Heeft SBS 6 poot om op te staan? ‘Nicol heeft dus níets getekend!’

Het begint er op te lijken dat SBS 6 geen poot heeft om op te staan als het gaat om de sommatie van Nicol Kremers. Ze heeft namelijk nooit een quitclaim getekend. “Alleen Peter!”

Peter Gillis en Nicol Kremers © Friso Keuris

Nicol Kremers, de mishandelde ex-vriendin van Peter Gillis, is op oorlogspad. Als een soort wandelende Gillis-granaat heeft haar advocaat Sébas Diekstra nu van Talpa geëist dat álle oude afleveringen van Massa is Kassa waarin zij voorkomt verwijderd worden en dat ze nóóit meer wordt opgevoerd in de realityserie. De reden? Te pijnlijk.

Moreel kompas

Wat er zo opvallend is aan deze sommatie? Talpa krijgt slechts twee dagen (!) de tijd om er gehoor aan te geven én het Gillis-knuffelende mediabedrijf van John de Mol reageert opvallend redelijk: “Wij hebben kennisgenomen van de sommatie aan producent Concept Street en we zullen hier samen met hen serieus naar kijken.”

Huh? Talpa gaat hier serieus naar kijken? Zijn die loketten van hen dan eindelijk weer in bedrijf? Hebben John en zijn leger aan directeuren éindelijk hun moreel kompas weer aan de praat gekregen?

Quitclaim

Nee, er lijkt iets anders aan de hand. Het zou zomaar kunnen dat SBS 6 geen poot heeft om op te staan, want volgens Nicol heeft zij géén quitclaim getekend. Met zo’n contract geven mensen die op televisie komen uitdrukkelijk toestemming om hun hele hebben en houden uit te zenden en commercieel te exploiteren.

Door het ondertekenen van zo’n quitclaim kunnen deelnemers van een realityserie achteraf eigenlijk niets meer eisen, buiten de vooraf gemaakte (financiële) afspraken om. Eigenlijk fungeren die quitclaims dus als een soort zekerheidje dat tv-makers hun werk niet weg hoeven te gooien, vooral in het geval dat kandidaten achteraf tóch spijt krijgen.

‘Niets getekend’

Anouk Smulders begint in de Shownieuws van gisterenavond over die quitclaims. “De eerste vraag die bij mij opkomt: als je meedoet aan zo’n programma worden er vaak quitclaims getekend, een contract.”

Ze vervolgt: “Als je zo’n grote productie draait moet volgens mij iedereen die daarin komt zijn handtekening zetten, want het zou voor een productiemaatschappij niet fijn zijn als dat niet wordt getekend en je krijgt dit soort dingen achteraf.”

Dan onthult collega Bart Ettekoven: “We hebben een woordvoerder van Nicol vanavond gesproken en die zegt dat er door Peter Gillis namens de hele familie is getekend voor akkoord voor uitzending.”

Peter reageert

Oei, alleen Peter heeft getekend? Namens iedereen in de serie? Is die toestemming geformaliseerd? Bart: “We hebben dat niet kunnen checken bij Concept Street, de producent van de serie die het aanbiedt aan Talpa. Zij zijn de makers van de serie en zouden moeten weten hoe het contractueel gezien precies is gegaan destijds.”

Ook Peter lijkt niet zo zeker van deze zaak, gezien de eerste twee woorden van zijn officiële, schriftelijke reactie: “Volgens mij is er geen grond voor de sommatie. Nicol heeft toestemming gegeven en kan daar niet op terug komen!”

Bart: “Maar Nicol zegt dus dat ze nooit een contract heeft getekend.”

Peter: “Nicol heeft kennelijk een selectief geheugen en verklaart aanhoudend in strijd met de waarheid. Daar draag ik geen verantwoordelijkheid voor.”

Niet voor niets

Nicols advocaat Sébas lijkt echter behoorlijk zeker van zijn zaak, omdat hij SBS 6 en de producent maar twee (!) dagen de tijd heeft gegeven. Wordt Kinky Kremers straks uit alle SBS-archieven gewist?

Anouk: “Sébas Diekstra begint dit niet voor niets. Als hij daar geen reden toe zit of het een soort kansloos gebeuren is, dan gaat hij daar toch überhaupt niet aan beginnen?”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Steunt u Nicol Kremers in haar strijd tegen Peter Gillis en SBS 6?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen