Jelle Brandt Corstius verkracht tijdens tv-werk

VPRO-presentator Jelle Brandt Corstius is aan het begin van zijn tv-carrière verkracht door een man. Hij werd gedwongen tot orale seks; anale seks kon hij nét voorkomen. Dat zegt hij vandaag in de Trouw. De hashtag #MeToo heeft geleid tot tal van openbaringen over seksueel misbruik en ook Corstius lijkt slachtoffer. “In het prille begin van mijn televisiecarrière ben ik tijdens mijn werk gedrogeerd, en gedwongen tot orale seks, wat verkrachting is“, zegt de bekende journalist.

Corstius kon erger voorkomen. “Toen hij mij ook anaal wilde verkrachten nam een overlevingsinstinct het over en ben ik naar buiten gevlucht.”

Meer wil Corstius niet naar buiten brengen, al was hij dat aanvankelijk wél van plan. “Ik had mijn verhaal opgeschreven voor Trouw, zoals het hoort, met de vijf w’s en de h (de journalistieke wie, wat, waar, waarom, wanneer en hoe, red.). Ik vond het belangrijk om dit te delen. Ik schrijf het om herhaling te voorkomen.

Uiteindelijk trok hij het artikel terug. “Nota bene dit verhaal, dat mij persoonlijk zoveel schade heeft gedaan, kan ik niet vertellen.

Het is zijn woord tegen mijn woord. Er zijn geen getuigen, ik ken – voorlopig – geen andere incidenten. Als het tot een rechtszaak zal komen is de kans groot dat hij mij succesvol beschuldigt van smaad, en ik een tweede hypotheek op mijn huis kan nemen om de schadevergoeding te betalen.

Corstius benadrukt blij te zijn in een rechtsstaat te wonen, maar: “Het is ook frustrerend. Hoe groter het vergrijp, des te groter de bewijslast. Juist de grootste hufters zijn deze weken de dans ontsprongen, en dat wringt.”

Hanneke Groenteman, de schoonmoeder van Jelle’s zus Aaf, gaf gisteren in De Wereld Draait Door aan dat ze een beetje moe wordt van de aanhoudende verhalen over seksueel misbruik. “Dit doet me denken aan de Zwarte Pietendiscussie. Het waaiert zo uit.”

De column van Jelle Brandt Corstius kunt u lezen op de Trouw-site.

Foto: BNNVARA, DWDD

Meer in VPRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen