Angela de Jong krijgt verbale klap op tv na Tom-bash: ‘Hoe dúrf jij!’

Angela de Jong heeft gisterenavond live op de nationale televisie de wind van voren gekregen van Jan Slagter. “Hoe durf je dit op te schrijven? Hij heeft een hartinfarct gehad!”

Jan Slagter en Angela de Jong © NPO

De beschermengel van in opspraak geraakte BN’ers is weer in actie: Angela de Jong heeft gisteren in Renze op Zondag een verbale klap in het gezicht gekregen van Jan Slagter. De MAX-baas staat bekend als BN’er-blazoenpoetser en hij heeft weer een dankbaar lijdend voorwerp in zijn mandje liggen: Tom Egbers, de geplaagde presentator van de NOS.

Bruin pak

Tom heeft jaren geleden een affaire gehad op de studiovloer terwijl zijn vrouw Janke van niets wist, maar op een gegeven moment liep dat mis. Tot zover niet veel aan de hand, al zat Janke wel thuis te janken. Het schandaal rond Tom gaat er vooral om wat er daarná gebeurde: hij schijnt haar gepest en getreiterd te hebben, totdat ze wegging bij de omroep.

Lang verhaal kort: Tom is op non-actief gezet, wil weer op tv, trok de NOS vorige week voor de rechter en nu ligt er een akkoord. Angela de Jong heeft overal verslag van gedaan in haar column. Ze riep onder meer dat Tom bewust een bruin pak aan had gedaan naar dat kort geding en dat heeft tot enige verwarring geleid.

‘Hoe dúrf je!’

Wat bedoelde Angela met dat bruine pak? “Dat was niet een verwijzing naar het naziverleden, maar gewoon omdat bruin de kleur van de eenvoud is, van enigszins deemoed. De manier waarop het haar van zijn vrouw was opgestoken, maar ook de blik in zijn ogen en de woordkeuze die viel me ook echt wel op, van: ‘Ik wil een eerlijk proces.’”

Schurkenfluisteraar Jan Slagter besluit Angela vervolgens flink te grazen te nemen. “Ik heb vanavond ook voor mijn kast gestaan nadat ik jouw column had gelezen, en tegen mijn vrouw gezegd: ‘Welk jasje zal ik aantrekken? Want Angela zit tegenover me.’ Ik vind het echt… Dat je dit durft op te schrijven nadat je weet dat iemand een hartinfarct heeft gehad.”

Hartinfarct

Tom stelt dat die non-actiefstelling door de NOS hem zóveel stress heeft bezorgd dat hij een infarct kreeg. Jan: “En dat je zegt: ‘Dit was een toneelstukje dat ze hebben opgevoerd, dit was precies zoals het moest zijn en hij heeft bewust een bruin jasje aangedaan’, dat vind ik zó ver gaan. ‘Dat opgestoken haar’ ook…”

Het is hypocriet, vindt Jan. “Daar moest ik aan denken omdat jij mij ooit seksistisch hebt genoemd omdat ik ook toen iets had gezegd over het haar van Suzanne Kunzeler. (…) Maar wat jij nu doet is volgens mij precies hetzelfde, door nu Tom zo neer te zetten en zijn vrouw te verwijten dat ze opgestoken haar had.”

Toneelstukje

Angela vindt dat geen vergelijking. “Ik reken hem niet af op z’n kleding, ik zeg alleen: daar zit een idee achter.”

Jan: “Dan zeg jij dus eigenlijk dat hoe Tom keek en dat ze hun handen goed vasthielden, dat dat een toneelstukje was, terwijl je ook weet dat Tom een hartinfarct heeft gehad. Was dat dan ook een toneelstukje?”

Opiniepeiler Gijs Rademaker: “Het kan toch allebei waar zijn?”

Angela: “Dat hartinfarct heeft er toch niet zoveel mee te maken? Dat had hij daarvoor ook al, toen hij gewoon in dienst was bij de NOS.”

Geknakt

Jan wil het er vervolgens niet meer over hebben. “Laten we erover ophouden. Ik vind het heel vergezocht dat je iemand die zo ver geknakt is afrekent op z’n kleren die hij draagt en dat het een bewuste keuze is geweest van hem en haar.”

Angela: “Nogmaals: ik wil je van harte dit punt geven, maar ik reken hem niet af op de kleren, maar op het beeld dat ik daar zag en daar trapte ik niet in. Sorry.”

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen