De Telegraaf walgt van aanval op kerstfeest

De Telegraaf stoort zich mateloos aan de aanval op het kerstfeest. ‘Ook kerst krijgt zwartepiet’, schrijft de krant vandaag op zijn voorpagina, gevolgd door een groot artikel op pagina 2 en pagina 3. Volgens de krant staat er na de discussie over Zwarte Piet opnieuw een feestdag ‘onder druk’: het kerstfeest. De rel over het kerstfeest barstte vorige week los toen de Volkskrant een conclusie trok over het feit dat de NPO zijn slogan ‘kerst vier je samen’ had vervangen door ‘december vier je samen’.

Niet iedere Nederlander viert Kerstmis, realiseerden ze zich waarschijnlijk bij de NPO“, schreef de Volkskrant, wijzend op de culturele minderheden in ons land die geen kerst vieren. Maar volgens de NPO verspreidde de krant nepnieuws: er is een decemberpromo én een kerstpromo gemaakt, benadrukte de publieke omroep.

NOS-sterverslaggever Jeroen Wollaars vond het slordig van de Volkskrant. “Had je dat niet ff moeten/kunnen checken voor je het opschreef?“, vroeg hij aan de journaliste van de krant.

De Telegraaf legt zich neer bij de uitleg van de NPO, maar ziet om zich heen dat men toch vaak in een ‘kerstkramp’ schiet. “Een groeiend aantal bedrijven, scholen en instellingen vermijdt krampachtig het woord kerst om ’andersgelovigen’ niet te kwetsen. Ze wensen elkaar daarom ’fijne wensdagen’, versturen wenskaarten en organiseren winterfeesten.

De krant trok bij een basisschool aan de bel die geen kerstmaaltijden meer uitdeelt, maar eindejaarsmaaltijden. “Wij hebben op school veel verschillende geloven”, meldt de school.

Maar ook de 7e Montessorischool in Amsterdam, die een winterdiner heeft in plaats van een kerstdiner, en de Primark, die een kerstloze slogan heeft, krijgen er in de krant van langs.

Filosoof Sebastien Valkenberg wijt deze trend aan politieke correctheid: men wil voorkomen dat minderheden zich buitengesloten voelen. “Men anticipeert op mogelijke gevoeligheden. Het heeft iets heel betuttelends.

Het Telegraaf-artikel ‘Ook kerst krijgt zwartepiet’ kunt u lezen via Blendle.

Lees alles over de kerstrel:
NPO haalt woordje ‘kerst’ uit jaarlijkse kerstpromo (vorige week)
Maxim Hartman walgt van kerstpromo NPO (vorige week)
Woeste reacties op schrappen ‘kerst’ door NPO (vorige week)
Kees van der Spek vindt kerstcensuur NPO ‘ridicuul’ (vorige week)
NPO reageert op rel over schrappen ‘kerst’ (vorige week)
NPO blijft alsnog trouw aan Kerstmis: tweede promo (vorige week)
AD-moslima verzet zich tegen kerstboycot door NPO (deze week)

Foto: NPO

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen