Dyantha Brooks: ‘Albert Verlinde wil niet voor zwarte man opkomen?!’

Dyantha Brooks vindt het echt heel twijfelachtig wat Veronica van Hoogdalem heeft gezegd over Albert Verlinde. “Om dit nou te zeggen vind ik wel heel erg heftig”, aldus de presentatrice.

Albert Verlinde en Dyantha Brooks © SBS

De uitspraken die Johan Derksen heeft gedaan over Habtamu de Hoop – hij wist niet dat de zwarte politicus Friese roots heeft en riep afgaande op zijn uiterlijk dat hij geen Fries kan zijn – zijn hem op veel kritiek komen te staan. Maar ook Albert Verlinde krijgt de volle laag omdat hij er niets over zei, bijvoorbeeld van oud-collega Beau van Erven Dorens.

Zwarte man

Ook Veronica van Hoogdalem, bekend van Omroep Zwart en RTL Boulevard, is kritisch. Zij heeft aan de talkshowtafel van Jeroen Pauw behoorlijk pittige uitlating gedaan over Albert, waaronder letterlijk: “Blijkbaar vindt hij het niet – misschien is dat het – belangrijk genoeg om voor een zwarte man op te komen.”

Shownieuws-ster Dyantha Brooks vindt zo’n opmerking wel héél twijfelachtig. “Wij maken natuurlijk ook een liveprogramma, je loopt wel eens van tafel en denkt dan: ik had daar toch even op willen reageren. Er werd bij Pauw door Veronica over Albert Verlinde gezegd: ‘Hij vindt het dus blijkbaar niet belangrijk genoeg om voor een zwarte man op te komen.’”

‘Raakt me erg’

Dyantha is daar echt van geschrokken. “Dat raakte mij heel erg, want ik ken Albert heel goed.”

Studiogast Wolter Kroes: “Hij is geen racist. Albert is absoluut geen racist.”

Dyantha: “Nee. En daarvan dacht ik: jee, het is een liveprogramma, je kunt absoluut iets vinden van de manier waarop hij reageert, maar om nou te zeggen dat hij het niet belangrijk genoeg vindt om op te komen voor een zwarte man vind ik heel heftig.”

Wolter: “Ik denk dat het hem overviel ook, hoor, op dat moment.”

Dyantha: “Ja.”

Heftige discussie

Showkenner Bart Ettekoven vindt dat types als Veronica wel heel heftig reageren. “De hele discussie is zo heftig. Ik vind altijd: het gaat erom wat is de intentie van iemand. Dat is voor mij allesbepalend. Jij zegt net: wat mag wel en wat mag niet? Dat kun je niet in de wet vastleggen. Jij mag tegen mij van alles zeggen, maar dat mag misschien niet tegen een ander.”

Story-baas Guido den Aantrekker is het daar volledig mee eens. “Ik vind dat er nu wel weer met een enorm kanon op een mug met een snor wordt geschoten.”

Vooroordelen

Strafrechtadvocaat Natacha Harlequin denkt dat het hier vooral over vooroordelen gaat. “Wilfred Genee zei: ‘Als ik aan een Fries denk, denk ik aan Foppe de Haan.’ Waarom denk je dat dan? Dat is dus een vooroordeel. Als je dat gesprek verder voert, vind ik het heel interessant.”

Ze besluit: “Laten we heel eerlijk zijn: we hebben allemaal vooroordelen, maar dan wordt het op een gegeven moment de vraag: hoe ga je daarmee om?”

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen