een webshop hebt gezien. Dat komt uiteindelijk omdat Facebook overal op internet zijn tentakels heeft. De directe aanleiding is het huidige schandaal. Oké, het gaat over 50 miljoen Amerikanen, maar het feit dat Facebook ervan wist en niks heeft gedaan, bevestigt nog meer het beeld wat ik van het bedrijf heb. Het kan sowieso wel wat minder met social media.”

Vervolgens schoof social-media-expert Lieke Lamb aan aan de desk. “Ja, ze zijn wel schuldig aan het verzwijgen dat die datagegevens op zo’n grote schaal doorgewandeld zijn. Dat hadden ze moeten melden.”

Maik: “Moeten we ons zorgen maken? Daar ben ik echt heel erg nieuwsgierig naar.”

Lieke: “Zorgen maken heeft weinig zin, maar je moet je er heel erg van bewust zijn dat je gegevens geld waard zijn voor grote bedrijven.”

Aan het eind van het item richtte Shelly Sterk zich tot de kijkers thuis. “Je bent wel gewoon veilig. Het is niet zo dat je niet meer veilig over straat kunt of dat er wat met je kan gebeuren, maar mensen hebben alleen gegevens van je.”

Foto: SBS

Meer in SBS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen