Khalid Kasem: ‘Mijn kinderen denken dat ze het land uit moeten’

Khalid Kasem stelt dat de verkiezingswinst van Geert Wilders zorgt voor gevoelens van onrust in zijn gezin. Zijn kinderen hebben op het schoolplein gehoord dat ze het land uit moeten.

Özcan Akyol en Khalid Kasem © NPO

De enorme verkiezingswinst van Geert Wilders maakt behoorlijk wat los in het land. Veel mensen voelen zich eindelijk gehoord nu hij serieus kans maakt om de premier van Nederland te worden, maar er zijn ook mensen die behoorlijk wat paniek voelen. Ook voor Khalid Kasem, presentator van Khalid & Sophie, komt die onrust dichtbij.

‘Ik hoor er niet bij’

Khalid vertelt in zijn talkshow dat zijn kinderen er flink van geschrokken zijn. “Inderdaad, er zal geen moslim Nederland uit gezet worden. Die hebben een Nederlands paspoort, dat gaat echt niet gebeuren. Ik denk ook dat de instituties in Nederland sterk genoeg zijn, als je kijkt naar de meerderheden die je moet zien te vinden etcetera.”

Het is meer gevoelsmatig, legt hij uit. “Wat je nu doet is een hele generatie die eigenlijk al sinds 11 september in de wereld staat van: ik mag niet helemaal meedoen in Nederland… Zij doen hun best en denken: de volgende generatie daar zal het niet meer voor gelden. Die denkt nu: ik hoor er niet bij, zeker niet.”

Kinderen bang

De kinderen van Khalid zijn angstig. “Ik moet je eerlijk zeggen: ik zat naar die uitslagenavond te kijken en om negen uur waren mijn zoons nog wakker en dan zit ik op de bank en dan vragen ze aan mij: ‘Ja, papa, op het schoolplein hadden ze het erover dat als die meneer met het witte haar de grootste wordt, dat we weg moeten uit Nederland.’”

En dan? “Dan zeg ik tegen hem: ‘Nee joh, maak je niet zo druk’, maar dan denk ik wel: wacht even, dat is ook hoe het op dit moment gevoeld wordt in Nederland en dat moeten we niet wegschuiven, denk ik.”

Juiste proporties

Volgens zijn tafelgast Özcan Akyol moeten we niet overdrijven. “Ik zeg alleen: bekijk het even in de juiste proporties, wat is er mogelijk in Nederland en wat niet.”

Khalid: “Ja, maar dat is feitelijk.”

Özcan: “Je kan de oorzaak zoeken bij hem en wat hij zegt, maar ook aan zelfonderzoek gaan doen: wat hebben wij laten liggen? Dus mensen die zich progressief en links noemen. Wat hebben mensen in de media laten liggen? (…) Het klopt niet dat de PVV een eendimensionaal extreemrechtse partij is. Dat klopt gewoon niet.”

‘Neem ik niet serieus’

Hoe reageren de mannen van Vandaag Inside op het verhaal van Khalid? Johan Derksen: “Dat stel neem ik helemaal niet serieus als rechts gewonnen heeft. Ik vind het een onzin en het slaat nergens op. Ik geloof er niks van dat die kinderen met angst en beven naar bed gaan omdat meneer Wilders gekozen is. Kom op zeg!”

Wilfred Genee: “Nou, het zou wel kunnen, maar moet je het gebruiken? Dat is natuurlijk de vraag.”

Johan: “Als het zo is, moet je het zeker niet gebruiken, nee.”

Wilfred: “Dat is het hem, ja.”

Johan: “Het is allemaal wel heel klef.”

X

Er zijn wel meer BN’ers die zeggen dat hun kinderen overstuur zijn. Daar wordt door critici dan weer sceptisch op gereageerd:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Vindt u dat Khalid Kasem overdreven reageert op de verkiezingswinst van Geert Wilders?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen