Ilse Warringa op plek gezet na mooi weer spelen over horrorcijfers

De Ilse Warringa-serie Cast scoorde zó slecht dat zelfs Marieke Elsinga en haar op sjoelbakkende rammende BN’er-vrienden er nog om zouden moeten gieren. Toch speelt ze zelf mooi weer.

Ilse Warringa © NPO

Wat is dat toch met BN’ers die hun slechte kijkcijfers niet kunnen accepteren? Het leven gaat met ups en downs, maar dat lijken de sterren niet te accepteren. Ze schieten állemaal in dezelfde reflex als er iets niet lukt. ‘Het scoort online wel goed!’, ‘de mensen kijken gewoon minder tv!’, ‘DWDD scoorde ook niet in het begin!’ We kennen de cliché’s allemaal…

Afschuwelijk slecht

Ilse Warringa, die met De Luizenmoeder geschiedenis heeft geschreven, scoorde onlangs echt verschríkkelijk slecht met haar dramaserie Cast. Echt af-schú-we-lijk slecht. De slotaflevering trok 59 duizend kijkers. Dat is gewoon één iemand met een kijkcijferkastje die ondertussen de was staat te doen.

En wat zegt Ilse? Dat er mogelijk een tweede seizoen komt. Wat?! Dit wordt gemaakt van belastinggeld, kost letterlijk tónnen en die vrouw wil vrolijk verder met haar geldverslindende hobbyproject? Als dit groen licht krijgt, dan wordt het hoog tijd dat er iemand kerkers gaat bouwen op het Media Park.

Ilse wil door

Wat Ilse precies te zeggen heeft? Het volgende: “Van kijkers en recensenten hebben we vooral hele lovende reacties gekregen. Lineair is er niet zo goed gekeken. Maar online is er enorm veel teruggekeken: we zitten nu al op 1,5 miljoen streams.”

Ze vervolgt: “Er komt vermoedelijk zelfs een tweede seizoen van omdat zo veel niet-lineair gekeken is, de NTR en ook de NPO waren daar juist heel tevreden over. Eigenlijk is het lineair kijken en meten natuurlijk een beetje achterhaald, dus daarom zijn we extra blij met al die mensen die online hebben gekeken.”

Op plek gezet

Dit laten de belangrijkste kijkcijferexperts van ons land niet zomaar voorbij gaan. Tina Nijkamp grijpt in. Zij zegt: “We hebben er weer één: de NPO trekt de online kaart. De serie Cast van Ilse Warringa werd online naar eigen zeggen WEL goed bekeken. Sure. Uitgesteld niet, maar blijkbaar op NPO Start. Naar eigen zeggen dan.”

Ze vervolgt: “Het is maar wat je goed noemt. 1,5 miljoen streams gedeeld door acht is 187.500 kijkers per aflevering. Opgeteld met de lineaire cijfers (laatste aflevering had zelfs maar 59 duizend kijkers) kom je dan nog uit op gemiddeld een flink bedrag per kijker.”

‘Uitgesteld óók slecht!’

Joost Maiburg, de kijkcijferkenner van RTL Boulevard, deelt die mening. Hij schrijft: “Uitgesteld werd het óók slecht bekeken. In totaal misschien 1,5 miljoen streams, maar dat zijn er per aflevering dan nog geen 188 duizend. Met lineair gemiddeld 169 duizend kijkers scoor je in totaal nog steeds magere cijfers.”

En wat als er dan toch een tweede seizoen komt? Tina: “Dan is dat denk ik vooral omdat de NPO het ZELF zo’n leuke serie vindt. De kijker dacht er helaas anders over.”

Achter oren krabben

Het gebeurt wel vaker dat tv-sterren de schuld van hun lage kijkcijfers ergens anders neerleggen. Zo beweert Eva Jinek dat haar lage kijkcijfers veroorzaakt worden door streamers als Netflix, terwijl Vandaag Inside wél goed scoort. “Ze moet zich echt even achter de oren krabben“, zei Telegraaf-verslaggever Jordi Versteegden daarover.

En de NPO-baas die riep dat Ruud & Olcay online wél goed scoren, kreeg een reprimande van Jan Slagter: “Doe het dan lekker online! Hij moet natuurlijk wat zeggen. Dat snap ik ook wel, maar 348 duizend kijkers op NPO 1, dé grote zender waar minimaal toch 700, 800 duizend of het liefst een miljoen mensen naar kijken, dat kan gewoon niet.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Zou u het sportiever vinden als tv-sterren hun mislukkingen gewoon toegeven?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen