Nynke de Jong: ‘Te veel bleke mannensnuitjes op tv’

AD-columniste Nynke de Jong vindt dat er te veel blanke mannen op de Nederlandse televisie zijn. Dat zegt ze in haar column in de krant. De Jong steunt de feminiserings-coalitie van NPO, RTL en VICE, waarbij er vooral wordt ingezet op meer vrouwen op tv, maar ook op bijvoorbeeld meer allochtonen. “Fijn dat er een gezamenlijk plan is. En dat er trainingen komen, die hopelijk de ogen openen. Want het is een gegeven dat er thans veel te veel bleke mannensnuitjes op televisie te zien zijn.”

Het lukt Hilversum maar niet om de hoeveelheid witte mannen te verminderen, zegt ze. “De omroepen doen hun best, maar nog altijd voert dat bleke snuitje het hoogste woord.”

Het is volgens De Jong niet zo gek, omdat mensen van nature geneigd zouden zijn om bij een selectieprocedure iemand te kiezen die op hen lijkt. “Maar het is ook bekend dat teams met meer diversiteit beter werken.”

Hoog tijd dus dat er extra de focus op komt te liggen, ook op de Nederlandse beeldbuis. Omdat het ook een vorm van kapitaalverkwanseling is“, zegt ze.

Als je jarenlang alleen maar wit, randstedelijk, hoogopgeleid, mannelijk Nederland hebt laten zien, heb je veel talent, vermaak en intelligentie gemist.”

De AD-column van Nynke de Jong kunt u lezen op de AD-site.

Foto: KRO-NCRV

Meer in BNN

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen