DWDD-rapport shockeert: ‘Hoe kon Marc-Marie dit bagatelliseren?’

Het langverwachte rapport over de misstanden bij De Wereld Draait Door en de NPO is uit en zorgt voor een schokgolf in Hilversum. “Hoe kon Marc-Marie Huijbregts dit bagatelliseren?”

Marc-Marie Huijbregts en Matthijs van Nieuwkerk © RTL, NPO

Het zorgt voor een schokgolf in Hilversum: de publicatie van het grote rapport over misstanden bij DWDD en de NPO. Het liegt er allemaal niet om en het is volgens Angela de Jong ‘nog erger dan we al dachten’. Zo blijkt het dat er allemaal vieze haantjes rondliepen bij DWDD die de redactievloer als een soort seksueel speelveld zagen.

Seksueel slachtveld

Het werd bij DWDD als normaal beschouwd dat mannelijke leidinggevenden – of Matthijs van Nieuwkerk daar ook onder valt is niet bekend – naar bed gingen met vrouwelijke collega’s in ondergeschikte posities. “Vrouwen waren na het verbreken van een seksuele relatie met een hogergeplaatste niet langer welkom op de redactie”, meldt het rapport.

Ook zijn medewerkers gevraagd de ‘uiterlijke en seksuele voorkeuren van leidinggevenden te faciliteren’. “Mede door dit soort ervaringen bestond volgens hen op de werkvloer de indruk dat uiterlijke kenmerken en seksuele beschikbaarheid meespeelden bij het nemen van beslissingen over aanstellingen of contractverlengingen van vrouwen.”

Bij keel gegrepen

Er wordt in het rapport ook melding gedaan over fysieke intimidatie bij de NPO, maar het is niet duidelijk of zich dat bij DWDD heeft afgespeeld. “Genoemde voorbeelden zijn: collega’s die bij hun keel gegrepen zijn, collega’s die over tafel getrokken werden, collega’s die tegen de muur gedrukt zijn en neus aan neus staan met collega’s.”

En wat nog meer? “Collega’s die fysiek tegen de grond geduwd zijn, collega’s die in hun gezicht gespuugd zijn, en collega’s die aan hun arm vastgepakt zijn.”

Marc-Marie

Het is ongelooflijk dat de wantoestanden bij DWDD die nu zwart-op-wit in een rapport staan allemaal zijn gebagatelliseerd door iemand als tafelheer Marc-Marie Huijbregts, zegt een oud-redacteur in de Volkskrant. De komediant is altijd in de bres gesprongen voor Matthijs en zei dan dat het allemaal wel meeviel.

De DWDD-redacteur: “Toen dacht ik: tjonge, jij hebt geen idee waar je het over hebt. Want je was er nooit. Ja, je was er op vrijdagavond, tien minuten van tevoren. Maar jij hebt nooit echt gezien wat zich achter de schermen afspeelde.”

Özcan en Jan

Ook de namen van Jan Slagter en Özcan Akyol worden genoemd door de redacteur. Ook zij hebben voor hun gevoel de situatie bij DWDD gebagatelliseerd. “Veel collega’s hebben hier nog steeds last van. Die zijn gewoon geknakt. Als ik dan zo’n Jan Slagter daarover hoor praten, alsof Matthíjs degene is die is kapotgemaakt, dan vind ik dat ongelooflijk.”

“Je kunt als omroepbaas toch wel een klein beetje gevoel opbrengen voor de mensen die dit is overkomen? Helemaal in zo’n positie, met allemaal mensen die onder jou werken.”

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen