John van den Heuvel denkt te weten wie Khalid-tapes heeft gelekt

John van den Heuvel denkt te weten wie de beruchte Khalid Kasem-tapes heeft gelekt, oftewel: wie de zogenaamde Drie Musketiers zijn. “Ik heb wel een vermoeden, ja.”

Khalid Kasem en John van den Heuvel © SBS, RTL

De carrière van Khalid Kasem is volledig tot stilstand gekomen door het uitlekken van de beruchte geluidstapes uit zijn tijd als advocaat. Uit deze opnames blijkt volgens kenners dat de BnnVara-presentator geen zuivere koffie is en daarom is hij ook opgestapt als presentator van Khalid & Sophie. Een terugkeer als tv-presentator zit er waarschijnlijk niet in.

De Drie Musketiers

De Khalid-tapes zijn opgenomen door Peter R. de Vries, maar hij leeft niet meer. Wie heeft ze dan wel uitgelekt? De Drie Musketiers, zoals het lek zich noemt. “Volgens hen heeft Peter R. de Vries deze opnames gemaakt en online opgeslagen”, meldde het AD, dat in contact staat met deze bron, in januari.

Het zou volgens het AD kunnen dat ‘het materiaal mogelijk niet op rechtmatige wijze is verkregen’, maar de krant heeft er toch uit geciteerd ‘gelet op het groot maatschappelijk belang’. Ze hebben de geluidsopnames zélf niet gepubliceerd, maar dat heeft GeenStijl vorige week wél gedaan. Als bron noemen ook zij De Drie Musketiers.

Wie zit erachter?

Merkwaardig genoeg ontkennen De Drie Musketiers aan het AD dat zij de tapes aan GeenStijl gelekt hebben. Zij noemen dat ‘bullsh*t’: “Als GeenStijl beweert dat wij hierachter zitten dan dagen we ze uit om de gegevens te publiceren.”

Het AD ontkent de opnames te hebben verstrekt aan GeenStijl. Als deze twee ontkenningen kloppen, dan is er dus nóg een bron die de tapes in handen had voordat GeenStijl deze online plaatste. Wie zit er achter het lek?

John weet het

John van den Heuvel, de misdaadjournalist van De Telegraaf, denkt het te weten. “Ik heb daar wel een vermoeden van, maar ik kan het niet aantonen of bewijzen, dus ik vind het niet heel zinvol om er iets over te zeggen”, zegt hij aan tafel bij de talkshow Renze op Zondag.

Hij vervolgt: “Ik denk wel dat het iemand is of mensen zijn die heel erg gebrand zijn om in elk geval Khalid Kasem af te schminken, maar ook wel aan te geven wat er daar op dat kantoor allemaal is gebeurd.”

Nog meer tapes

Overigens sluit John niet uit dat Peter ook opnames heeft gemaakt van hún gesprekken. “Nou, dat zou goed kunnen. Ik heb in de periode dat we nog erg goed waren op dat kantoor twee uur een lang gesprek met hem gevoerd over zijn rol als de vertrouwenspersoon van de kroongetuige en dat is eigenlijk een beetje het laatste gesprek dat wij hadden.”

Hij besluit: “Ja, ik ga er inmiddels wel van uit dat dat ook is opgenomen. Ik geloof dat er veel meer werd opgenomen. Ik heb hem toen gewezen op de risico’s die er aan zijn rol kleven en hem dringend geadviseerd om dat niet te doen. Nee, ik zie daar geen informatie in die vervelend zou zijn als dat naar buiten zou komen.”

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen