Show: ‘Facebook-gebruikers kunnen veilig over straat’

Geplaatst op do 22 mrt 2018 om 9:45

Het SBS 6-programma Shownieuws heeft woensdag frontaal de aanval geopend op het sociale medium Facebook. Dat was te zien in de showrubriek. Facebook ligt onder vuur omdat informatie van 50 miljoen gebruikers misbruikt is voor politieke reclame en dat technieuws was de opening van het shownieuws. Het netwerk kreeg er compleet van langs van de kersverse presentatrice Shelly Sterk. “Goedenavond en welkom bij Shownieuws. Facebook staat op instorten.

Sterk: “Het bedrijf heeft heel veel over zich heen gekregen, omdat het niet netjes omging met de privacy van de gebruikers. Nu zakken de aandelen in waarde. Koos en Maik, hebben jullie de app nog?

Koos van Plateringen: “Ik heb hem nog wel, maar ik houd wel het nieuws echt in de gaten, want ik vind het wel schokkend hoor, wat ik hoor allemaal.”

Maik de Boer: “Vijf jaar geleden gedelete, helemaal geen spijt van.

Koos: “Echt waar?! Heb je helemaal geen Facebook? Dat wist ik helemaal niet joh.”

Maik: “Nee, lekker rustig.”

Shelly: “Nou, ik heb hem nog wel, maar ik weet niet of ik hem nog lang heb, want steeds meer internationale en nationale bekendheden roepen op om de app te verwijderen.”

In de instart kwam de boze 3FM-dj Michiel Veenstra voorbij: “Ik heb Facebook gedelete omdat het al eigenlijk een jaar of twee sluimert. Je hoort dan over privacyschandalen bij Facebook. Je ziet de hele tijd dingen waar je het over hebt gehad of wat je op een webshop hebt gezien. Dat komt uiteindelijk omdat Facebook overal op internet zijn tentakels heeft. De directe aanleiding is het huidige schandaal. Oké, het gaat over 50 miljoen Amerikanen, maar het feit dat Facebook ervan wist en niks heeft gedaan, bevestigt nog meer het beeld wat ik van het bedrijf heb. Het kan sowieso wel wat minder met social media.”

Vervolgens schoof social-media-expert Lieke Lamb aan aan de desk. “Ja, ze zijn wel schuldig aan het verzwijgen dat die datagegevens op zo’n grote schaal doorgewandeld zijn. Dat hadden ze moeten melden.”

Maik: “Moeten we ons zorgen maken? Daar ben ik echt heel erg nieuwsgierig naar.”

Lieke: “Zorgen maken heeft weinig zin, maar je moet je er heel erg van bewust zijn dat je gegevens geld waard zijn voor grote bedrijven.”

Aan het eind van het item richtte Shelly Sterk zich tot de kijkers thuis. “Je bent wel gewoon veilig. Het is niet zo dat je niet meer veilig over straat kunt of dat er wat met je kan gebeuren, maar mensen hebben alleen gegevens van je.”

Foto: SBS
21 Reacties op “Show: ‘Facebook-gebruikers kunnen veilig over straat’”


 1. Joep

  En zij hebben er verstand van. Dus gelukkig ben ik veilig!

 2. Leontien

  Shelly Sterk heeft geen nek, ziet er zo maf uit dat kind.. en wat doet ze het SLECHT, bizar gewoon.

 3. Hash

  Tja, ik zeg het al jaren tegen familie en vrienden, maar ik zie zogenaamd spoken. Nu moet ik me ontzettend inhouden om niet heel hard “zie je wel!” te roepen tegen iedereen die me nu vertelt hoogst verbaasd te zijn en van FB te gaan.

 4. Rodrigo

  oke, Michiel Veenstra zit gewoon wel op instagram, euh…… looser!

 5. Curryworst

  Shelly Sterk…
  Te dom om te p oe pen.

 6. Don

  Wat een zielig zooitje zeg!

 7. mowl

  en allen zitten ze wel op instagram…onderdeel van jawel: facebook

 8. robb

  Blij dat ik dat open riool niet heb dus ook geen instagram ,ik wil ook niet weten wat mensen doen en wat ze elke dag eten .
  Hoe veilig zijn we op internet ,hoe veilig zijn we hier op MC ,alles wat wel doen lijkt veel geld op te brengen.

 9. Kaaskijker

  Ja lach maar uit maar onder de kijkers van SBS speelt dit dus wel. Grote groep Facebook-gebruikers.

 10. rtv

  Shelly Sterk… Mike de Boer… Michiel Veenstra… even serieus!

 11. Marc Jacobs

  Blablablabla jaren geleden al gewaarschuwd voor FB. Site Stapelberg heeftnook aangetoond dat het een project van Amerikaanse inlichtingendiensten is. En toch doen mensen aan FB, ik heb niets te verbergen. De meest domme reactie die er bestaat. En commerciële zenders hebben FB van A tm Z gepromoot. Dus niet geloofwaardig SBS tokkies blijf lekker op FB doorgaan met je stomme gelul.

 12. Sme

  Met je kop op de tv en dan heb je opeens overal verstand van.

 13. E

  Dat Michiel Veenstra advertenties ziet van dingen die hij in een webshop heeft gezien, heeft niets te maken met Facebook.

  En als Shelly Sterk zich laat leiden door wat nationale en internationale bekendheden adviseren, dan verdient ze het om gehackt te worden.

 14. jan

  Facebook is voor een bepaald slag mensen. Het soort wat niet al te scherp is.

 15. tonio

  Wat een k……… programma deze minkukels denken overal verstand van te hebben………

 16. Floddero Flunk

  Oeee daar heeft Facebook niet van terug! Een aanval door het alom wereldwijd geprezen Shownieuws! Facebook kan zijn biezen wel pakken.

  :D

 17. tom

  @E Weleens gehoord van de facebook-pixel? Nee he? Je wordt overal gevolgd door Facebook dankzij deze pixel. Ook jij!

 18. GW

  Dus mensen komen er nu pas achter dat FB aan datamining doet? WTF.

  Carol Davidson, een oud campagne-medewerker van Obama heeft verklaard dat Obama in 2012 volledige medewerking kreeg van Facebook voor gebruik van hun data.

  Zie artikel DailyMail en/of ZeroHedge.

 19. Ruk

  Halen ze er een holle bolle gijs van een expert bij die er ook de balle verstand van heeft. Ja het gaat goed met s nieuws

 20. sdf

  Show? nieuws….

 21. anonymous

  Facebook, WhatsApp, linkedin, allemaal van facebook.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.