Tv-miljonair Jeroen Pauw wil veel meer belasting op vermogen

Tv-miljonair Jeroen Pauw wil dat er veel meer belasting geheven wordt op vermogen. En dat is behoorlijk nobel, omdat hij multimiljonair is én verhuurd vastgoed heeft in Amsterdam.

Jeroen Pauw © SBS 6

Ruim één op de vijf Nederlanders die zorg nodig hebben, mijdt een bezoek aan een tandarts, fysiotherapeut of andere zorgverlener vanwege hoge kosten. Schandalig, vindt Jeroen Pauw het. “Er is een ontzettende tweedeling in het land tussen mensen die veel minder kansen krijgen en mensen die meer kansen krijgen.”

Grote verschillen

Jeroen vindt dat dit moet veranderen, zegt hij aan tafel bij De Oranjezomer. “De mensen die niet een soort van gemiddelde rijkdom hebben, gaan zeven jaar eerder dood. Maar het is nog erger: ze leven de laatste 25 jaar van hun leven niet meer gezond. De verschillen tussen arm en rijk zijn in ons land eigenlijk enorm groot.”

Die ongelijkheid is ‘ontzettend pijnlijk’, vindt Jeroen. “Die verschillen worden ook helemaal niet kleiner. Het vervelende is dat als je als jongetje of meisje in een gezin geboren wordt waar enige vorm van armoede is, daar al je achterstand begint. Natuurlijk is niet iedereen gelijk en dat hoeft ook niet, maar je zou wel willen dat iedereen gelijke kansen krijgt.”

‘Wil je nivelleren?’

Je ziet volgens Jeroen dat dat in ons land niet gebeurt. “Ik hoop dat het een groot thema wordt tijdens de verkiezingen: de ongelijkheid in ons land. Er wordt wel eens gezegd: ‘Ja, maar je wil toch niet nivelleren?’ Ik wil helemaal niet nivelleren, daar gaat het ook niet over. Het gaat erom: je gunt toch dat ieder kind in principe de kans krijgt?”

Collega Rutger Castricum: “Hoe doe je dat dan anders dan te nivelleren?”

Jeroen: “Nou, je kunt proberen… Het hoeft niet per se altijd van… Kijk, Jan Marijnissen zei: ‘Ik heb helemaal niets tegen rijke mensen, ik heb iets tegen arme mensen. Ik wil graag dat arme mensen minder arm zijn.’”

Meer belasting

Dan geeft Jeroen aan dat hij wél wil nivelleren, namelijk door vermogenden meer te belasten. “Je zou kunnen zeggen: doe meer belasting op vermogen en minder op arbeid. Dat gebeurt nu al een beetje, maar dat zou natuurlijk nog veel meer kunnen.”

“Het is een beetje raar, want ik vind mijzelf helemaal niet een linksig iemand, maar ik denk wel: je moet toch een heel klein beetje proberen te helpen dat iedereen die hier opgroeit dezelfde kansen kan krijgen?”

Tv-miljonair

Het is behoorlijk nobel dat Jeroen pleit voor meer vermogensbelasting, omdat hij zelf volgens Quote miljoenen waard is. “Voor de centen hoeft hij het niet meer te doen. Een blik in zijn bv laat fijne cijfers zien.”

Jeroen beschikt bovendien ook nog eens over verhuurd vastgoed, weet Story. Zo heeft hij volgens het blad bijvoorbeeld over een verhuurwoning op een van de Westelijke Eilanden in Amsterdam. “Jeroen weet optimaal van de noodsituatie op de woningmarkt te profiteren. Hij verhuurt de woning voor 2.200 euro per maand!”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Jeroen Pauw pleit voor meer belasting op vermogen. Voor de bühne of wil hij dit echt?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Alleen Gerard Joling kan Gordon nog redden. Of toch niet? Heeft u nog zin in Geer & Goor?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen