‘Evert Santegoeds die Nicol Kremers aanvalt? Dit is echt ongepast!’

Het is buitengewoon onsmakelijk dat Evert Santegoeds het kamp van Nicol Kremers aanvalt door haar advocaat Sébas Diekstra neer te zetten als aandachtsbelust, vindt mediacriticus Victor Vlam.

Victor Vlam, Nicol Kremers, Peter Gillis en Evert Santegoeds © SBS 6

Evert Santegoeds is als een blad aan de Talpa-boom gedraaid: na een lange periode waarin hij het gedrag van Peter Gillis afkeurde en zelfs aanstuurde zijn vertrek bij SBS 6, is hij kennelijk tot de orde geroepen door John de Mol. Hij speelde onlangs een belangrijke rol in de pr-campagne om het nieuwe seizoen van Massa is Kassa te promoten.

Koffie met Gillis

Op de dag van de première pakte Evert groot, héél groot uit met de nieuwe liefde van Peter, die in zijn blad Privé werd gepresenteerd. Huh? Maar Evert had toch een hekel aan die vent? Het is ‘uitgepraat’, zegt hij: “Ik heb hem nu in levende lijve ontmoet en ik ben zelf Brabander en dat klikt op zich wel. We hadden een leuke middag daar, koffie gedronken.”

Nou, wat spontaan zeg. En het heeft er niets mee te maken dat Evert goed zijn zakken vult bij SBS 6 en dat baantje graag behoudt? John heeft hem al een keer een flinke waarschuwing gegeven door hem te schorsen bij Shownieuws na het verklappen van een nieuwtje over Radio 538. En een rode kaart van John zou een flinke financiële aderlating betekenen…

‘Aandachtsbelust!’

Hoe dan ook: het valt op dat Evert opeens ook heel anders denkt over Nicol Kremers, die op advies van haar nieuwe advocaat Sébas Diekstra tien (!) aangiftes heeft gedaan van mishandeling door Peter. Is het knuffelen met Peter dan nog wel een goed idee? Iedereen weet immers dat Nicol het niet voor het geld doet; die verdient nu tonnen op OnlyFans.

Evert speelt een merkwaardige rol door haar advocaat Sébas nu als een soort aandachtsbeluste man neer te zetten. En dat is volgens debatdeskundige Lars Duursma een flinke misstap: “Zelfs het slachtoffer en advocaat zijn nu fair game kennelijk, die mogen aangevallen worden op SBS.”

Aanval op kamp-Nicol

De gevreesde mediacriticus Victor Vlam beaamt dat. Hij zegt in de podcast De Communicado’s: “Ja. Dat je nog alles doet om Peter Gillis in het zadel te houden (…), daar zie ik de belangen inderdaad wel van. Ik heb daar wel bedenkingen bij, maar goed, dat is tot daar aan toe. (…) Maar hiervan dacht ik wel: ja, dat vind ik een stap te ver gaan.”

Je kunt Sébas niet neerzetten als aandachtsbelust, vindt Victor. “Dat vind ik nou typisch zo’n frame dat je wel vaker hoort bij mensen die melding maken van strafbare feiten of slecht gedrag van prominente mensen. Heel veel van de slachtoffers van Harvey Weinstein kregen ook dat verwijt, van: o, jullie zijn alleen maar op zoek naar aandacht.”

Motieven in twijfel

Die opmerking van Evert is uiteindelijk ook gewoon een directe aanval op Nicol, aldus Lars. “Ja, je trekt daarmee haar motieven in twijfel. Want als zij ervoor kiest om een mediag**le advocaat in de arm te nemen, dan is zij dat zelf kennelijk ook. Dat trekt haar motieven in twijfel.”

Victor: “Exact, dus ik vind het een kwalijk frame. Ik denk dat je het daarom ook niet moet uiten. Ik denk dat Evert ook daarom dit niet had moeten zeggen. Maar ik zat me ook gewoon heel erg gewoon concreet af te vragen van: ja, klopt het eigenlijk wel? Is hij aandachtsbelust?”

‘Het is onzin!’

Sébas heeft aan Victor laten weten dat hij door Shownieuws is gebeld met de vraag of hij Nicols nieuwe advocaat is, en dus niet andersom. Een redacteur is dat te weten gekomen via rechtbankstukken. “Hij heeft ons zelfs het appje laten zien van de redacteur. (…) Daarmee is al duidelijk dat hij in ieder geval die publiciteit niet heeft opgezocht.”

De strafpleiter heeft het programma ook geen interview gegeven over deze zaak, aldus Victor. “Hij heeft niks gedaan om de publiciteit op te zoeken en toen het kwam heeft hij zich zoveel mogelijk publiciteitsschuw opgesteld. Dus in dit geval klopt dat verwijt gewoon echt, echt, echt niet.”

Brug te ver

Het is een ‘kwalijk frame’, vindt Victor. “Laten we hem dit niet verwijten, want hier klopt het niet”, zegt hij. Lars: “Zeker niet omdat je dus ook de geloofwaardigheid van het slachtoffer in twijfel trekt.”

“Precies”, aldus Victor. “Dat vind ik een brug te ver gaan. Ik denk dat het ook een onverstandige communicatiestrategie van Talpa zou zijn, als ik eerlijk ben. Want ja, van Nicole… Er zijn natuurlijk foto’s naar buiten gekomen via nota bene Patty Brard bij Shownieuws, waaruit in ieder geval blijkt dat zij behoorlijk wat klappen heeft gekregen.”

Hij besluit: “Het moet allemaal in juridische zin nog bewezen worden, maar het is wel duidelijk dat dit hoe dan ook een ernstige zaak is. Dus haar kamp inderdaad belachelijk gaan maken… Nee, dat vind ik echt ongepast.”

Communicado’s

De immer prikkelende podcast De Communicado’s:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Het zaakje Peter Gillis stinkt van alle kanten, maar Evert Santegoeds verdedigt hem met hand en tand. Slecht voor zijn imago?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen