Herrie bij tv-debat? ‘Wilfred Genee in de clinch met Jeroen Pauw’

Wilfred Genee mocht tijdens deze verkiezingen ook een keer debatleider spelen. Hoe het achter de schermen ging? Wrevelig, zegt Victor Vlam. “Hij ligt in de clinch met Jeroen Pauw.”

Jeroen Pauw en Wilfred Genee © NPO, SBS

Vandaag Inside, de populairste talkshow van Nederland, heeft een aantal mensen op de zwarte lijst staan. Ook Jeroen Pauw en Fidan Ekiz mogen er nooit aan tafel komen. Waarom? Wilfred Genee heeft een pesthekel aan die twee. Hij zat in de zomer van 2020 bij hen aan tafel in Op1, om over de racismeruzie bij VI te praten, en voelde zich genaaid.

Jeroen vs Wilfred

Het liep echt he-le-maal uit de hand bij Op1: Wilfred begon na de uitzending hysterisch te krijsen tegen Fidan, waardoor zelfs zijn vrouw moest ingrijpen. Waarom? Fidan was een beetje kritisch, terwijl hij toen nog haar mentor was. En dan verwacht Wilfred kennelijk een poeslieve benadering. Jeroen zat naast Fidan en deed net zo hard mee, vindt Wilfred.

Nu, ruim drieënhalf jaar later, moest Wilfred gedwongen samenwerken met de door hem zo gehate Jeroen. Hij was namelijk door John de Mol aangesteld om vorige week Het Debat van Nederland te produceren, waar Wilfred dus de debatleider uit mocht hangen. “De voorbereidingen bij dat debat verliepen allerminst soepel”, zegt Victor Vlam.

‘Behoorlijk heftig’

Victor, die steeds meer invloed heeft als mediakenner, spreekt in De Communicado’s van een netelige situatie. “Dat was behoorlijk heftig allemaal en dat heeft te maken met het feit dat de voorbereidingen gepaard gingen met een flinke ruzie. Een ruzie tussen aan de ene kant de presentator, Wilfred Genee, en aan de andere kant de producent, Jeroen Pauw.”

Hij vervolgt: “Die twee mensen liggen met elkaar in de clinch. En die liggen ook best wel een lange tijd met elkaar in de clinch. Dus ja, Wilfred Genee was ook niet zo heel blij met het feit dat Talpa, dat John de Mol, uiteindelijk TVBV en Jeroen Pauw heeft ingehuurd om dat debat te produceren.”

Per se met Pauw

Waarom was Jeroen daarvoor nodig? Een debat produceren is toch niet zo moeilijk? Nee, zegt Victor. “Jeroen Pauw wordt vooral ingehuurd omdat je daarmee ook Jeroen Pauw krijgt. Je huurt Jeroen Pauw in, omdat je dan weet dat dit debat een grotere kans maakt om positief beoordeeld te worden door de discussie na afloop.”

Co-host Lars Duursma: “Ja, dus door Jeroen Pauw en een paar programma’s toe te schuiven, koop je eigenlijk ook gewoon de solidariteit van een bekende tv-commentator en een van de invloedrijkste mensen op het Mediapark.”

Victor :”Ja, exact.”

Financieel belang

Jeroen is bijvoorbeeld vaste analist in Khalid & Sophie. Daar mocht hij het SBS-debat ook verdedigen. Victor: “Dus het is iemand die kan beïnvloeden wat de perceptie is van het debat dat je uitzendt. Voor SBS is dit het eerste debat wat ze letterlijk in 20 jaar met lijsttrekkers maken. Het is heel belangrijk dat dit goed gaat.”

Door al zijn dubbele petten kan Jeroen ‘subtiel de mening sturen over hoe belangrijk het door hem geproduceerde debat wordt geacht te zijn’. Dat heeft hij op een uitstekende wijze gedaan. “En daar heeft hij natuurlijk financieel gezien weer heel erg veel baat bij.”

Of, zoals Wilfred het twee maanden geleden nog noemde: Jeroen Pauw is gewoon een zakkenvuller.

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Wilfred Genee is al jaren boos op Fidan Ekiz en Jeroen Pauw vanwege een kritisch interview. Slappe hap?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen