André van Duin gedwarsboomd: ‘Krijg je meteen die actiegroepen!’

André van Duin werkt opnieuw aan een comeback van zijn vroegere tv-hit Animal Crackers, maar hij voelt dat het anno 2023 toch allemaal wat gevoeliger ligt. “Krijg je die actiegroepen!”

André van Duin © MAX, Roland J. Reinders

Animal Crackers, dat in de jaren tachtig het levenslicht zag, is een programma waarin André van Duin humoristisch bedoelde stemmen en geluidseffecten monteert onder tv-beelden van dieren in dierentuinen. Dat is tegenwoordig niet echt meer mogelijk, legt de komediant uit in weekblad Weekend.

Niet in dierentuin

Momenteel werkt André aan een revival van dit format, maar anno 2023 is dat volgens hem een stuk lastiger. Hij mag namelijk niet meer filmen in dierentuinen. “Vroeger was dat makkelijk, toen kon dat gewoon, maar tegenwoordig willen ze de dieren beschermen en krijg je met beeldrechten te maken, want de dieren zijn eigendom van de dierentuin.”

Daar moet voor betaald worden, aldus André. “Ik mag de dieren niet voor gek zetten, ze moeten serieus genomen worden. Daar is ook wat voor te zeggen.”

Actiegroepen

André vindt dat nog wel lastig. “Dan gaat het al gauw mis, krijg je meteen weer actiegroepen. Je moet voorzichtig zijn met die dingen. De beelden die ik nu heb, zijn bijna allemaal van dieren uit natuurfilms. In het wild doen ze ook rare dingen. Ze vallen zomaar uit een boom.”

Waar haalt hij dat dan vandaan? “Ik heb intussen veel beelden van dieren bij elkaar gescharreld, van de BBC onder meer, en daar ga ik mee aan de gang. Dat is hartstikke leuk werken. Als ik even niks te doen heb, ga ik een paar uur van die filmpjes maken.”

Kwartiertje

Wanneer komt dit op televisie? “Als ik er genoeg bij elkaar heb, bedenken we er een programma bij, want het duurt een kwartiertje en dat moeten we misschien ergens onderbrengen, in een ander programma.”

Mogelijk wordt het een rubriek in Tijd voor MAX. “Ik denk niet dat het een heel programma wordt, niet dat het verstandig is om een half uur vol te maken. Want dan val je in herhaling en wordt het meer van hetzelfde.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Is Animal Crackers anno 2023 nog wel leuk?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen