‘Shownieuws-sterren zijn corrupt, willen vooral naar BN’er-feestjes’

De sterren van Shownieuws maken zich schuldig aan journalistieke corruptie en dienen vooral hun eigenbelang, stelt opiniesloopkogel Victor Vlam. “Dat vind ik echt heel erg slecht.”

Shownieuws © SBS 6

Het programma Shownieuws is berucht om de dubbele petten die vrijwel álle deskundigen aan de desk op hebben. Als er weer eentje vollédig in de bres springt voor een of andere BN’er, dan kun je er donder op zeggen dat ze in het weekend bij die ster aan de keukentafel zitten. Of dat er gratis kaartjes voor een of ander concert op het spel staan.

Enorme incrowd

Victor Vlam, die zelf een blauwe maandag voor de showrubriek heeft gewerkt, wordt er onpasselijk van. Hij wijst vooral op de manier waarop Marco Borsato te pas en te onpas is verdedigd. En nu hij daadwerkelijk wordt vervolgd door het OM? “Dan stappen ze over op de lijn van: ‘Ja, maar het is wel vreselijk voor de kínderen van Marco Borsato.'”

Zó opzichtig, zegt hij in zijn podcast De Communicado’s. “Het feit dat zij constant de kant kiezen van de kinderen van Marco Borsato, dat vind ik weer getuige van die enorme incrowd en ‘laten we goed omgaan met de sterren’. Ik zat me af te vragen waarom die mensen dat doen. Wat is nou de reden dat ze dit soort dingen doen?”

Feestjes in Gooi

Victor geeft zelf het antwoord. “Ik denk dat ze het doen omdat het dan gewoon veel gezelliger is om op allerlei feestjes te komen in het Gooi. Heel veel van die mensen hebben niet per se een journalistieke achtergrond, maar het zijn mensen die vooral goed liggen bij heel veel andere bekende mensen.”

Hij vervolgt: “En als jij op het volgende feestje van Gordon komt, om maar iemand te noemen, dan is er een grote kans dat daar iemand is die jij kan hebben bekritiseerd in Shownieuws. En ja, dan is dat toch een beetje een ongemakkelijk gesprek daar. Dus die mensen zijn vooral heel erg lovend over alle sterren, omdat ze die mensen later tegenkomen op sociale aangelegenheden.”

Corruptie

Huh? Maar dat is toch journalistiek niet verantwoord? Nee, zegt Victor. “Dat is eigenlijk gewoon natuurlijk journalistieke corruptie, want uiteindelijk: je loyaliteit zou moeten liggen bij het publiek van het programma en niet bij hun eigenbelang. Het ligt nu bij hun eigenbelang. Zij willen het gezellig hebben op feestjes, maar ja, dat is wat prevaleert.”

Hij vervolgt: “Dat vind ik echt journalistieke corruptie. Dat vind ik echt heel erg slecht. Dat is echt waar het programma aan ten gronde gaat. Dit moet inderdaad anders. Hoe kan zo’n cultuur dan ontstaan? Want niemand bedenkt dit. Er is niemand die met het idee is gekomen van: laten we eens positief zijn over allerlei sterren die onder vuur liggen.”

Systeemrot

Hoe kan dit zo zijn ontstaan? “Waar dit uiteindelijk is misgegaan, is dat John de Mol dit soort programma’s is gaan gebruiken om een soort van propagandavehikel te krijgen voor zijn producties. Dus er moest heel positief over Avastars en Peter Gillis gesproken worden. En dat creëert een soort van systeemrot.”

Hij vervolgt: “Als het ineens door de grote baas gezien wordt als niks meer dan propaganda, dan ga je het zelf ook zo zien.”

Scratch my back

Die Shownieuws-sterren handelen er nu ook echt naar, zegt Victor. Hij wijst op de Glennis Grace-propaganda door Ronald Molendijk. “En als je Roland Molendijk bent en je doet dat in je eentje, dan heeft dat niet zoveel effect. Dus dan ga je andere mensen daar aan tafel ook een beetje ertoe aanzetten.”

Hoe dan? “Dan zeg je van: ‘Hé weet je, als jij nou ook even aardig bent over Glennis Grace, dan ga ik jouw vriendje ook verder de volgende keer niet bekritiseren.’ Dus het is gewoon een ‘I scratch your back, you scratch my back’-principe, wat daar gewoon ontzettend heerst aan tafel. En het zorgt ervoor dat de kijker gewoon constant gedupeerde is daar.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Heeft u het idee dat de sterren van Shownieuws objectief en neutraal zijn?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen