‘Jelle Brandt Corstius verkracht bij Barend & Van Dorp’

Dat Jelle Brandt Corstius zegt te zijn verkracht in het prille begin van zijn tv-carrière, kan maar één ding betekenen: dat het bij zijn eerste programma Barend & Van Dorp is gebeurd. En dat vindt presentator Frits Barend verschrikkelijk, zo laat hij weten aan Shownieuws. “Dat het bij ons programma gebeurd is, vind ik wel heel shocking. Ik ben daar echt behoorlijk kapot van. Maar voor Jelle vind ik het nog het meest schokkende“, zegt de bekende oud-talkshowhost in een reactie.

Barend vindt het verschrikkelijk voor Corstius. “Jelle is dan toch een kwetsbare jongen in die tijd. Alleen, zonder zijn moeder opgevoed. Zijn moeder is jong overleden. Verdomme nog aan toe, moet hem dit ook nog eens overkomen.”

Vermoedelijk komt de dader ermee weg, aldus Barend. “Dat is het met al dit soort gevallen. Je kan het niet bewijzen, want er is niemand bij. En dat maakt het heel moeilijk. We hebben heel veel vrouwen en meisjes die bij ons werkten. We hebben altijd gezegd: ‘Je moet je veilig voelen, in een veilig werkklimaat.’ Dat vond ik ontzettend belangrijk. Ik heb nooit aan jongens gedacht, dat die ook inderdaad lastiggevallen zouden kunnen worden. En nou ja, ik was naïef.”

Maar heeft Barend enig idee wie de verkrachter is? Shownieuws-deskundige Maurice Wijnen: “Frits laat dat in het midden. Hij laat ook in het midden of die persoon destijds werkte bij Barend & Van Dorp. Dan zou er natuurlijk een soort shortlist ontstaan en dat wil hij voorkomen. Daar doet hij verder geen uitspraken over.”

Speculeren

Het speculeren kan beginnen, zegt Esquire-baas Arno Kantelberg. “Wat je nu wel gaat krijgen is speculatie. Hij heeft het over het begin van zijn tv-carrière. Hij is begonnen als redacteur bij Barend & Van Dorp aan het begin van deze eeuw. Daar heeft hij een paar jaar gewerkt en daarna is hij naar de geschreven journalistiek gegaan. Het is niet zo ingewikkeld.”

Mensen zullen nu gissen naar de dader, zegt hij: “Ik denk dat Frits en Henk nu op hun hoofd zitten te krabben van: mijn hemel, wie is dat toen geweest dan in onze stal? Dat is de andere kant van de medaille: je gaat nu vanzelf speculeren. Tegelijkertijd vind ik het heel moedig dat hij dit heeft opgeschreven. Het is echt een heel schaamtelijke zaak, ook als het je overkomt.”

Kantelberg vindt het fijn dat Corstius’ verkrachter nu wel op hete kolen zal zitten. “Ik kijk er met enige troost naar in die zin dat er nu heel veel mannen thuis zitten en hem enorm zitten te knijpen, ook in Nederland. Ook de man die Jelle Brandt Corstius verkracht heeft zit nu op hete kolen. Er ontrolt zich nu een speelveld waarvan niemand kan aangeven waar de finishlijn is. Het zit vol met beschuldigen, namen die niet genoemd worden, maar mensen wel kennen. Ik heb geen idee waar dit gaat eindigen.

Corstius noemt zijn naam bewust niet, uit angst voor represailles. Dat is het probleem, aldus Kantelberg. Er móet volgens hem een voortrekker zijn. “Iemand noemt één naam en vervolgens melden de andere slachtoffers zich. Dat was ook zo bij Bill Cosby en Harvey Weinstein. Dat schrijft Jelle Brandt Corstius ook: dat als er anderen zijn, dat hij die naam óók durft te noemen. Hij doet het niet, want hij is bang voor een rechtszaak en beschuldigd te worden van smaad.

Jelle Brandt Corstius reageert

Corstius reageert in een interview met Het Parool op zijn bekentenis. “Toen het gedoe met Bill Cosby speelde, merkte ik dat ik alles rond die zaak obsessief aan het lezen was. Alle getuigenissen, elk nieuwtje wilde ik meepakken. Ik vroeg me af waarom dat was, ik heb helemaal geen interesse in achterklap. Toen kwam het incident in mijn hoofd weer tevoorschijn. Alsof het er een hele tijd niet was geweest.

En daar heeft hij nu over geschreven. “De schaamte was enorm. Anders had ik het eerder gemeld. Nogmaals: geen haar op mijn hoofd die daar überhaupt aan dacht. Ik heb het zelf moeten verwerken.

Nu schaamt Corstius zich niet meer. “Nee. Ik heb vooral heel erg te doen met de Jelle van toen. Jeetje, en daarna gewoon doorgaan met werken.

Corstius wil alleen kwijt dat het in het begin van zijn tv-carrière was. Hij begon bij Barend & Van Dorp, waar hij van 2002 tot 2004 werkte. “Jij doet je werk, maar ik heb daar niks aan toe te voegen.

Foto: SBS

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen