Waarom heeft Renze plots een sidekick? ‘RTL vindt hem kleurloos!’

Renze Klamer heeft plotseling elke avond een sidekick in zijn talkshow, maar waarom is dat eigenlijk? “Ik denk omdat ze hebben bedacht bij RTL: Renze is een beetje kleurloos.”

Jan Jaap van der Wal en Renze Klamer © RTL

RTL 4 heeft naast Eva Jinek maar liefst drie presentatoren nodig om de boel draaiende te houden tijdens haar megavakanties: Beau van Erven Dorens, Humberto Tan en Renze Klamer. Als eerste van dit viertal – nieuwtjesvoorlezer Roelof Hemmen buiten beschouwing gelaten – heeft Renze nu een sidekick toegevoegd aan zijn programma.

Opeens een sidekick

Renze is sinds vorige week terug op de buis en hij opent zijn uitzendingen ineens met een DWDD-achtig krukgesprekje, waarin hij een praatje houdt met zijn sidekick van dienst. “Dat vind ik wel interessant, want ik denk van: waarom heeft die daar nou ineens een sidekick zitten?”, zegt tv-deskundoloog Victor Vlam in zijn podcast De Communicado’s.

Hij vervolgt: “Ik denk dat dat een bewuste keuze is van Ewart van der Horst, de producent. Dat is natuurlijk een geniale televisieman, de architect van De Wereld Draait Door, maar ook van PowNews bijvoorbeeld, iemand die Vandaag De Dag, de voorloper van Goedemorgen Nederland, op de kaart heeft gezet.”

‘Renze is kleurloos’

Ewart is volgens Victor misschien wel ‘een van de beste producenten van actualiteitenprogramma’s die Nederland ooit heeft gehad’. “Ik denk dat deze man zich heeft gerealiseerd dat Renze relatief kleurloos is. Dat is niet per definitie verkeerd, want hij is wel iemand die sfeer kan maken en iemand die goede vragen kan stellen.”

Hij vervolgt: “Maar het is niet iemand met een hele uitgesproken persoonlijkheid. Als die talkshow moet gaan slagen, dan heb ik iemand nodig die daar een beetje een pepertje aan toevoegt. En dat zijn mensen zoals Maxim Hartman of -Jan Jaap van der Wal. Het zijn het type sidekicks dat een pepertje toevoegen aan dat programma.”

“Ik denk dat ze hebben bedacht bij RTL, en dus Ewart van der Horst: Renze is een beetje kleurloos.”

Beetje lief

Raymond Mens, die furore maakt als Amerikakenner op televisie, kan zich wel vinden in die analyse. “Ja, Renze is ook een beetje lief. Dat is het denk ik ook. En dat is ook helemaal niet erg trouwens, want ik waardeer het juist alleen maar. Maar inderdaad, dan geef je er een beetje meer pit aan.”

Hij vervolgt: “Ik vind wel – en daarom had ik het zelf niet gedaan – dat het wel weer diezelfde gezichten zijn die naar voren komen. Dan is het weer Maxim Hartman, dan is het weer die komiek… Dan denk ik van: dat is ook wel weer jammer, weet je wel. Ik ben er zelf niet zo’n fan van.”

Niet heel origineel

Het is een makkelijke keuze, vindt Raymond. “Het is niet heel erg origineel. Ik snap dat hij daar naartoe grijpt, wat jij zegt, om wat meer pit te creëren. Maar het is ook de gevoel dat je weer dezelfde mensen aan tafel hebt zitten die dezelfde open deuren intrappen.”

Victor besluit: “Het is vaak ter compensatie van iets wat een presentator mist. En dat vind ik dat je hier duidelijk hebt.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Zou RTL 4 er goed aan doen om Fidan Ekiz en Renze Klamer te herenigen?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Alleen Gerard Joling kan Gordon nog redden. Of toch niet? Heeft u nog zin in Geer & Goor?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen