RTL moet CO2-uitstoot B&B Vol Liefde verlagen om doelen te halen

RTL moet de CO2-uitstoot van het programma B&B Vol Liefde drastisch verlagen om de doelen van het RTL Samen Groener-akkoord uit 2022 te behalen, stelt Privé-ster Jan Uriot.

B&B Vol Liefde © RTL

Als mediabedrijf is RTL naar eigen zeggen al jaren bezig om de bewustwording over duurzaamheid binnen de organisatie ‘actief te vergroten’. Er is zelfs een ‘duurzaamheidsambassadeur’ aangesteld. Wie dat is? Niet struikelen: Giovanni Piccirilli. Eén van de doelen? Het terugbrengen van de CO2-uitstoot bij programma’s.

Platinum cards

RTL streeft ernaar om in 2030 klimaatneutraal te zijn, maar ondertussen staat ’s lands grootste CO2-slurper Nikkie Plessen nog meermaals per week achter de desk van RTL Boulevard. De aandacht die zij daarmee genereert voor haar modemerk draagt eraan bij dat ze ieder weekend in een privéjet zit. Met bestie Sven Sauve, de RTL-baas, tegenover d’r.

En wat te denken van al die programma’s waarvoor de sterren op reis gaan? Tina Nijkamp heeft RTL van de week even een flinke wake-up call gegeven in haar Telegraaf-column. ‘RTL moet stoppen met hypocriet klimaatdwepen’, luidde de kop. “RTL 4 heeft de platinum cards van Schiphol al lang en breed binnen.”

Lekker vliegen

Geen enkel tv-station boekt zóveel vliegtickets als RTL, aldus Tina. “Dit jaar barst het bij RTL helemaal van de programma’s waar veel vliegtuigen voor moeten worden geboekt. RTL heeft namelijk een record aantal ’reality adventure’-shows besteld en die spelen zich nooit in Nederland af.”

Ze vervolgt: “Vliegtuigen vol met medewerkers en kandidaten zullen afreizen naar verre eilanden, afgelegen woestijnen en donkere jungles. Heel begrijpelijk dus. Maar stop dan wel als RTL met hypocriete persberichten en het aanstellen van zelfs een speciale ‘duurzaamheidsmanager’.”

B&B Vol Liefde

Pim Sedee stipt de reisdrift van RTL aan in de online videorubriek Wat Vindt Jan. “Ze vliegen werkelijk álle kanten op voor die RTL-programma’s.”

Privé-sterjournalist en klimaatdeskundige Jan Uriot wijst erop dat vooral de CO2-uitstoot van B&B Vol Liefde omlaag moet om de doelen te behalen. “Wat dacht je van B&B Vol Liefde en Winter Vol Liefde? Dat zijn twaalf kandidaten en er gaan twaalf cameraploegen ook die kant uit natuurlijk, naar het buitenland.”

Grote probleem

Jan heeft zelf overigens geen moeite met al die reizende tv-types. “Dat is prima – dat maakt mij allemaal niet zo heel veel uit – maar dan moet je niet als directie natuurlijk uit willen stralen dat je duurzaam bent.”

Een hoop kritiek op RTL, maar laten we er ook niet al te cynisch over doen. Op het gebied van recycling worden er momenteel grote stappen gezet: vorige week bracht het station ”Doet-ie ’t of doet-ie ’t niet’ terug op de buis. Eén groene ster voor Peter van der Vorst dan…

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Kan RTL tegelijkertijd 'groen' propageren en de privéjet van Nikkie Plessen financieren?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen