Nieuw historisch terugkijkrecord De Luizenmoeder

Geplaatst op zo 28 jan 2018 om 9:40

De kijkcijfermetingen slaan op tilt door De Luizenmoeder. Waar de eerste aflevering al een historisch terugkijkrecord vestigde in Nederland, weet de tweede aflevering dat nu te overtreffen. Dat blijkt vandaag uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek. De eerste aflevering van De Luizenmoeder scoorde lineair 750.000 kijkers, trok uitgesteld 844.000 kijkers, dus in totaal 1,6 miljoen kijkers. Aflevering twee scoorde lineair 1,4 miljoen kijkers, trok uitgesteld 1,2 miljoen kijkers, dus in totaal 2,6 miljoen kijkers.

Met 844.000 kijkers terugkijkers werd De Luizenmoeder vorige week het meest teruggekeken programma in de Nederlandse tv-historie. Een week later zijn er dus maar liefst 1,2 miljoen terugkijkers voor de tweede aflevering.

Dit soort uitgestelde cijfers – bij de eerste aflevering betrof het uitgestelde deel 53 procent van het kijktotaal en bij de tweede aflevering 47 procent – zijn nog nooit vertoond in ons land.

Dat de serie in trek is begrijpt Mylène Verdurmen, hoofd drama van de Avrotros, wel. “Het is altijd onze bedoeling geweest om van De Luizenmoeder een serie te maken die de o zo politiek correcte tijdsgeest in Nederland op vileine wijze weergeeft.

Maar waarom zijn er zo veel terugkijkers? Dat heeft vermoedelijk te maken met het hoge aantal mensen dat sowieso niet veel lineair kijkt, maar ook met lineaire kijkers die op zondag een bomvolle tv-avond treffen.

De NPO heeft op zondagavond al zijn toptitels geclusterd en dat is te wijten aan tv-directeur Frans Klein van de NPO, vindt tv-columniste Angela de Jong van het AD.

Vanavond is de derde aflevering van De Luizenmoeder te zien op de lineaire televisie, om 20.25 uur op NPO 3. Vorige week maakte De Luizenmoeder lineair een bizarre kijkcijfersprong door te groeien van 750.000 naar 1,4 miljoen lineaire kijkers, een stijging van 85 procent. Ter vergelijking: de meeste nieuwe dramaseries verliezen 10 procent van de kijkers na de eerste aflevering.

Lees ook:
Bizarre kijkcijfersprong NPO 3-serie De Luizenmoeder (22 januari)
De Luizenmoeder meest teruggekeken programma ooit (22 januari)
NPO 3-baas vindt kijkcijfers Luizenmoeder ‘ongekend’ (23 januari)

Foto: Avrotros
30 Reacties op “Nieuw historisch terugkijkrecord De Luizenmoeder”


 1. Krezus Jistus

  Ik heb er weer zin in vanavond. Met een mooie carnavalshit er bij (`Hallo allemaal`) wordt de serie alleen nog maar populairder.

 2. Bart

  Had het op vrijdagavond 20.30 gezet i.p.v. de herhalingen van Flikken Maastricht. Echt armoede van AVROTROS en Frans Klein om daar op prime time mee aan te komen. Hoewel de herhalingen van FM nog best goed scoren hoort het dit als NPO naar de kijker gewoon niet.

 3. Jo

  Ben erg benieuwd vanavond. Aflevering 1 was hilarisch en de serie werd daardoor terecht gehyped. Zo jammer was het dus dat de tweede aflevering erg tegenviel.

 4. Tvjunkie

  Oud nieuws had ik om 0800 al gemeld

 5. Zondag

  Jo
  Sun 28 Jan 2018 om 9:55

  Aflevering 2 was juist veel beter dan aflevering 1. Ik verwacht dat aflevering 3 nog weer beter zal zijn dan 1 en 2.

 6. marc

  Ik snap niet dat iedereen zo hysterisch is over deze serie, heb m terug gekeken maar is niet mijn ding.

 7. Alex

  Leuk voor de makers.

 8. Jelte

  Ook ik vond aflevering 2 beter dan 1… Misschien omdat je de personages beter leert kennen.

 9. Erik

  volgens de makers halen ze pas bij aflevering 3 het nivo war ze wilden, ik voorspel 2 milj kijkers en 2.3 milj uitgesteld

 10. Danny

  wat een armoede en hysterie . Terug gekeken en vond er weinig aan.

 11. Ron

  Dit is nu al het succes van 2018, ongekend. Vanaf aflevering 3 zou het volgens de makers nog leuker moeten worden dus laat mij verrassen.

 12. Pak 'm

  Het jaar is nog maar net begonnen, boertje. Pas aan het eind kun je zeggen wat het succes van ’18 was. Maar dat snapt boer’n Ronnie niet.

 13. Yankee

  Zo leuk voor Diederik die bij ‘de vliegende panters’ ook al succesvol was. Nu helemaal terug bij het grote publiek. Een heel fijn integer mens met veel talent in schrijven en spelen.

 14. Bert

  Ben überhaupt geen fan van Frans Klein, maar ook Frans heeft nooit kunnen bevroeden dat de serie over China en De Luizenmoeder zoveel succes zouden hebben. Achteraf kijk je een koe in de kont en hebben we allemaal een veel betere kijk op wat zulke programma’s gaan doen qua aantal kijkers. Denk dat Frans Klein vooraf had gehoopt voor De Luizenmoeder op 500.000 kijkers.

 15. Danny

  Dit is zon serie die mensen alleen leuk vinden omdat ze hebben gehoord dat anderen het leuk vinden. Meeloperij dus

 16. Max

  Tuurlijk #danny! Meelopers!!! Uhm, misschien is het eindelijk weer eens wat nieuws op tv dat heel veel mensen leuk vinden. En ja, ik ook! Aflevering 1 was hysterisch, aflevering 2 hilarisch, kom maar op met aflevering 3. Gezien de voorstukjes krijgen we nog dwergen en sinterklaas…….

 17. Zondag

  https://www.youtube.com/watch?v=YwDJDIYVxLU

 18. robb

  Angela draaft weer eens door de makkers hebben het gemaakt en hoopten op 800.000 op npo 2 wat normaal is dat het zo groot zou worden hadden zij ook niet durven dromen,de vrijdag is voor misdaad series als het op die plaats hadden gezet was het misschien wel een flop geworden omdat de doelgroep dan niet gaat kijken.

 19. Bart

  @robb Het gaat me niet perse om De Luizenmoeder maar om de NPO die op prime time in het tv seizoen 10 weken lang met een herhaling komt van jaren geleden. En tja de vrijdagavond is voor misdaadseries maar als je nooit wat anders probeert dan weet je nog niks. Zo is het ook eeuwig zonde dat series als Penoza, Hollands hoop, Riphagen en De zaak Menten op NPO2 en NPO3 stonden. Waarmee ik niet wil zeggen dat ze op vrijdagavond 20.30u hadden moeten staan maar wel dat ze een plek op NPO1 hadden moeten hebben.

 20. Bart

  Danny kan zich misschien anders uitdrukken maar ik snap wel een beetje wat je bedoeld. Ik vind De Luizenmoeder toevalig wel maar er zijn de afgelopen jaren meer van dit soort series gemaakt die net zo of mogelijk zelfs leuker waren dan deze serie. Daar hoor je dan niemand over. Zoals o.a. Jeuk (NPO3), Toon (KPN) en Klein Holland (NPO3)

  Het wordt tijd voor weer een aantal nieuwe comedyseries in Nederland op zowel commercieel en NPO. En dan niet letterlijk vertaald uit het Amerikaans zoals Aaf, Golden girls en Gek op Jack. Welliswaar is dat heel goedkoop maar zo werk comedy niet. Gewoon heel slecht.

 21. robb

  Bart; Wat Penoza betreft ben ik het met je eens ook Smeris verdient npo 1 ,je weet ook dat verandering ook betekend dat er minder naar gaan kijken kijk naar bv de TV show Hollands hoop vind ik nu echt een npo 2 serie ,het is ook zo dat niet alles op npo 1 kan de andere zenders moeten ook wat uitzenden wat veel kijkers trekt

 22. Jantje

  Ik denk dat de kijkcijfers weer gaan terug lopen. Niet iedereen begrijpt deze humor. Net als MR Bean. Elk TV programma besteed er aandacht aan dus logisch dat er nu een hype is. Idd hoop meelopers. Mensen die twee keer kijken voor de vorm maar er eigenlijk niks aan vnden

 23. Martijn M

  Top 10
  Uitgesteld Kijken
  Zondag 21 januari 2018

  01. NPO 3 – De Luizenmoeder – 1.217.000 – 46,7%
  02. RTL 4 – CMC – 241.000 – 25,4%
  03. NPO 2 – Door Het Hart Van China – 230.000 – 15,4%
  04. NPO 3 – Smeris – 218.000 – 28,2%
  05. RTL 4 – Soof: Een Nieuw Begin – 216.000 – 16,3%

  06. RTL 4 – Moordvrouw – 192.000 – 14,3%
  07. NPO 1 – Dit Was Het Nieuws – 139.000 – 11,1%
  08. SBS 6 – Paleis Voor Een Prikkie – 118.000 – 13,8%
  09. Veronica – Lethal Weapon – 96.000 – 19,6%
  10. Veronica – Hawaii Five-O – 92.000 – 19,7%

 24. DE LUIZENMOEDER ZELF

  Gaat dat zien. Hilarisch.

 25. Henk

  bizar hoeveel Luizenmoeder is teruggekeken. RTL series toch nog 200.000 kijkers er bij op. Maar serie als Soof valt nu, door het succes van Luizenmoeder, helemaal in het niet. Nogmaals, de combi met AYNIL in November en December was beter geweest. Had Moordvrouw in combi met CMC om 21.00 gekund.

 26. godsamme

  Nederlandse politieseries ARMZALIG vergeleken met een willekeurige Britse serie

 27. Lies

  Dat de Luizenmoeder een grote hit is heeft alles te maken met de fantastische actrice die juffrouw Ank speelt, tevens schrijfster van de serie. Want we kennen allemaal een juf Ank uit onze eigen omgeving.
  Ze weet haar vinger op de zere plek te leggen en houdt ons een spiegel voor. Zeer herkenbaar voor degenen die zogenaamd onbevooroordeeld in het leven staan terwijl uit alles blijkt dat ze er krampachtig mee om gaan. En dat is humor!
  Knap gedaan en geweldig geacteerd.
  Ik kijk uit naar de derde aflevering vanavond!

 28. anonymous

  Ze hadden dit op NPO1 moeten zetten ipv Frans Bauer

 29. Vrede

  Het duurt niet lang en kijkt makkelijk weg maar ik vind de hype wel een beetje overdreven hoewel ik het ze van harte gun.
  Maar het is wel vooral die lerares die de show steelt en ik zie eigenlijk nu al een spinoff waarin je haar ook ziet in haar ‘thuis situatie’.

 30. Bart

  Tip voor Suzanne Kunseler: Herhaal de comedy Klein Holland op het zelfde tijdstip als de De Luizenmoeder is afgelopen.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.