Albert Verlinde hard aangevallen aan talkshowtafel Pauw: ‘Angstig’

Collateral damage: Albert Verlinde krijgt de volle laag omdat hij niet ingreep toen Johan Derksen iets zei over politicus Habtamu de Hoop. “Hoe hij doet maakt me verdrietig en bang.”

Albert Verlinde en Veronica van Hoogdalem © SBS

Albert Verlinde is flink de klos. Het wordt hem flink aangerekend dat hij dinsdagavond heeft meegelachen toen Johan Derksen zijn gewraakte opmerking over politicus Habtamu de Hoop maakte. Zijn houding is gisterenavond uitgebreid besproken in de talkshow Sophie & Jeroen, en wel door tafelgast Veronica van Hoogdalem, bekend van RTL Boulevard.

Veronica bezorgd

Het is volgens Veronica shockerend hoe een prominent iemand als Albert niet ingrijpt als er iets gezegd wordt dat veel mensen opvatten als racistisch. “Ik had vanmiddag bij een supermarkt een gesprek met een dame en die zei tegen mij: ‘Ja, maar Johan Derksen… Dit is toch niks nieuws meer? Moeten we hier nog aandacht aan besteden?’”

“En ik vond het zo’n interessante uitspraak, omdat ik dacht: ja, we moeten dat zeker wel doen. Het is voor mij geen verrassing dat Johan dit zegt, dus ergens zit je er bijna op te wachten, maar wat ik wel heel belangrijk vind is dat we ons met z’n allen realiseren dat we hier op televisie dit soort gedrag normaliseren.”

Albert maakt bang

Mensen als Albert hebben een verantwoordelijkheid, aldus Veronica. “Kijkers thuis hebben nu zelfs zoiets van: ja, dit is toch gewoon wat er gebeurt! Dat maakt mij een beetje verdrietig en ook af en toe bang.”

“Want als ik erover nadenk dat een Albert Verlinde die daar aan tafel zit niet het gevoel heeft dat hij daar op dat moment niets van hoeft te zeggen omdat het hem niet direct iets aangaat, dan denk ik: wat zijn we dan met z’n allen aan het doen? Blijkbaar vindt hij het niet – misschien is dat het – belangrijk genoeg om voor een zwarte man op te komen.”

Volle laag

Wolter Kroes springt in de bres voor Albert. “Of ze durven het niet te zeggen, hè? Omdat ze anders de volle laag krijgen aan tafel.”

Veronica: “Ik weet het niet of ze dat niet durven. Albert Verlinde is iemand met een heel grote mond, die kan hartstikke goed z’n mond opentrekken.”

Gastheer Jeroen Pauw: “Ja, die kan dat op zich wel. Kun je het ook niet omdraaien en zeggen: als je ziet dat dit allemaal zoveel teweegbrengt, dan zou dat toch ook optimisme kunnen geven?”

Kapot schamen

Schrijver Johan Fretz is klaar met Albert. Hij schrijft op X: “Albert Verlinde moet zich ook kapot schamen. Hinnikend meelachen om Derksen die glashelder impliceert dat een zwarte man geen Fries kan zijn. En dan morgen weer de Albert Verlinde-theaterkassa laten rollen met Jeangu Macrooy als Jezus. Ken schaamte.”

Angela de Jong is ook heel kritisch. Zij noemt Albert in haar column een ‘Farizeeër’. “Hij schatert het hardst van allemaal.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Vindt u dat Albert Verlinde een tik op de vingers moet krijgen?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen