Boulevard-advocate: ‘Jelle Brandt is slecht voorgelicht’

Advocate Mariëlle van Essen vindt dat Jelle Brandt Corstius ongelooflijk slecht is voorgelicht over zijn mogelijkheden in zijn verkrachtingszaak. Dat heeft ze dinsdag gezegd als deskundige in RTL Boulevard. Corstius onthulde maandag dat hij in het begin van zijn tv-carrière verkracht is. Aanvankelijk wilde hij onthullen door wie, maar daar zag hij van af uit angst voor gerechtelijke stappen van de dader. “Ik ben eigenlijk een beetje verbaasd dat hij zo slecht is voorgelicht“, zegt ze.

De VPRO-ster verwacht dat de dader hem zal aanklagen voor smaad of laster en dat dat hem al zijn spaargeld gaat kosten. Van Essen echter: “Smaad of laster kan alleen als je ruchtbaarheid geeft aan iets waarvan je weer dat het niet waar is. De ander zal dan moeten aantonen dat wat hij zegt niet waar is. Dat kan lastig zijn.”

Als de ander aangifte wil doen van smaad of laster, dan móet hij aantonen dat het níet waar is. Ik denk dat hij gewoon aangifte had moeten doen. Hij schrijft nu jaren later een artikel, maar hij had een goede raadgever of advocaat nodig die had gezegd: ‘Doe gewoon aangifte en wees niet zo bang voor smaad en laster.’ Ik heb dat in dit soort zaken nog niet meegemaakt als het echt gebeurd is.”

Corstius had tóen aangifte moeten doen, maar kan het nu nog steeds, aldus Van Essen. “Hij is nu in de veronderstelling dat het feit verjaard is, maar sinds 2013 is al in de Kamer beslist dat zedenzaken niet meer verjaren met terugwerkende kracht. Hij kan gewoon aangifte doen.”

Dat is wat Van Essen hem ook adviseert: alsnog aangifte doen. “De zaak is nog niet verjaard. Alleen hij heeft er wel rijkelijk lang mee gewacht. Als ik de advocaat zou zijn van de man waar tegen hij dan aangifte doet, dan zou ik wel zeggen: ‘Waarom kom je daar nu pas mee?’ Hij heeft nu ook eigenlijk nog weinig kans van slagen, maar hij kan tóch een poging wagen.”

Van Essen denkt echter niet dat Corstius veel kans maakt. “Vaak zijn er geen getuigen bij als zoiets gebeurt. Hij stelt dat hij oraal verkracht is en daar zijn doorgaans geen mensen bij. Dat maakt het heel erg lastig. Een advocaat van iemand die beschuldigd wordt zal er fel tegenin gaan, dus ik snap het wel, maar als je niets probeert, gebeurt er sowieso niets.”

In De Wereld Draait Door vertelde advocaat Richard Korver een soortgelijk verhaal.

Foto: RTL

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen