Khalid Kasem denkt dat kous af is met foeigesprekje: ‘Mooi niet!’

Khalid Kasem denkt dat de kous af is en hij weer terug kan op tv nu de Amsterdamse deken van de Orde van Advocaten geen aanwijzingen heeft gevonden voor omkoping. “Mooi niet!”

Khalid Kasem en Saskia Belleman © NPO, RTL

Barbara Rumora, de deken van de Amsterdamse Orde van Advocaten, concludeert als toezichthouder op de advocatuur dat er geen aanwijzingen zijn dat Khalid Kasem een ambtenaar heeft omgekocht. En haar bevindingen gebruikt de presentator en voormalig strafpleiter net om te doen alsof hij brandschoon is en weer aan het werk kan.

Partijdige deken?

Het lijkt erop dat Khalid een tactiek hanteert waarbij hij net doet alsof er nu niks meer aan de hand is. Hij schrijft op Instagram: “Aan een voor mij en mijn gezin ontzettend heftige periode is nu gelukkig een eind gekomen. (…) De opluchting is groot dat is bevestigd wat ik altijd heb gezegd. Ik hoop dit nu achter mij te kunnen laten.”

Er loopt echter ook nog een onderzoek van de Dienst Justitiële Inrichtingen en de Rijksrecherche, die dat in opdracht van het Openbaar Ministerie doet. Bovendien wordt er getwijfeld aan het oordeel van de deken; deskundigen vinden dat Barbara deze kwestie aan de tuchtrechter had moeten overlaten en stellen bovendien dat de deken partijdig is.

Bevriend met Peter

Is er sprake van belangenverstrengeling? Het FD vraagt Barbara, die Khalid nu heeft ‘vrijgepleit’: “U geeft samen met deken Jacqueline Schaap leiding aan het bureau van de Amsterdamse Orde. In het verleden trad zij ook weleens op als advocaat van Peter R. de Vries. Hoe bent u omgegaan met dat belangenconflict?”

Barbara daarop: “Jacqueline heeft zich op geen enkel moment bemoeid met mijn onderzoek. En we hebben vrij snel aan de deken van Midden-Nederland gevraagd mee te kijken. We hebben alle informatie gedeeld en besproken. Daarmee voorkom je tunnelvisie.”

Kwestieus

Die Barbara zelf is echter ook niet per se onpartijdig, zegt oud-strafpleiter Bram Moszkowicz in Shownieuws. “Die deken, en dat vind ik – ik zal het maar rustig zeggen – kwestieus, was partij in dat kort geding met Royce de Vries tegen het AD, dus je zou van zo’n deken kunnen verwachten dat die niet over die zaak oordeelt, maar het aan een andere deken laat.”

Saskia Belleman, rechtbankverslaggever van De Telegraaf, stelt bij Beau dat ze het wel heel makkelijk vindt dat Khalid alleen een waarschuwing heeft gekregen. “Er komt een foeigesprekje. Wat ik bijzonder vind is dat Khalid Kasem zichzelf als vrijgepleit beschouwt. Toen dacht ik: dan heb ik een heel ander rapport gelezen, want zo lees ik het niet.”

Niet vrijgepleit

Khalid is níet vrijgepleit, er is alleen geen bewijs gevonden, aldus Saskia. “Wat de deken zegt is: ‘Ik heb er geen aanwijzingen voor gevonden.’ De omkoping heeft ze geprobeerd uit te zoeken, maar daar zijn geen aanwijzingen voor gevonden, maar wat overeind blijft is dat hij een cliënt heeft opgelicht.”

“Hij heeft 8.000 euro van die cliënt geaccepteerd onder het mom van: ik ga een ambtenaar omkopen, maar hij gebruikte het om een rekening te voldoen. Het is niet toegestaan voor advocaten om een cash-geldbedrag boven de 5.000 euro aan te nemen. Als je dat wel doet, kan dat worden beschouwd als heling of witwassen. Daar heeft ze het niet over.”

Rad voor ogen

Toezichthouder Barbara lijkt zelf ook niet helemaal overtuigd, aldus Saskia. “Wat ik heel opmerkelijk vind is dat ze haar rapport eindigt met de mededeling, iets in de trant van: ik kan niet uitsluiten dat mij een rad voor ogen is gedraaid en dat de objectieve waarheid waarschijnlijk nooit kan worden vastgesteld.”

RTL Boulevard-ster Luuk Ikink zegt in zijn show dat hij een tv-terugkeer van Khalid niet snel ziet gebeuren: “Er staat wel een leger journalisten klaar om hem allerlei vragen te stellen waar hij misschien helemaal geen antwoord op kan geven vanwege geheimhouding, maar ja, dat is natuurlijk wel een enorme belemmering als je talkshowhost wil zijn.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Khalid Kasem gewoon weer terug in zijn talkshow?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen