‘Verkrachter’ dreigt Jelle Brandt Corstius met rechtszaak

De man die Jelle Brandt Corstius zou hebben verkracht toen hij bij Barend & Van Dorp werkte (2002 tot 2005), heeft hem al gedreigd met juridische stappen. Dat vertelde de VPRO-ster gisterenavond in De Wereld Draait Door. Corstius wilde eigenlijk een artikel over zijn ‘verkrachter’ naar buiten brengen mét daarin zijn naam, maar dagblad Trouw adviseerde hem dat niet te doen, vanwege gebrek aan bewijs. Over die frustratie bracht hij dinsdag een veelbesproken column naar buiten.

Al sinds de Bill Cosby-zaak een paar jaar geleden begon, liep Corstius met het plan om zijn orale verkrachting bij Barend & Van Dorp te onthullen. “Dit weekend had ik genoeg moed verzameld om contact te zoeken met Trouw. Ik heb daar goede banden mee en ken daar heel fijne mensen.”

Corstius legde hen het stuk voor. “Zij hebben in het kader van wederhoor het stuk ook voorgelegd aan degene over wie het stuk gaat en gevraagd om een reactie, netjes zoals het hoort. De reactie was een brief van een advocatenkantoor. Er werd gelijk met een kort geding, smaad en laster, de hele bende, gedreigd. Dat zou voor mij gevolgen kunnen hebben.”

Het zou eigenlijk maandag in de krant verschijnen, maar dat ging dus niet door. “Toen zat ik maandag – nota bene de dag met mijn dochter – in een of andere koffiezaak. Eigenlijk de slechtste plek om een stuk te schrijven met allemaal jengelende kinderen om mij heen, maar ik kon alleen maar denken aan: potverdomme, die rotzak komt ermee weg. Toen dacht ik: dat wordt misschien mijn invalshoek. Dat ik mijn verhaal niet kan vertellen. Ik ben gaan tikken in die koffiezaak en dat is geplaatst.”

Hij is nu half tevreden. “Kijk, weet je wat het is: de belangrijkste functie van dat verhaal was niet om mijn verhaal te vertellen of om hem te straffen, maar om te voorkomen dat die hufter dit nog vaker onderneemt. Dat gedeelte heb ik niet kunnen bestrijden: hij loopt nog steeds rond, hij werkt nog steeds, hij kijkt nu zeker.”

En ik zal je vertellen, omdat hij kijkt: als hij mij na dit weekend had gebeld over dit stuk en had gezegd dat het hem spijt, dat hij niet weet wat hem bezielde, dat hij geholpen moet worden en – ik ben heus niet de enige – dat hij andere slachtoffers ook ging bellen, dan had ik het stuk waarschijnlijk niet eens geplaatst. Nu, na zo’n advocatenbrief, ben ik boos.

Heeft de verkrachter nog meerdere slachtoffers gemaakt? “Daar kan ik niet al te veel over zeggen, maar laat ik het even tot dit beperken.”

Inmiddels heeft Corstius van zijn voormalig collega’s Frits Barend en Henk van Dorp veel steun ontvangen. “Heel veel nazorg. Ik durfde het hen niet te zeggen, want ik schaamde me kapot.”

Wat er nu gaat gebeuren? “Er is een mogelijkheid dat er alsnog een strafzaak komt, dus ik ga mijn opties gewoon verkennen.”

Het DWDD-interview met Jelle Brandt Corstius kunt u bekijken op de VARA-site.

Lees ook:
Jelle Brandt Corstius verkracht tijdens tv-werk (dinsdag)
Boulevard-advocate: ‘Jelle Brandt is slecht voorgelicht’ (woensdag)
Jelle Brandt Corstius verkracht bij Barend & Van Dorp (woensdag)

Foto: BNNVARA

Meer in BNN

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen